חמ״ל איור: מאות מאיירים נרתמו להקל על ילדי ישראל
כשפרצה המלחמה בשבת שעברה שהה אור מנגד, סטודנט בשנה ב׳ במחלקה לתקשורת חזותית בשנקר, מאייר ומקעקע, בברלין. היום, עשרה ימים אחרי, הוא אמון על חמ״ל של 20 אנשי לוגיסטיקה, חמישה אנשי סושיאל ולמעלה מ־300 מאיירים ומאיירות שעושים ימים כלילות כדי להקל במעט על ילדים וילדות ברחבי הארץ, ודרך זה גם על עצמם.
״כשהמלחמה התחילה הייתי בברלין״, הוא מספר, ״יחד עם החברה הכי טובה שלי שחיה בעיר – יער בנבנשתי, מעצבת גרפית שהקימה את מגזין 66. בימים הראשונים היינו, כמו כולם, כמו רוחות רפאים. ואז התחלנו לנסות לחשוב איך עוזרים ומסייעים, מהצד שלנו״.
אור מנגד בת״א תרבות המחוגה
חמ״ל איור
הם הוציאו קול קורא והחלו לפנות למאיירים ומעצבים ולהפיק דפי צביעה מאויירים, שהופצו בימים הראשונים באופן דיגיטלי. ״התחלנו עם 50 מאיירים, אבל מהר מאוד התחלנו בשיתוף פעולה עם פיקוד העורף, מה שהצריך מאיתנו להגדיל את המערך, שהיום מונה למעלה מ־300 מאיירים ומעצבים״.
שיתוף הפעולה בין חמ״ל האיור לפיקוד העורף בא לידי ביטוי בחוברות צביעה בנושא ״גיבור העל שלי״, שמחולקות במארזי יצירה שמפזר פיקוד העורף ברחבי הארץ. כשחזר מנגד לארץ הוא חבר לת״א תרבות המחוגה של עיריית תל־אביב-יפו, שם נוצרים ונארזים מדי יום המארזים. בתוך רוב המארזים נמצאות חוברות הצביעה שעליהן עובדים סביב השעון צוות החמ״ל, שמחולקות גם באופן פרטני ולא באמצעות פיקוד העורף במוקדים שיש בהם ריכוזים של תושבים מפונים כמו מלון ליאונרדו, בבתי חולים ואפילו בין מקלטים שונים.
״ת״א תרבות המחוגה בעצם מעניק לנו את הכלים להעביר את חוברות היצירה שלנו לאנשים״, הוא אומר. ״בלעדיהם, 90% מהתוצרים שלנו לא היו מגיעים לאף מקלט. בנוסף הם פועלים עם מערך מתנדבים עצום לייצא ערכות יצירה לילדים ומשפחות, להביא חומרי יצירה, משחקים, בדים וכל מה שאפשר כדי להקל על המשפחות. עומר שיזף והצוות שלו עובדים מסביב לשעון, ואנחנו מנסים לעזור במה שאפשר כדי לספק להם את החומרים שהם צריכים״.
המטרה היא להקל את התקופה הקשה הזו על הילדים והמשפחות, ובאיזשהו מקום גם לעזור ליוצרים. גם הם זקוקים לתרפיה וגם להם זה עושה טוב על הלב
עד כה הודפסו כ־6,000 חוברות, בבתי דפוס שונים ברחבי הארץ, שגם הם נרתמים לעשייה הזו בהתנדבות. יש חוברות שמכילות 20 עמודי צביעה ויש כאלה עם 50 עמודים, כולם של מאיירים ומאיירות ישראליים, מלבד קבוצה של מאיירים גרמנים שנרתמה גם היא למשימה. כ־90 אחוז מהחוברות זכו למימון מטעם סופר פארם, והשאר מתרומות של גורמים נוספים. העשייה של המאיירים, הצוות הלוגיסטי וצוות הסושיאל היא כמובן בהתנדבות מלאה – חלקם עושים את זה במשך ימים שלמים וחלקם בזמן שהם מוצאים לנכון.
המטרה, מסביר מנגד, שמפקח על החמ״ל יחד עם שותפו בראל שמחון, היא ״להקל את התקופה הקשה הזו על הילדים והמשפחות, ובאיזשהו מקום גם לעזור ליוצרים. גם הם זקוקים לתרפיה וגם להם זה עושה טוב על הלב״.
יש קריטריונים מסוימים למאיירים שנבחרים להשתתף?
״לחוברות הכנסנו כמעט כל מי שפנה, אבל כן עם סינון מסוים, מינורי, בעיקר ברמה התכנית. אנחנו משתדלים להמנע מדימויים מטרגרים מדי. הרבה מהמאיירים שלוקחים חלק הם מאיירים פעילים, בוגרים של המחלקות באקדמיות השונות, חלקם סטודנטים וחלקם מגיעים גם ללא רקע מקצועי.
״במהלך הימים האחרונים לקחנו על עצמנו פרויקטים נוספים, הגדול מביניהם הוא סרטון אנימציה שיצרנו יחד עם פיקוד העורף שמופנה לילדים, בדומה למה שהם יצרו בתקופת הקורונה. בפרויקט הזה השתתפו שלושה אנימטורים בלבד, כי חשוב היה לנו שאלה יהיו אנשים מקצועיים ומתאימים. בנוסף, אנחנו נותנים במה מדי יום בחשבון האינסטגרם שלנו לשלוש עמותות שמסייעות עכשיו בתחומים שונים, כמו לדוגמה עמותה שמספקת אוכל טבעוני לחיילים או כזו שמוצאת משפחות אומנה לכלבים.
מי שרוצה לסייע, להשתתף ולקחת חלק – מוזמן לעקוב אחרי הפרסומים בעמוד האינסטגרם של חמ״ל איור, שבו מתפרסמים קולות קוראים לחוברות הצביעה הבאות. מי שרוצה לתרום בדרכים אחרות יכול גם לסייע באיסוף ציוד למארזי היצירה: טושים, עפרונות, צבעים ועוד. הציוד נאסף מדי יום בת״א תרבות המחוגה, רחוב המחוגה 13 תל אביב.
אלי בבג׳נוב
עומר הופמן
תגובות