בלי להתנצל: ״עוד משהו בקטנה״ - קומדיה צרפתית על בעלי מוגבלויות
״עוד משהו בקטנה״ הוא סרט צרפתי עליז, שהיתרון שבו הוא האופן הקומי והקליל שבו הוא מתעמק בהווייתם של בעלי מוגבלויות, חלקם עם מוגבלות קשה, בלי להתנצל או לזייף חמלה. הקו המרכזי של הסרט מתמקד במחנה קיץ של בעלי מוגבלויות שמשלב בתוכו, באופן מקרי וקומי, שני שודדים נמלטים, שבתוך כדי מסע אנושי מחזיר אותם באופן לא צפוי למוטב.
בהנחה שכולנו יודעים שלקומדיה יש סוף טוב, זה לא ספויילר. אבל מעבר לזה, משהו בסרט הזה ממחיש בקטנה אלמנטים מהחיים עצמם, אבל עושה את זה בדרך ייחודית. על כך, שאפו לארטוס, היוזם והבמאי שגם משחק את אחד מהתפקידים הראשיים בסרט, מי שנחשב לאחד מגדולי הסטנדאפיסטים והקומיקאים הפועלים כיום בצרפת, משמר את המוטו של מולייר, ״תהיו ביחד והישארו אתם״ כשהוא יוצר סיטואציה קרימינלית לא צפויה.

במרכז העלילה אב ובן שפורצים לחנות תכשיטים באור יום, אלא שהרכב שלהם חנה בחניית נכים ונגרר, וכעת המשטרה דולקת לאזור והם חייבים לברוח. הופעת הבכורה של ארטוס, שמגלם בסרט את הבן, לצד השחקן המוערך קולביס קורנילק, יוצרת שוד ומרדף מלאי הומור.
לא רחוק משם, אוטובוס טיולים של קבוצת בעלי צרכים מיוחדים נמצא בדרכו למחנה קיץ. הוא ממתין לסילבן, שמאחר להגיע. בטעות נקלעים השניים למקום ואחת המדריכות (אליס בלאדי) סבורה כי הבן הוא סילבן. שני השודדים מחליטים לזרום עם הטעות כדי להימלט מהמשטרה, והאב מציג את עצמו כמטפלו הצמוד.
כשסילבן האמיתי, שלוקה בתסמונת דאון, מגיע לאזור, הוא חושב בטעות שאוטובוס מלא צעירים הוא האוטובוס שלו, אלא שמדובר בצעירים שנוסעים למסיבות מין וסמים וסוחפים אותו איתם.
בעוד השודדים מעמידים פנים, החברים בקבוצה מכניסים אותם ואותנו לתוך עולמם. האב והבן שמנותקים זמנית מהכנופייה שאליה הם משתייכים בגלל בעיות תקשורת (באזור של בקתת הנופש אין קליטה), מוצאים את עצמם נשבים בקסמם של התום היוצא דופן.
הקומדיה הזו מיוחדת כי היא מצליחה לנפץ בתוך הסיפור הרבה מהמגננות שהחברה פיתחה נגד כל השונים שבתוכה. הסיפורים האישיים של כל אחד ואחת מסתבכים זה בזה לסיפור דינמי, שלעיתים מצחיק ולעיתים מעורר גיחוך
הקאסט של ״עוד משהו בקטנה״ הוא אכן הוא קאסט יוצא דופן בהרבה פרמטרים, מה שהופך את הסרט לקומדיה אנושית. בניגוד ליצירות אחרות, הקאסט משלב בין העולמות, והקומדיה הזו מיוחדת כי היא מצליחה לנפץ בתוך הסיפור הרבה מהמגננות שהחברה פיתחה נגד כל השונים שבתוכה. הסיפורים האישיים של כל אחד ואחת בבקתת הנופש מסתבכים זה בזה לסיפור דינמי, שלעיתים מצחיק ולעיתים מעורר גיחוך.
במובן הזה, לארטוס יש ממי ללמוד. המסורת של הקומדיה הצרפתית נשענת במידת מה על האגדות של איזופוס, שכל סיפוריו הם על דרך הצחוק. הוא יצר בדיחות טובות שבאמצעותן החלשים, המנוצלים והפגיעים, זוכים להיות כשידם על העליונה, לעומת האדונים והחזקים שנותרים נפסדים. איזופוס הוא בין הראשונים שבישר על האנטי גיבור, המכוער, המבוזה והחלש, ונדמה שארטוס מאמץ את הרעיון הזה ומטמיע אותו בסרט.
לאנשים עם מוגבלויות יש חן מיוחד שקשה להתכחש לו, וארטוס מעמת אותם עם אהבה ומיניות והופך את הסרט בכיכובם ללהיט בצרפת. זהו סרט רגיש במיוחד, שמצליח לתת לכל מגבלה ביטוי שהוא חלק מהדמות.
״עוד משהו בקטנה״ הוא סרט קליל ופשוט, שרץ מהר במהלך הצפייה. ככזה, נחמד לצפות בו והוא מסב הנאה והערכה לעבודת הבימוי עם הקאסט המורכב. אבל, הוא לא מעורר תובנות עמוקות. אולי לכן, מיד עם צאתו ביוני 2024, הוא הוגדר כשובר הקופות החדש שכבש את הצרפתים ונחשב ללהיט הצרפתי הגדול ביותר מאז הקורונה. הוא הוקרן על כ־1,000 מסכים ברחבי צרפת, ומחזיק בימים אלו בשיא מיוחד של שמונה שבועות בראש טבלאות המבקרים.
הסרט הגיע גם למקום הרביעי בטבלת שוברי הקופות בצרפת מאז 2010, מה שנחשב להישג גדול וחריג משום שאין בו כוכבי ענק ומרבית הקאסט מורכב משחקנים לא מקצועיים בעלי מוגבלות. בימים אלה הוא זוכה להצלחה חסרת תקדים גם במדינות רבות נוספות, ומספר מדינות, ביניהן ארצות הברית, כבר רכשו את הזכויות לרימייק. השאלה כעת היא איך הוא יתקבל בישראל, שכידוע – אוהבת דרמות.
עוד משהו בקטנה
בימוי: ארטוס
99 דקות; צרפת, 2024
4 כוכבים















