כל מה שחשוב ויפה
חגית קיסר. צילום: גסטון צבי איצקוביץ׳
חגית קיסר. צילום: גסטון צבי איצקוביץ׳
רעות ברנע. צילום: אורית פניני

נכון לעכשיו: חגית קיסר, התואר שני בתקשורת חזותית בבצלאל

פורטפוליו Promotion: התכנית לתואר שני בתקשורת חזותית בבצלאל פותחת מעבדות מחקר שיאפשרו לסטודנטים גמישות דיסציפלינרית וארגז כלים רחב, ומזמינה יוצרים.ות להגיש מועמדות למלגת לימודים ייחודית. ד״ר חגית קיסר, ראש התכנית, מסבירה מדוע זה חשוב בעיקר במציאות הנוכחית

התכנית לתואר שני בתקשורת חזותית בבצלאל פותחת את שנת הלימודים השמינית שלה עם חזון חדש, שמובילה ד״ר חגית קיסר – ראש התכנית שמשלימה בימים אלה שנה ראשונה בתפקיד. ״זו התכנית היחידה בארץ לתואר לשני בתחום״, מספרת קיסר, ״תכנית דו־שנתית שמתקיימת בקמפוס בצלאל החדש במרכז העיר ירושלים, בקומת המחקר והחדשנות.

השנה, באופן יוצא דופן, מוצעת גם מלגה לסטודנטים בשווי של שנה אחת של לימודים או כמחצית משכר הלימוד. ״הלימודים הם סוג של חממה. הזדמנות להיכנס למרחב ניסיוני שמאפשר תמיכה וגם מאפשר הקשבה עצירה והעמקה. זה משהו שקשה לייצר בחיי היומיום״.

פול רוזנבוים, מתוך פרויקט בסטודיו ״טכנולוגיה ומרחב עירוני״, 2024. צילום: מ״ל

פול רוזנבוים, מתוך פרויקט בסטודיו ״טכנולוגיה ומרחב עירוני״, 2024. צילום: מ״ל

״בשנים הקודמות התכנית עבדה במודל של חממה לפיתוח פרויקט מרכזי אישי. זו היתה תכנית מצויינת שהובילה קודמתי בתפקיד ד״ר ליאת לביא במהלך חמש שנים, והצמיחה פרויקטים משמעותיים וחשובים וקהילת בוגרים משגשגת״.

אותם בוגרים מציגים בתערוכות, בפסטיבלים, משתלבים בתעשייה, בהוראה, חלקם גם ממשיכים לדוקטורט בארץ ובחו״ל. קהילת הבוגרים, שנפגשה באופן קבוע עד המלחמה, מאפשרת לשמור על קשר, ללמוד אחד מהשני ולהמשיך ולהתפתח, בתמיכת התכנית.

״בשנת הלימודים הקרובה אנחנו משנים את תכנית הלימודים ועוברים ממודל החממה של פרויקט מרכזי אישי למודל של מעבדות מחקר. בזמן זה של שינוי אנחנו מפרסמים מלגת לימודים במטרה למשוך אלינו מועמדים סקרנים.ות ומוכשרים.ות שיש להן.ם תשוקה לפתח פרקטיקה עיצובית שמגיבה באופן ביקורתי ויצירתי לסוגיות ואתגרים בני זמננו. בין המעבדות יתקיימו קשרים תמטיים, ולצידן יפעלו קורסים בפורמטים שונים – סיורים, ביקורים, מפגשים עם מעצבים, אוצרים ועוד.

זה הופך להיות רלוונטי יותר ויותר לפתח גמישות דיסציפלינרית והבנה של עיצוב בקונטקסטים שונים. הבוגרים שייצאו מהתכנית יהיו בעלי ארגז כלים רחב שהוא מעבר לפרקטיקה העיצובית

״יתקיימו קורסים מעשיים בפרקטיקות שיתמכו בתהליכים המחקריים במעבדות; וגם קורסים עיוניים שמאפשרים לפתח ארגז כלים מושגי, לייצר חשיבה רפלקסיבית שמאפשרת לשאול שאלות ביקורתיות, להבין לעומק את המרחבים שאנחנו פועלים בהם כמעצבים״.

את הצורך בשינוי התכנית מסבירה קיסר בכך שיש יותר ויותר דרישה – במדיה ובתקשורת, במחקר, בממשל ובחברה אזרחית – למעצבים.ות שיכולים.ות להציע לא רק מיומנויות דיסציפלינריות, אלא גם להפגין יכולת ניתוח חברתי וביקורתי, יכולות מחקריות, גישה לניתוח מידע, דאטה – ובעיקר יכולת להוביל מהלכים בסביבות שמשתנות מהר, ומחייבות פעולה אחראית ומודעת לכוח של המרחב החזותי והממשקים הדיגיטלים שאנחנו מעצבים, ולהשלכות של הטכנולוגיה באופן רחב יותר.

״אנחנו חושבים שזה הופך להיות רלוונטי יותר ויותר לפתח גמישות דיסציפלינרית והבנה של עיצוב בקונטקסטים שונים. הבוגרים שייצאו מהתכנית יהיו בעלי ארגז כלים רחב שהוא מעבר לפרקטיקה העיצובית״.

שדה מחקרי מבוסס פרקטיקה

קיסר, חוקרת ויוצרת תרבות חזותית ודיגיטלית, בוגרת המחלקה לאמנות בבצלאל, סיימה בהצטיינות לימודים לתואר שני במחלקה לאנתרופולוגיה חזותית באוניברסיטת מנצ׳סטר. היום היא חוקרת את תהליכי הדיגיטליזציה של המרחב העירוני וההשפעות של טכנולוגיות ביג דאטה על אזרחות עירונית.

את התכנית היא מובילה יחד עם ״סגל מרצים מעולה, יוצרים חשובים ומשמעותיים בשדות העיצוב והאמנות בארץ, שאי אפשר להפריז בחשיבותם להצלחת הפיתוח המחודש של תכנית הלימודים״. הסגל מורכב ממרצים ומרצות שמגיעים מתחום התקשורת החזותית פר סה כמו גיא שגיא ועדה ורדי; מאחרים שהגיעו מהתחום והרחיבו אותו לשדות של עיצוב, אמנות ואיור כמו פרופ׳ מרב סלומון ויעל בורשטיין; וגם מכאלה שמשלבים מחקר, כתיבה וחשיבה ביקורתית כמו האמנית ד״ר עפרי כנעני וד״ר שאול סתר (שמכהן גם כראש תכנית התואר השני במדיניות ותיאוריה של האמנויות בבצלאל).

נעה אלון, חי/צומח/דומם, פרויקט גמר. צילום: דניאל חנוך

נעה אלון, חי/צומח/דומם, פרויקט גמר. צילום: דניאל חנוך

״מעבדות המחקר יאפשרו לייצר באופן יוצא דופן מרחב לימודי ויצירתי משותף של סגל וסטודנטים. השנה המעבדות יעסקו משני כיוונים שונים בשאלות הכרוכות בעתיד המרחב המשותף, במנגנונים של פעולה משותפת, בהקשרים מקומיים, גלובליים ופלנטריים. אנחנו רוצים לעסוק בתקשורת חזותית כשדה מחקרי מבוסס פרקטיקה שמגיב באופן ביקורתי ויצירתי לעולם, ומבקש לחולל שינוי שיש בו רפלקסיה ואפשרות של תיקון.

״במהלך הסמסטר הסטודנטים יפתחו מחקר עיצובי מתקדם שיכלול אפשרויות להתמחות בפיתוח ועיצוב ממשקים דיגיטליים מבוססי בינה מלאכותית, וגם יעסוק בחשיבה עיצובית וספקולטיבית שמשלבת מתודות של ויזואליזציה, איור, מיפוי, ומידול. מלבד צוות של שלושה חברי סגל שמובילים כל מעבדה, אנחנו גם נזמין אורחים ומומחים מקומיים וגם נקיים שיתופי פעולה עם אקדמיות בחו״ל״.

בנוסף לשתי המעבדות, יפעלו במסגרת התכנית פרויקטים וקורסים נוספים. ״יש לנו שיתוף פעולה עם התכנית לתואר שני במדיניות ותיאוריה של האמנויות, בראשות ד״ר שאול סתר; דרך קורסים מעשיים נייצר ממשקים בין עיצוב לאוצרות; קורס של ד״ר עפרי כנעני יעסוק באופן שבו דיגיטציה משפיעה על המרחבים של המוזיאון ועל הדרך שבה אלגוריתמים נכנסים לתוכו והופכים את מרחבי התצוגה למרחב מחקרי ניסיוני״.

אנחנו מחפשים להרחיב את שורותינו באנשים שבוער בעצמותיהם להיכנס לשדה שמייצר מרחב משותף. פדגוגית, חשובה ההזדמנות להיות בסביבה עם עוד יוצרים שבחרו בלימודים מתקדמים ומביאים איתם מיומנויות בינתחומיות

קורסים נוספים במסגרת התכנית יועברו על ידי יעל בורשטיין, שמאתגרת את התפיסה של מובינג אימג׳ כפורמט ליניארי ועוסקת באופן שבו העולם הדיגיטלי משנה את הדרך שבה אנחנו חווים את המדיום הנע; והקורס של פרופ׳ מרב סלומון יעסוק במדיום של הספר, באיור וקראפט, וחשיבה מחדש של המנגנון הפיזי־מטריאלי של הספר.

עבור מי אתם מייעדים את התכנית?

״מגיעים אלינו סטודנטים מרקעים שונים. יש כאלה שמגיעים מתואר ראשון בתקשורת חזותית, וגם כאלה משדות מקבילים כמו אמנות או צילום. יש סטודנטים שמגיעים גם מרקע שאינו בתחום היצירה – עם תואר ראשון בסוציולוגיה או בכלכלה לדוגמה. אנחנו מקבלים מועמדים על בסיס הצהרת כוונות, אבל כן מבקשים תיק עבודות כי בכל זאת מדובר בתואר בעיצוב. נכון שיש בו הרחבה עיונית ומושגית, אבל אנחנו מחפשים סטודנטים שיש להם יכולות בתחום.

״אנחנו מחפשים להרחיב את שורותינו באנשים שבוער בעצמותיהם להיכנס לשדה שמייצר מרחב משותף. בלימודים עצמם הם פועלים גם כחלק מקבוצה. אנחנו חושבים שפדגוגית חשובה ההזדמנות להיות בסביבה עם עוד יוצרים שבחרו בלימודים מתקדמים ומביאים איתם מיומנויות שונות״.

ערבה רובינוביץ׳, חיפה עיר העתיד, 2021 צילום: בצלאל

ערבה רובינוביץ׳, חיפה עיר העתיד, 2021 צילום: בצלאל

birds

בגלל המלחמה נדחתה תערוכת הגמר של המחזור האחרון של התכנית, שתפתח בקמפוס של בצלאל בנובמבר הקרוב. ״זו תערוכה אחת לפני אחרונה שתציג את הפרויקטים האישיים של הבוגרים במודל העבודה הקודם, והיא תכלול עבודות איכותיות שמעלות שאלות מעניינות ועכשוויות ומגיבות באופן פואטי למשבר האקלימי, למלחמה המתמשכת ולפגיעות אנושית. בדצמבר הקרוב יתקיים גם כנס גדול בנושא תקשורת חזותית מטעם התואר הראשון והתואר השני יחד, שיעסוק בתפקיד של מעצבים בזמן של מחאה ומלחמה, וביחסים בין תקשורת חזותית ופעולה אזרחית.

״אנחנו נכנסים אנחנו נכנסים לשנת לימודים נוספת בזמן מלחמה וזו מציאות קשה שמעמידה בפנינו הרבה אתגרים, באקדמיה ומחוצה לה כמובן״, מסכמת קיסר. ״במהלך השנה האחרונה צברנו המון ידע שמאפשר לנו להתמודד להתמודד עם המציאות הקשה שחודרת גם אל בין כתלי האקדמיה. יש עוד הרבה עבודה אבל בצלאל עושה מאמצים כבירים לייצר עקרונות מנחים לשמירה על המרחב המשותף והמורכב בקמפוס, על חופש הביטוי וגם על תחושת המוגנות של כל קהילת בצלאל, עובדים, סגל וסטודנטים״.


מועד אחרון להגשת מועמדות למלגה: 20.10
לפרטים נוספים והגשת מועמדות >>>

מעבר לתוכן מרכזי, for shortcut key, press ALT + zמעבר לסגיר, for shortcut key, press ALT + x
Silence is Golden