כל מה שחשוב ויפה
יצירתיות בעידן המכונה. דימויים: מידג׳רני, אופיר ליברמן
יצירתיות בעידן המכונה. דימויים: מידג׳רני, אופיר ליברמן

יצירתיות בעידן ה-AI: כנס רב־תחומי במוזיאון תל אביב לאמנות

מכללת שנקר ומגזין פורטפוליו, בשיתוף פעולה עם קולקטיב טאב טאב טאב, יקיימו ב־7 בדצמבר במוזיאון ת״א כנס רב־תחומי שיציג את המפגש של יישומי הבינה המלאכותית (AI) עם היצירה והתרבות

מהו מקומו של האדם כאינדיבידואל, כיוצר וגם כמחנך דורות המשך של יוצרים בעולם חדש, מסקרן ומבטיח – אבל גם מאיים? מכללת שנקר ומגזין פורטפוליו, בשיתוף פעולה עם קולקטיב טאב טאב טאב, יקיימו ב־7 בדצמבר כנס רב־תחומי שיציג את המפגש של יישומי הבינה המלאכותית (AI) עם היצירה והתרבות: עיצוב, אמנות, צילום, איור, אדריכלות, אופנה, פרסום, מוזיקה ועוד. הכנס, שיתקיים במוזיאון תל אביב ישמש במה לדיון בעתידה של היצירה בעידן של בינה מלאכותית ולמידת מכונה.

במסגרת הכנס נערוך מפגש חוויתי ובלתי אמצעי ככל האפשר עם חלק מהכלים, הטכנולוגיות והמושגים הללו (Midjourney, Dall-E, Stable Diffusion, Deep Fake וכו׳) – שכבר הפכו לחלק בלתי נפרד מהנוף הדיגיטלי – כמו גם עם יוצרים ואמנים פעילים בתחום. ננסה לענות על שאלת ה(לפחות) מיליון דולר: האם הכלים האלה עשויים להחליף את היוצר ולייתר את היצירתיות והדמיון האנושיים, או שמא הטכנולוגיה תהפוך להיות רק אופציה נוספת בארגז הכלים הקיים?


תכנית הכנס

17:30

התכנסות

18:00

ברכות
פרופ׳ שיזף רפאלי נשיא שנקר
פרופ׳ יעל מוריה דיקנית הפקולטה לעיצוב, שנקר
יובל סער עורך ראשי ומייסד, מגזין פורטפוליו

18:15

תוךמסע
סדרת עולמות שנבראו על ידי דו־שיח עם תוכנת בינה מלאכותית
דורון קרן בדוח מעצב • מייסד שותף של המותגים מעפילים, Twentynine Palms
דימויים זזים ב־AI
תנועה במרחב הלטנטי
מירב שחם מעצבת ואמנית • מתמחה בעיצוב לטלוויזיה, מסך ומוזיקה • מרצה במחלקה לתקשורת חזותית, שנקר

18:30

AI לייב
רותם קודיש סטודנטית שנה ד׳, המחלקה לתקשורת חזותית, שנקר

18:45

עידן הדימוי הסינתטי
מאוטומציה ומכונות לומדות ועד לבינה מלאכותית ומוכנות יצירתיות
בן בנחורין אמן ומעצב • הקים וניהל את המסלול למוצרים דיגיטליים, המחלקה לתקשורת חזותית, שנקר • מתמחה בפתרונות מערכתיים לעיצוב חווית משתמש

19:00

יצירתיות בעידן המכונות החושבות
ד״ר יועד קנת חבר סגל בפקולטה להנדסת תעשייה וניהול בטכניון • חוקר את מורכבות התהליכים הקוגניטיביים והמנגנונים המוחיים של חשיבה יצירתית
אופיר ליברמן אמן ומעצב • ראש התמחות מוצרים דיגיטליים, המחלקה לתקשורת חזותית, שנקר • חוקר בתחום הבינה המלאכותית

19:30

My Dialogue with the Machine
כיעור, שירה ויופי בבינה מלאכותית
יובל שלו בוגרת המחלקה לתקשורת חזותית, שנקר
The Moon is a Mirror
בינה מלאכותית לצד האמן
אורן אליאב אמן • מרצה בבית הספר לאמנות רב תחומית, שנקר
WHO IS TAMA?
פגישה עם דמות וירטואלית במוזיאון
מאיה ויניצקי אוצרת המחלקה לעיצוב ואדריכלות, מוזיאון תל אביב לאמנות

19:45

הפסקה

20:30

עתיד מקצועות העיצוב וחינוך מעצבים
מנחה: יובל סער עורך ראשי ומייסד, מגזין פורטפוליו
פרופ׳ שיזף רפאלי נשיא שנקר • מחלוצי האינטרנט בישראל • חוקר ומרצה בתחום מערכות מידע, רשתות תקשורת מתווכת מחשב וניהול ידע ומידע
ד״ר כרמל ווייסמן חוקרת תרבות דיגיטלית • יוצרת הפודקאסטים ״המצב הפוסט אנושי״ ו״דינוזאוריות רשת״
אסף חנוכה קומיקסאי וקריקטוריסט, ראש המחלקה לתקשורת חזותית, שנקר
טוהר שרמן־פרידמן יוצרת ספרי קומיקס ומאיירת • בוגרת מסלול איור, המחלקה לתקשורת חזותית, שנקר

21:00

Supercharging Creativity
כלי עיצוב מונחי בינה מלאכותית לכל אחת ואחד
גילי גולנדר שותפה־מייסדת וסמנכ״לית שיווק, Bazaart
Responsible & Generative AI
מה צופן העתיד ואיך עושים את זה בצורה אחראית
יאיר עדתו מנכ״ל ומייסד, Bria
The Building Blocks of Generative AI
מהם הכלים ההכרחיים באמת מתוך שלל ההיצע שמציף את השוק?
גיל פרי מנכ״ל ומייסד שותף, D-ID

21:30

לכי תוכיחי – בין תעתוע למציאות בעידן ה־AI
סוגיות של אתיקה וקניין רוחני
ד״ר תהילה שוורץ אלטשולר עמיתה בכירה וראש התוכנית לדמוקרטיה בעידן המידע, המכון הישראלי לדמוקרטיה • מומחית למשפט, רגולציה, ואתיקה של שוק התקשורת וטכנולוגיות חדשות

21:45

על מכונות יצירתיות
איך נראה עולם שבו היצע אינסופי של תוכן עומד לרשותנו, ומה בסופו של דבר תפקידם של המקצועות היצירתיים בעולם שכזה
מתי מריאנסקי אמן ויזם בתחום הבינה המלאכותית • מייסד קהילת ״עליית המכונות״ • מרצה בתוכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי, בצלאל

22:00

סיום

birds

פרופ׳ שיזף רפאלי, נשיא שנקר: ״הניסיונות להגדיר את מותר האדם על המכונה נמשכים כבר אלפי שנים, מאז גלתיאה שבמיתולוגיה היוונית דרך הגולם מפראג ועד מבחן טורינג, אנו נאבקים לברר את הערך המוסף של האנושי על המלאכותי. זאת מלחמת מאסף.

״הגענו לצומת נוסף בקרב הזה. הפעם מסתמנת קפיצת דרך לא רק ביכולות המלאכותיות של מוטוריות, חישה, חישוב, זכרון, זיהוי, למידה ופתרון בעיות. עכשיו צצה יומרה מאתגרת עוד יותר.

״העוסקים.ות ביצירה, עיצוב ואומנות, כמו גם מי שעוסק בהנדסה, חייבים לשאול: בהינתן מאגרי נתונים ויצירות מכל סוג בהיקפים ונגישות חסרי תקדים, ובצירוף יכולות למידה ממוכנת שכבר קיימות, מה צריכות להיות התגובות האתיות, הפדגוגיות, האסתטיות, המקצועיות, הנורמטיביות והערכיות? מה ראוי שנילמד ונלמד? לאילו שינויים נוספים עלינו להיערך?״.

פרופ׳ שיזף רפאלי: העוסקים.ות ביצירה, עיצוב ואומנות, כמו גם מי שעוסק בהנדסה, חייבים לשאול – מה צריכות להיות התגובות האתיות, הפדגוגיות, האסתטיות, המקצועיות, הנורמטיביות והערכיות? מה ראוי שנילמד ונלמד? לאילו שינויים נוספים עלינו להיערך?

יובל סער, המייסד והעורך הראשי של מגזין פורטפוליו: ״אין ספק שהכניסה של עולמות הבינה המלאכותית בשנה האחרונה לעולמות היצירה, היא הנושא שהכי מעסיק כיום את קהילת היוצרות והיוצרים בארץ. ועל אף שהכניסה של טכנולוגיות חדשות לעולמות היצירה היא לא דבר חדש, קצב ופוטנציאל השינויים העצום הוא דבר שלא נתקלנו בו בעבר.

״כזירת האונליין המובילה, העדכנית והמשפיעה בתחומי התרבות והיצירה, מצאנו חשיבות ואחריות בייזום כנס ואירוע תוכן מקצועי שיוקדש לעולמות היצירה ולמפגש המרתק שלהם עם פיתוחי ה־AI, ולהשפעה שלהם על שרשרת ההתפתחות של יוצרות ויוצרים – החל מההכשרה באקדמיה, דרך העשייה האמנותית ועד עבודה בתעשייה. הכנס יבחן את אופן השפעתה של הבינה המלאכותית על יצירה ויצירתיות, את הערך המוסף שיש ליצירה אנושית, ועל האופן שבו עולם הטק – עם דגש על הפן המקומי – משפיע על המירוץ האינסופי הזה״.

שחף רודברג וטל שוויגר, קולקטיב טאב טאב טאב: ״השיח על טכנולוגיה חדשה שמאיימת לקחת את מקומן של האמנים.ות הוא לא חדש. מה ששונה הפעם הוא הכניסה של יצירת האמנות לעידן היצירה הטכנית. מודלי האינטליגנציה המלאכותית החדשים מאפשרים דמוקרטיזציה מלאה של תהליך היצירה מצד אחד, אך מצד שני מייתרים בעלי מקצוע רבים. לא משנה אם מדובר במוזיקה, אמנות, אדריכלות, עיצוב מוצר או פרסום – כולנו צריכים.ות להבין שהמכונה כאן, והיא לא מחכה לאף אחת״.

*כוכבית מייצגת שדות חובה

מעבר לתוכן מרכזי, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + zמעבר לסגיר, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + x
Silence is Golden