צבע טרי 2021 // פרויקטים אמנות
פורטפוליו בשיתוף צבע טרי
שירלי שור
העבודות החדשות שמציגה שירלי שור – על נייר, הדפסות תלת־ממדיות, NFT – נוצרו מתוך תחושת אכזבה עמוקה מהטכנולוגיה ועיסוק מחודש ב״אנושי״. הליכה ממושכת מדיטטיבית בשדות בזמן מגפת הקורונה, והחיבור המחודש לטבע, הולידו יצורים היברידיים שהם חיבור בין האורגני לאלגוריתמי, בין העולם הפיזי ועולמות וירטואליים אחרים. האוביקטים ההיברידיים מתארים נוסטלגיה עתידנית דמיונית וארכיטקטורה פואטית, בעולם של ריבוד מציאויות, ריבוי זהויות, ואינטליגנציה מלאכותית.
גוף העבודות צמח במקביל ובאופן טבעי אל תוך עולמות חדשים שנוצרים בו זמנית כגון פלטפורמות ה־NFT ועולמות DAO, המנכיחים ומצביעים על כיוונים חדשים ומרתקים בעולם האמנות. בפרספקטיבה של שנה אחורה, הסדרה החדשה היא שיח אנתרופולוגי אודות המצב האנושי וניסיון לגילוי השפה האמנותית של העתיד.
איתי זלאיט, רעות דפנא, ניר הדר
השאיפה לחופש מובילה את החיפוש ואת המחקר האמנותי של שלושת האמנים שחברו לכבוד היריד לתערוכה משותפת. חופש תנועה ומחשבה; החופש להשתנות לבחור ולטעות; החופש להיות – כל אלה הם כוח מניע בעבודותיהם.
איתי זלאיט מציג פיסול, ציור וחפצי אמנות המהלכים על הסף בין האישי והפוליטי־ציבורי. רעות דפנא מציגה עבודות רישום וציור פואטיות המתחזות לריאליסטיות. ניר הדר מציג צילום בפרספקטיבות מפתיעות ומעוררות סקרנות, בהשראת חוויות פסיכדליות ומציאות סובייקטיבית. החיבור בין שלושתם יוצר שיח חזותי מרתק ומרגש.
איתי זלאיט
רעות דפנא
ניר הדר
נדין בר־נוי
במרכז הפרויקט של נדין בר נוי (מכללת ספיר) עומדת רצפת אריחים מוארים שיצרה באורנמנטיקה מרוקאית, ולצידה עבודות מוארות מהאלבום המשפחתי ופסקול ארוז במזוודה. מקור ההשראה של בר־נוי, שאת תבונת כפיה ירשה מאמה שהייתה תופרת עילית ומאביה שהיה הספר הראשון בשדרות, שאוב מזיכרונות ילדות בבית הוריה בעיר ובגעגועיה לתרבות שאבדה.
את הטכניקות המגוונות שמשמשות אותה פיתחה בעצמה, כמלאכת מחשבת עמלנית של חיתוכי נייר עדינים ומרובדים, שדרכם בוקע האור ויוצר דימויים מרהיבים. ריבוד שכבות הנייר מקרין גם על מהלך מרובד של העלאת זיכרונות אבודים, מוארים באור חם ומטופלים ברגשות מעורבים בידי האמנית.
נדין בר נוי
אריק בוקובזה
תערוכת היחיד ״קליידוסקופ״ (אוצרת: דריה קאופמן) נוצרה במיוחד עבור יריד צבע טרי. התערוכה מהווה המשך רעיוני של הנושאים שהעסיקו את האמן בעבר, ובהם בחינת הנרטיב של הציונות והאמנות הארצישראלית, אך הפעם בוקובזה עושה זאת באמצעות מתודולוגיה – השאובה מעולם המוסיקה – של נושא עם ואריאציות.
פלטת צבעי היסוד המונדריאנית שמאפיינת את הפרויקט יכולה להיקרא כהצבת סימן שאלה על הגדרות של גזע, מעמד, דת ומגדר, לצד רמיזות לעיסוק המודרניסטי בשאלות של צורה וצבע, והבחירה בה משרה על התערוכה חגיגיות אסקפיסטית ושמחה.
אריק בוקובזה. צילום: רן ארדה
חנן מזל
גוף העבודות שמציג חנן מזל בתערוכה על דעת המקום (אוצר: גיא צפלביץ מורג), עוסק במקומו הייחודי של האמן המהגר ובניסיונותיו להפוך ל״צבר אמיתי״ בארץ חדשה־ישנה. מזל מתייחס למוטיבים מקראיים וחלוציים מזווית אישית תוך מעבר דרמטי מזהות יהודית לאוניברסלית ובחזרה לחוויה הרוחנית היהודית.
יצירותיו משלבות אקספרסיוניזם, סוריאליזם וסימבוליזם יהודי, כשהדמויות מופיעות בהן על רקע קולאז׳ים של נופים הנגזרים ומתחברים מחדש בתערובת של תוהו־ובוהו מתפרץ וסדר גיאומטרי, פריעה ושזירה, ספונטניות ותכנון.
חנן מזל. צילום: אליה אליהו
עודד לברן
עבודתו של עודד לברן – שלכת האימפריות, The Fall of Empires – סדרת צילומי טבע דומם של עלי סתיו יבשים ומתפוררים שנאספו על ידו ממדרכות ברלין, שואבת השראה מספריו של פרופסור יובל נח הררי, ומתייחסת לתופעה המתרחשת ב־4,000 השנים האחרונות; לאימפריות שקמו ונפלו ולמעצמות כוח כבירות שאיבדו את עליונותן וקרסו שוב ושוב במעין תהליך מחזורי היסטורי ובלתי נמנע.
תהליך התייבשותם והתפוררותם של העלים המשיך בביתו של לברן ותועד על ידו דרך עדשת מצלמתו, כשכל עלה בודד מוצג כמרחף בתוך חלל שחור ומייצג אימפריה שקרסה. על גבי העלים הוטמעו רמזים מתוך מפות היסטוריות, ובהתבוננות מקרוב אפשר לזהות שמות של ערים וארצות ששכנו בכל אימפריה.
העבודה מבקשת ליצור סמליות ואנלוגיה דרך צורתו, גווניו, דפוס ההתפוררות וקווי השבירה הייחודיים של כל עלה ועלה, הבאים לאזכר את אקורד הסיום של אימפריה כבירה. הצגתם של הדימויים יחד כסדרה אחידה, יוצרת הקבלה למחזוריות התופעה ותחושה של חזרתיות בין תקופות היסטוריות שונות.
עודד לברן
יואב ברנר
יואב ברנר מציג עבודות מהשנתיים האחרונות, בפורמטים שונים הנעים בין עבודות שמן קטנות בשחור וזהב לבין פורמט עגול ענק, ועל גביו התפרצות צבע שנראית כתיעוד של אירוע קוסמי. עבודות מופשטות, טעונות באנרגיה ותנועה, שמעלות על הדעת אסוציאציות של נופים ואברי גוף, פריחה וצמיחה טרופית שופעת, או מסע בחלל האפל.
ברנר עובד בטכניקות שפיתח וכוללות דפוסים ומעברים טבעיים של צבע על הבד. הוא מכין בעצמו תרכובות צבע, ומשתמש בריאקציה הכימית של הצבע ובנזילות חופשיות למחצה, שהוא שולט בתנועתן.
יריד צבע טרי
26-21 באוקטובר 2021
הוולודרום הלאומי ע״ש סילבן אדמס, הדר יוסף, תל אביב
הירשמו לסיורים של פורטפוליו בצבע טרי 2021 >>
יואב ברנר
תגובות