
הרשימה המשותפת // 12.08.2021
הדרך שבה אנו שורדים בפתח תקווה
שלוש תערוכות חדשות תיפתחנה הערב במוזיאון פתח תקוה (אוצרת: אירנה גורדון). התערוכה הקבוצתית ״הדרך שבה אנו שורדים״ עוסקת במחשבה על הישרדות והמשכיות הקיום, ומציגה מגוון מצבים, פעולות וייצוגים של הישרדות: כתודעה מעצבת וכפעולה אינסטינקטיבית; כמצב זמני וכמהלך מתמשך; כמאבק ביולוגי־דרוויניסטי של הישרדות החזקים, וכמחשבה פילוסופית על מה מניע אותנו לשרוד, ולשם מה. משתתפים: תמיר ארליך, ורדי בוברוב, איה בן רון, יסמין ורדי, אירית חמו, כרם נאטור, אנרי סאלה, אבי סבג, שרון פז, ישראל קבלה, עלית קרייז, אסף רהט.
בנוסף ייפתחו במוזיאון שתי תערוכות יחיד. תערוכת היחיד של דפנה קפמן, שורשי אוויר, מציגה לאורך קירות הגלריה מערך פיסולי של צמחים מקומיים וחרקים, שקושרים את הייצוג החזותי של הצמחים למהלך האידיאולוגי־לאומי של חקר הפלורה והפאונה של ארץ־ישראל, ולהנחלתו החינוכית מאז ראשית ההתיישבות הציונית.

התערוכה של טל שושן, קחי אותי מכאן, מכניסה את הצופים אל תוך חלל הסטודיו של האמנית, שמבוים כחדרה של תופרת בת־דמותה. התופרת מאמינה שבאמצעות היצירה ומעשה התפירה, תוכל להתמודד עם זמניותם וארעיותם של דברים ואנשים. סדנת האמנית־התופרת מציגה התעמתות עם הפחדים והכאבים תוך התענגות על העשייה העמלנית.

כרם נאטור

אבי סבג

דפנה קפמן. צילום: דורון לצטר
מפגשים בדרך הזהב במוזיאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח
התערוכה מפגשים בדרך הזהב (אוצרת: שרון לאור־סירק) במוזיאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח, מציגה מפגש בין דתות ותרבויות במערב אפריקה לבין דת האסלאם. בתערוכה מוצגים חפצים שמשמשים עדות חומרית לסיפורו של נתיב הסחר בזהב, שדרכו הגיעה הדת האסלמית למערב אפריקה ונטמעה בה. המוצגים בתערוכה לא נוצרו כיצירות אמנות במקור, אלא שדווקא ככלים לפולחן ולטקסים שעל פי האמונות השונות, שימושו משכן לרוחות ולכוחות מאגיים.

עיטור ראש, סיבונדל, גינאה; המוזיאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח. צילום: דוריאן גוטליב

מסיכת נימבה, גינאה. צילום: דוריאן גוטליב
נפלאות הנייר במוזיאון הרמן שטרוק
התערוכה נפלאות הנייר (אוצרת: לימור אלפרן זרד) במוזיאון הרמן שטרוק משקפת את התבוננותו של הרמן שטרוק במפגש עם המציאות והחיים שסביבו, ומציגה מבחר מגוון מעבודותיו של שטרוק מתוך אוסף המוזיאון ומכל תקופות יצירתו. ליד היצירות בתערוכה מוצגים הוויי החיים שאפיין את ביתו באמצעות תצוגה של מבחר פרטי ריהוט וחפצים אישיים של האמן.
נוסף לתערוכת הקבע נפתחה בקומה העליונה של המוזיאון ״כריכיה כמו פעם״. בשנת 1922 הגשים יעקב הוברמן את חלומו כשעלה לישראל, התיישב בחיפה ופתח בית דפוס וכריכיה. בזמן שלטון המנדט הבריטי אולץ יעקב לפנות את העסק ועם הקמת המדינה היא נפתחה שוב ופעלה בחיפה במשך 53 שנה. הכריכיה הועברה והמשיכה לפעול כמוזיאון משפחתי בגליל, ולאחר כ־100 שנה מיום היווסדה היא תשוב לחיים במוזיאון הרמן שטרוק ותשמש בני נוער וציבור רחב בסדנאות ייחודיות בתחום מיוחד זה.

נפלאות הנייר, מוזיאון הרמן שטרוק. צילומים: ג׳ני כצנר
מסת מנוחה במרכז אדמונד דה רוטשילד
על רקע עצירת החיים בסגרים של השנה האחרונה, השהיות הכפויות, הממושכות, במרחבים הביתיים, הובילו אמניות ואמנים רבים להאטה, לוויתור על המחוות הגדולות ולעבודה מתוך צמצום. האוצרות טלי בן־נון וליטל בר נוי גיבשו קבוצה של אמנים ואמניות, ויצאו איתם לדרך בעיצומו של הסגר הראשון בקורונה. חוסר הוודאות וחוסר היציבות שאפיינו את התקופה חלחלו לדיאלוג בין האוצרות לאמנים, והשפיעו על רוח העבודות שנוצרו במיוחד לתערוכה מסת מנוחה, שתיפתח הערב במרכז אדמונד דה רוטשילד. משתתפים: איציק גיל אביזוהר, פוליאנה אור, תמיר ארליך, נינה טראוב, נעמה לינדנבאום, תמרה סטראנו, קובי עמיאל.

קובי עמיאל

תמיר ארליך. צילום: תום עזריה

נעמה לינדנבאום. צילום: לנה גומון
תגובות