ענבל סיני // אינטימיות של ריחוק חברתי
ענבל סיני ודלית שטיינברייכר התגעגעו לערבי חמישי של שיטוטים בין פתיחות תערוכות, ובמקום לדמות סיור וירטואלי בחלל פיזי, הן מציעות דרך אלטרנטיבית לחקור, להתחבר ולצרוך אמנות
דלית ואני חברות כבר כמעט שנתיים. הכרנו בעבודה והמשכנו לשיחות ארוכות על בקבוקי יין ועשרות ערבי חמישי של שיטוטים בין פתיחות תערוכות בגלריות ומוזיאונים (מה שנשמע פתאום כמו מציאות רחוקה ונשכחת). לפעמים גם הרחקנו לערד או חצור – מקומות שתל אביבית כמוני מעולם לא שמעה על קיומם – רק כדי לפקוד אירוע אמנות (פלוס מסעדה על הדרך) ולחזור. היא היחידה שהיתה אמיצה, או חסרת אחריות מספיק כדי לעלות איתי על הרכב לכמה שעות ביום, תלוי את מי שואלים.
כשהתחיל ההסגר נפגשנו ליין בזום. פתיחות התערוכות בעיר הוחלפו באינספור לינקים למופעים, הצגות, אופרות, תערוכות, וסרטים שזמינים לצפייה אונליין. אבל משהו היה לנו חסר: לא היה לי חשק פתאום לצפות בכל הדברים שהייתי עושה בחיים האמיתיים, לפני שהנגיף הכה בנו, דרך המסך.
הרגשנו שמשהו צריך להשתנות. שהאמנות, כמו גם הדרך שבה היא מונגשת לנו, חייבת להשתנות בהתאם לחיים החדשים, שמי יודע עד מתי הם עוד ימשכו
שתינו הרגשנו שמשהו צריך להשתנות. שהאמנות, כמו גם הדרך שבה היא מונגשת לנו, חייבת להשתנות בהתאם לחיים החדשים, שמי יודע עד מתי הם עוד ימשכו. באותה נשימה תהינו גם האם התקשורת בינינו, שרגילה להיות מאוד קרובה ואינטימית, השתנתה בסדר העולם החדש: אולי בין כל הדיבורים על ״ריחוק חברתי״ אנחנו, ישובות כל אחת בביתה ובפיג׳מתה, מרגישות דווקא נינוחות יותר? קרובות יותר?
כשלא צריך לפחד שהאדם שיושב בשולחן הצמוד בבר מאזין, האם השיחה שלנו כנה יותר? בלי האיפור והעקבים האם אנחנו חשופות יותר? הבנו שיש משהו בריחוק הזה שדווקא מחבר בינינו. ורצינו לתקשר את זה לעולם.
נטליה אוולין בנסיקובה (גרמניה)
דיאנה טולוזה (קולמביה)
נטע־לי פלדסמן
איציק מור
הרעיון ליצור תערוכה אינטרנטית היה מיידי. תמיד רצינו לשתף פעולה, ודלית – שהיא מעצבת UI/UX במקצועה – מייד שלפה רפרנסים לאתרים רלוונטים שהיוו השראה לבניית הפלטפורמה. רצינו להציע דרך חדשה לחקור, להתחבר ולצרוך אמנות – חווית שיטוט אלטרנטיבית – במקום לדמות סיור וירטואלי בחלל פיזי.
בן לפיד, בן זוגה של דלית, הוא גם מפתח שעזר לנו לבנות את האתר. הוא האזין בסבלנות רבה להרבה מהשיחות והקשקושים שלנו, כיוון אותנו, ותכנת את האתר להיות מה שהוא היום; מעין ״חלל מרכזי״ שבו יושב הטקסט האוצרותי. כמו הקיר הראשון שאת רואה כשאת נכנסת לתערוכה בגלריה – את יכולה להחליט לעצור ולקרוא את הטקסט או לדלג עליו ולהכנס ישר פנימה.
• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>
מסביב לטקסט, בשולי החלל, מופיעות יצירות נבחרות שמסמלות את ה״חדרים״ השונים בתערוכה. כל לחיצה על עבודה מכניסה את הצופים ל״חדר״ שבו אפשר לגלול, כמעט לדפדף, בין העבודות השונות שמתכתבות זו עם זו מבחינה אוצרותית.
במקביל לבניית האתר, פנינו לאמנים מהארץ ומהעולם וביקשנו מהם לייצר אינטימיות דרך המסך, בזכותו, או למרות קיומו. חיפשנו יצירות שמעוררות רגש מרחוק: וידאו, סאונד, צילום, קולאז׳ים או כל יצירה שמצליחה לגעת בנו, באמנים, ובתקווה שתיגע גם בקהל הגולשים. לא הוצאנו קול קורא אלא בחרנו אמנים בפינצטה מרשימות הארכיון האישיות שלנו.
נועה מכבי
אנסטסיה צ׳רניאק
היה לנו חשוב לחשוף אמנים חדשים שאנחנו מאמינות בהם ומחוברות ליצירה שלהם, לצד אמנים מוכרים ואהובים. בזכות הפורמט, הצלחנו לשתף פעולה עם אמנים מאירופה, ארצות הברית, ודרום אמריקה – דבר שהיה מסתבך בתערוכה פיזית בגלל עלויות השילוח והביטוח. הפורמט גם הרשה לנו לייצר תגובה כמעט מיידית לתופעה עכשווית, מבלי לאבד רלוונטיות או לחזור על דברים שכבר נעשו. מצד שני, זה לא פשוט לעבוד יחד מרחוק והשילוב של חברות טובה עם יצירה תוך תקשורת וירטואלית היה מאתגר לא פעם.
חשוב לנו שאנשים יפנו זמן ואנרגיות לצפייה בתערוכה, ויסדרו לעצמם את התנאים האופטימליים להנאה מקסימלית מהיצירות; לסדר אווירה נעימה בבית, לשים את הטלפון בצד, להתחבר לאזניות או לרמקולים, להעביר את תצוגת המחשב למסך מלא, ולצלול
עוד אלמנט שהיה חשוב לנו להוסיף הוא ״הוראות שימוש״ שמופיעות עם טעינת העמוד הראשי ולפני שהצופים מגיעים לתוכן עצמו. חשוב לנו שאנשים יפנו זמן ואנרגיות לצפייה בתערוכה, ויסדרו לעצמם את התנאים האופטימליים להנאה מקסימלית מהיצירות; לסדר אווירה נעימה בבית, לשים את הטלפון בצד, להתחבר לאזניות או לרמקולים, להעביר את תצוגת המחשב למסך מלא, ולצלול.
כמובן שכנשים שצורכות אמנות על בסיס קבוע אנחנו מאמינות שאין כמו לראות אמנות מקרוב, לחקור את משיחות המכחול על הקנבס, לצלול לוןידאו בחלל חשוך עם סאונד מקיף ומישהו שפותח את הווילון מידי פעם כדי להצטרף לכמה רגעים. אבל יש משהו אחר, והוא מציע חוויה מרגשת וחיבור עמוק עם מגוון רחב של יצירות. אם רק תתנו לעצמכם להרגיש.
– – –
The Intimacy of Social Distancing
אוצרות: ענבל סיני ודלית שטיינברייכר
אמנים משתתפים: אלה סורוקינה, אנסטסיה צ׳רניאק, ערבה אסף, קוקי מון, דבורה קמצ׳ינסקי, דיאנה טולוזה, פביאן פורל, אנס גוק, איציק מור, ג׳וליאן אוצ׳ואה, לואי פרטו, מרתה לוסק, מיכאל ליאני, נטליה אוולין בנסיקובה, נטע־לי פלדסמן, נועה מכבי, מאיה אגם, אורלי ענן, רומי אנגל, שי בן ארי, שירה קלע, אוריזן פרזה, וג׳טל אימפורט פסטיבל (ג׳וליה קורה וסטיב פיקולו), יובל אזילי, זאידה קרסטן.
עיצוב האתר וחווית המשתמש: דלית שטיינברייכר
בניית האתר: בן לפיד
מדור הגשות כולל חומרים שהתקבלו במערכת פורטפוליו. שלחו לנו סיפורים חדשותיים, מידע בלעדי ופרויקטים מעניינים ותקשורתיים. פרטים נוספים בעמוד ההגשות שלנו
יובל אצילי
מיכאל ליאני
תגובות