כל מה שחשוב ויפה
נורית ירדן. צילומים: אוסף מוזיאון תל אביב לאמנות
נורית ירדן. צילומים: אוסף מוזיאון תל אביב לאמנות

הסדרה האחרונה של מאיה אטון - בין הרכישות החדשות לאוסף מוזיאון תל אביב

פורטפוליו News: קבוצת הרכישה תרמה כ־500 אלף שקל עבור עבודות וסדרות של 12 אמניות.ים. ביניהם: דוד עדיקא, נורית ירדן, אלי שמיר ועוד

21 עבודות של אמניות ואמנים ישראלים עכשוויים נרכשו בשנת 2023 עבור אוספי מוזיאון תל אביב לאמנות באמצעות קבוצת הרכישה ״בוחרים אמנות״ וקרן הצילום. העבודות של 11 אמניות ואמנים נרכשו בסכום כולל של חצי מיליון שקלים. בחירת היצירות משקפת שאיפה של המוזיאון לייצוג רב־דורי, גיוון מדיומלי, תמיכה בהתפתחותם של אמניות ואמנים בכירים במהלך דרכם האמנותית, וכניסה ראשונה לאוסף המוזיאון של אמנים שלא זכו בייצוג במוזיאון עד כה. את שיקולי הבחירה מוביל הצוות המקצועי של אוצרי המוזיאון.

בולטת במיוחד הבחירה בסדרת העבודות האחרונה שעליה עבדה האמנית מאיה אטון, שנפטרה בטרם עת לפני כשנה. הבחירה לרכוש את ״הסדרה האדומה״ במלואה מכירה ומוקירה בחשיבות פועלה של האמנית. ״הסדרה האדומה״ של אטון כוללת 33 רישומים, הלוכדים את האיכויות שאפיינו את עשייתה המגוונת במיצב, רישום ופיסול.

מאיה אטון. אוסף מוזיאון תל אביב

מאיה אטון. אוסף מוזיאון תל אביב

אלי שמיר. אוסף מוזיאון תל אביב

אלי שמיר. אוסף מוזיאון תל אביב

דור גז. אוסף מוזיאון תל אביב

דור גז. אוסף מוזיאון תל אביב

״כמנהג המקום״ הוא ציור מונומנטלי ואפי של אלי שמיר, מבכירי האמנים בשדה האמנות הישראלי: ״מעמד הקבורה המתואר בציור מתיך את עבודת האדמה בעבודת האבל. אדמת העמק ואנשיו שהיו לסיפור הממשי והמדומיין של הארץ הזאת ושל המרחב הציורי שברא האמן, נמוגים בצבעוניות המונוכרומטית ומשיכות המכחול של הרגע הנוכחי. רגע פירוק הממדים החומריים והאידאולוגים״, נכתב על העבודה.

היצירה ״סמירה״ של דור גז, היא דימוי אייקוני של סמירה, סבתו של האמן ובת לקהילה הנוצרית ביפו, אשר גורשה ב־1948 לגטו לוד (ליד). העבודה היא חלק מ״הארכיון הפלסטיני־נוצרי״ (CPA) של גז, המוקדש לקהילה הפזורה ברחבי המזרח התיכון. יצירתו של דור גז מתהווה לאורך השנים כמפעל מחקרי, פדגוגי וערכי. גז מכהן כראש לימודי התואר השני באמנות בבצלאל.

עבודות נוספות שנרכשו: ״חאן אל אחדר מס׳ 1 ומס׳ 2״ תצלום ועבודת וידאו של רונן זן העוסקים בשאלת המקום וגבולותיו; נטעלי שלוסר – ״The King׳s Slice״, פסל ברונזה המחלץ את האנושי הטמון בטבע דרך שאלת הבבואה או ההכפלה הדיגיטלית; משה רואס – ״ערבה בוכיה״ – פסל מובייל מודולרי המחבר בין המסורת המודרניסטית ובין נוף ״דומע״; סעיד אבו שקרה, ארבעה רישומי צבועים אקספרסיביים ופראיים מהתערוכה ״רוח האדם, רוח המקום: אמני משפחת אבו שקרא בעין חרוד״, שהוצגה לאחרונה.

עבודת וידאו של אלונה רודה ״The Juicer (late shift)״ מציגה אווירה דיסטופית במציאות העכשווית; ״מפל״ – עבודת וידאו של כרמל בן אור, מתכתבת עם המסורת הניאו־קלאסית והעכשווית; עבודה של ילנה רוטנברג מתוך הסדרה ״בוכות״, ציור במכחול־אוויר של דיוקן אישה דומעת, בתקריב עז. ״שבץ נא״ – סדרת צילומים של נורית ירדן בהם הגריד והאות העברית פועלים ליצירת משחק שפה אישי.

דוד עדיקא, סדרת הפנתרים השחורים, צ׳רלי ביטון. אוסף מוזיאון תל אביב

דוד עדיקא, סדרת הפנתרים השחורים, צ׳רלי ביטון. אוסף מוזיאון תל אביב

בנוסף, הקרן ע״ש יונה אתינגר־הווארד גילמן לרכישת אמנות ישראלית רכשה עבור אוסף הצילום של מוזיאון תל אביב את סדרת ״הפנתרים השחורים – 40 שנה אחרי״, של דוד עדיקא, המכהן כראש המחלקה לצילום בבצלאל. לדברי מנכ״לית המוזיאון, טניה כהן עוזיאלי, זוהי סדרת הצילום הראשונה שנרכשה באמצעות הקרן.

קבוצת הרכישה של מוזיאון תל אביב ״בוחרים אמנות״, בראשות יעל בראון, נוסדה לפני עשור, בשנת 2013. הפעילות של קבוצת הרכישה נועדה לסייע לתקציבי הרכישה של המוזיאון באמצעות תרומות, במטרה להרחיב ולעדכן את אוספי המוזיאון – אוסף האמנות הישראלית, אוסף הרישום וההדפס ואוסף הצילום – בעבודות אמנות ישראלית עכשווית. תקציבי הקבוצה מגוייסים מתרומות חבריה, והרכישות נעשות על פי מדיניות ובחירה של אוצרות המוזיאון, המציגות את העבודות בפני קבוצת הרכישה.

*כוכבית מייצגת שדות חובה

מעבר לתוכן מרכזי, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + zמעבר לסגיר, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + x
Silence is Golden