כל מה שחשוב ויפה
העטלף. בימוי: קורל חייק הופמן; צילום: ספי אלישע נחמני
העטלף. בימוי: קורל חייק הופמן; צילום: ספי אלישע נחמני

פסטיבל צ׳ינה פורטה ה־14 בסינמטק תל אביב

פורטפוליו Promotion: הפסטיבל של המחלקה לקולנוע בפקולטה לאמנויות המדרשה יתקיים זו השנה ה־14 בשבוע הבא, עם מיטב סרטי המחלקה לקולנוע  

פסטיבל הקולנוע החגיגי של המחלקה לקולנוע בפקולטה לאמנויות – המדרשה, המכללה האקדמית בית ברל, יתקיים בשבוע הבא (4.7) בסינמטק תל אביב. את פסטיבל צ׳ינה פורטה ייסד הבמאי, המפיק והמרצה במדרשה, רפי בוקאי ז״ל (״אוונטי פופולו״), מתוך כוונה להעניק לסרטי המחלקה לקולנוע חשיפה מקצועית ראשונה ובלתי תלויה בפני אנשי התעשייה והמקצוע. את הפסטיבל מנהל סגל המחלקה לקולנוע של המדרשה, ובראשם היוצר הדוקומנטרי ברק הימן (״דני קרוון״, ״החבר דב״) שעומד בראשה בשנתיים האחרונות.

גם השנה מציע הצ׳ינה פורטה תוכניה מגוונת: בין הסרטים אפשר למצוא קומדיה היברידית חכמה על מסע לאמריקה ומשבר זהות; סרט התגברות שבמרכזו עטלף וסרטים שחוקרים מבפנים, ללא פילטרים, את מורכבותה של החברה הפלסטינית בישראל. הסרטים יתחרו ביניהם על פרסים כספיים של אלפי שקלים בשלל קטגוריות.

הכל אותו דבר. בימוי: יפית ממרייב; צילום: רוואן אלטורי

הכל אותו דבר. בימוי: יפית ממרייב; צילום: רוואן אלטורי

את צוות השופטים בתחרות מרכיבים השנה המפיקה שולה שפיגל העומדת מאחורי ״טהרן״, ״יום האם״ וסרטים דוקומנטריים מוערכים רבים; הבמאי רני בלייר, יוצר ״שבתות וחגים״ ו״פרשת השבוע״; העורכת נילי פלר זוכת שני פרסי אופיר, עורכת ״ואלס עם באשיר״, ״סבוי״ ו״מותו של הקולנוע ושל אבא שלי גם״; והשחקן עלא דקא ששיחק ב״סבוי״, ״אבירם כץ״ ו״גן קופים״ סרטו החדש של אבי נשר.

בפסטיבל יוענקו השנה שני פרסים מיוחדים – פרס על שם אורי קליין ז״ל לבימוי הטוב ביותר באדיבות משפחתה של נופר יורן־לוין ז״ל, ופרס ״רוח החופש״. פרס אורי קליין הוא מחווה רשמית ראשונה לקליין, מבקר הקולנוע של עיתון ״הארץ״ שנפטר בשנה שעברה. קליין היה מבכירי מבקרי הקולנוע בישראל במשך עשורים, ונחשב לאחד האהובים והמוערכים ביותר ולמבקר היחיד שזכה בפרס סוקולוב לעיתונות. הפרס יוענק ע״י אלמנתו, אירמה קליין.

פרס ״רוח החופש״, באדיבות הקרן החדשה לישראל וקרן רוברט וייל, מוקדש לסרטים העוסקים בזכויות אדם ו/או חופש ביטוי. פרסי התחרות יוענקו באירוע המרכזי בהנחייתו של מיכאל הנגבי. במסגרת הפסטיבל יוקרנו גם מיטב תוצריו של קורס בימוי ייחודי לעיוורים. הקורס, ביוזמת הספרייה הלאומית לעיוורים, בתמיכת הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה ובהנחייתו של ברק הימן, איפשר לראשונה לעיוורים ובעלי לקויות ראייה לספר את סיפורם ממקור ראשון ולתעד את עצמם וסביבתם. הייתה זו סדנה מרגשת, ראשונה מסוגה בעולם. בפסטיבל יוקרנו שלושה מהסרטים שנוצרו בסדנה, ולאחר מכן יקיים הימן שיח קצר עם יוצרי הסרטים.

כולם מכירים את ג׳ק. בימוי וצילום: אור וויסברג

כולם מכירים את ג׳ק. בימוי וצילום: אור וויסברג

פרס התסריט הטוב ביותר יוקדש ליואל קמינסקי – תסריטאי, עורך תסריט ומרצה אהוב ומוערך לתסריטאות, ששימש כראש לימודי התסריטאות של המחלקה לקולנוע של המדרשה. קמינסקי השפיע עמוקות על שלושה דורות של תסריטאים ובמאים בולטים שאיתם עבד ולימד. הוא הקדיש את עצמו להוראת התסריטאות ובלט גם במאבקו למען מעמד הסרט הקצר. הפרס יוענק כחלק ממחווה שעורך הפסטיבל לקמינסקי ז״ל.

במסגרת המחווה יוקרן הסרט הדוקומנטרי ״מסע אל אמא״ שביים קמינסקי אך לא השלים עד כה. הסרט צולם בקיץ 2014, ובו יוצאים יואל ובנו במסע ללטביה, בעקבות הסיפורים של אימו של קמינסקי, ניצולת השואה. למשימת השלמת הסרט התגייסו הבמאית והמפיקה נעמי שחורי (לשעבר ראשת המחלקה לקולנוע במדרשה) והעורך והבמאי חיים טבקמן (מרצה לבימוי עלילתי במדרשה), שהבטיחו לקמינסקי לפני מותו להשלים את מלאכת העריכה. התעשייה כולה נרתמה בהתנדבות לעבודות שהיו דרושות לסיום הסרט, והחומרים נערכו לפי החזון של קמינסקי כסרט פרידה ממנו.

birds

ברק הימן, ראש מחלקת הקולנוע במדרשה: ״הסרטים הנפלאים שבהם תצפו בצ׳ינה פורטה 14 מייצגים באופן מושלם ומרחיב לב את כוחה, יופייה וייחודה של המחלקה לקולנוע במדרשה – שונים זה מזה לא רק במהות אלא גם במבע הקולנועי, ונוגעים ללא פחד או משוא פנים בסוגיות החברתיות, הפוליטיות והאנושיות הבוערות ביותר.

״השילוב המהפנט של איפוק, עדינות וצניעות, יחד עם הפרובוקטיביות, התעוזה והבגרות של היוצרות והיוצרים שאת סרטיהם הנפלאים תראו ממש בקרוב – יוצר פסיפס קולנועי שכולנו, המרצות והמרצים של המחלקה וראשי המחלקה לדורותיהם, מתמלאים בזכותם בכמות אדירה של גאווה וסיפוק. אנחנו מזמינים גם אתכם לבוא ולצפות״.


פסטיבל צ׳ינה פורטה 14
מבית המחלקה לקולנוע בפקולטה לאמנויות המדרשה, המכללה האקדמית בית ברל
4.7, סינמטק תל אביב

מעבר לתוכן מרכזי, for shortcut key, press ALT + zמעבר לסגיר, for shortcut key, press ALT + x
Silence is Golden