הרשימה המשותפת // 6.3.25
טסי כהן פפר ודני נגר במוזיאון ארץ ישראל
שתי תערוכות חדשות מוצגות במוזיאון ארץ ישראל. הראשונה, ״מרחק שחור״, תערוכת יחיד מוזיאלית של טסי כהן פפר (אוצרת: רז סמירה), שמציגה עבודות חדשות שנוצרו בשנים האחרונות: פסלים רישומיים, סדרות של סולמות ומגדלים, כולם בגוונים שחורים ועשויים מחומרים אורגניים ויומיומיים. העבודות, הצומחות מהקרקע או תלויות מהתקרה, יוצרות מיצב שמזמן חוויה חושית מפעימה ואינטימית ומלוּוה בעבודת סאונד מקורית, שנוצרה על ידי די ג׳יי מש.
השנייה, ״בסבך קנים״ של דני נגר (אוצרת: ילנה אלגרט־שרון), ובה תחריטים צילומיים שנוצרו בעקבות מסע צילום בן שנתיים וחצי סביב חופי הכנרת. נגר תיעד את נופי האגם לאורך עונות השנה ובשעות שונות של היממה, תוך התמקדות בנוף הטבעי ובהיעדר נוכחות אנושית. הכנרת משמשת בעבודותיו כמרחב סמלי ותרבותי – אגם שהוא מקור חיים ומשיכה מראשית ההתיישבות האנושית.

טסי כהן פפר. צילום: דניאל חנוך

דני נגר. צילומים: מ״ל
מוריס אמבואה בנסימה לנדאו
״חרוט בזיכרון״, תערוכת יחיד ראשונה למוריס אמבואה בתל אביב, תפתח הערב (6.3) בנסימה לנדאו. התערוכה נוצרה כמחווה לשתי דמויות שעיצבו את גורלו: הראשונה היא סבתו, ששימשה מנהיגה רוחנית בכפר בו גדל באזור בירת קמרון, וממנה למד אמבואה על כוחות הריפוי הנסתרים בטבע. השנייה היא אבי סיוון, ישראלי שחי בקמרון, שזיהה ניצוץ ייחודי באמן הצעיר, עזר לו לבנות את הסטודיו הראשון שלו והפך למעין דמות אב עבורו. מותו הטרגי של סיוון בתאונת מסוק השאיר צלקת בנפשו של אמבואה, והכאב משתקף ביצירותיו עד היום.
הפרקטיקה של אמבואה קושרת בין רוחני לחומרי ובין האישי לאוניברסלי. סדרת ״הדפסי הנשמות״ שלו, או Âme-preinte (משחק מילים על המונח ״להותיר רושם״ בצרפתית), מאופיינת בפורטרטים חסרי פנים על רקע צבעים עזים. העבודות הללו, שחרוטות על לוחות מתכת המיובאים מקמרון, הן תוצר של עבודה מוקפדת וסיזיפית המתבטאת בקומפוזיציות צבעוניות ועשירות שבו בזמן חושפות את המרקם הגולמי של החומר.

מוריס אמבואה. צילום: אלעד שריג

דינה יקרסון וזוהר שפיר בגלריה אחד העם 9
״ידי נחש״, תערוכה משותפת לדינה יקרסון וזוהר שפיר, תפתח הערב (6.3) בגלריה אחד העם 9 של סמינר הקיבוצים (אוצר: יאיר ברק), ותזמין למסע חושני ורב־שכבתי המתכתב עם המיתולוגיה השומרית העתיקה.
במרכז התערוכה עומד מיצב תלוי חלל מרשים שיצרה יקרסון במהלך ימי ההקמה בגלריה (In Situ). המיצב, המשלב ציורי קיר, עבודות בד ואובייקטים פיסוליים, מטמיע את החלל הגלרייני הלבן והופך אותו לזירה טקסית, ליבידינאלית וקודרת. את החוויה החזותית מעצימה יצירת סאונד מקורית שיצרה זוהר שפיר במיוחד עבור התערוכה, המהווה המשך לשיתוף הפעולה הפורה בין שתי האמניות.

דינה יקרסון וזוהר שפיר. צילום מפרפורמנס: יבגני פטרושנסקי

דינה יקרסון. צילום: מ״ל
פרומות בגלריה 51
״פרומות״, תערוכה קבוצתית לרגל יום האישה הבינלאומי, תפתח הערב בגלריה 51 במודיעין מכבים רעות (אוצרת: גלית סמל), ותציג עבודות העוסקות בנשיות שנפרמה, ובזהות נשית שהתפוררה בשנה האחרונה לנוכח הטראומה האישית והקולקטיבית. העבודות המוצגות משקפות את המערבולת הרגשית המורכבת, ומאתגרות את הצורך להתכנס סביב אמת אחת ויחידה.
חלק מהאמניות מנסות לטוות הקשרים חדשים לייצוגים נשיים, וחלקן עוסקות בניסיון להשיב את הכוח והחיוניות לגופן ולנפשן שנרמסו תחת כאב המלחמה. התערוכה מעלה לדיון את השאלה איך פורטרטים עצמיים יכולים לשמש כביטוי לזהות לאומית ציבורית, המשקפת את מורכבות הזהות המקומית, החברתית והמדינית.

אנג’ליקה שר

תמר לב און. צילום מווידאו אנימציה: מ״ל

טל שושן. צילום: מ״ל
חוטי הזמן בגלריה פריסקופ
״חוטי הזמן״, תערוכה שמזמנת מפגש בין־דורי בין האמנית יהודית אולמן ושני נכדיה – מעצבי האופנה גל אולמן ויובל בארי, תפתח בשבת בגלריה פריסקופ (אוצרת: שרי פארן). דרך הבגדים מעלים שלושתם הרהורים על התקופה האחרונה האוניברסלית והמקומית, שבה חוו מגפת קורונה ומלחמה מקומית עקובה מדם.
בנסותם לכונן סדר בתוך הכאוס הם מחפשים אלטרנטיבה למציאות המטלטלת תוך שהם מוצאים נחמה בסוג של בריחה ומפלט – אסקפיזם, המוביל להתכנסות פנימה, או להתרפקות על מקורות רומנטיים אמנותיים בתקופה המודרנית.

גל אולמן. צילום: איתן ברנט

יהודית אולמן. צילום: יובל בארי

יובל בארי. צילום: גל בומנדיל
בצלאל בסדנאות האמנים ירושלים
תערוכה של המחלקה לצילום בבצלאל בשיתוף חברת הנדל״ן ״צמח המרמן״ – מיזם להעלאת המודעות לבטיחות באתרי בנייה בישראל, תפתח ביום שלישי (11.3) בסדנאות האמנים ירושלים. הפרויקט נוצר במסגרת קורס ״צילום. פעולה. קהילה״ בהנחיית איתן שוקר ובהובלתו, ומתמקד בעובדי הבניין במטרה לתת להם פנים ולהדגיש את תרומתם המשמעותית לחברה וערך החיים שלהם.
במסגרת התהליך, סטודנטים וסטודנטיות מבצלאל נפגשו עם גורמים כמו עמותות ״קו לעובד״, ״כולנא ירושלים״ ו״מעגלי צדק״, למדו את סוגיות הבטיחות באתרי הבנייה ופגשו משפחות שחוו אובדן כתוצאה מרשלנות באתרי בנייה. טעונים מהמפגשים האנושיים באתר החליטו הסטודנטים.ות ליצור תערוכת צילום שתעצים את עובדי הבניין ותציב אותם בקדמת הבמה.
קרני עם עד בגלריה לוחמי הגטאות
״תרדמת התבונה״, תערוכת יחיד לקרני עם עד, תפתח בשבת (8.3) בגלריה בקיבוץ לוחמי הגטאות (אוצר: קובי סיבוני), ובה יוצגו רישומים ופריטי אספנות מביתו של האמן, שמתמקדים בהגנה ובשמירה על חיי האדם. התערוכה מציעה לצופה הצצה לעולם פוסט אפוקליפטי ומורבידי. העבודות אמנם נעשו במהלך תקופת הבידוד והסגר של הקורונה, אבל באופן כמעט נבואי הן מהדהדות את השבת השחורה של ה־7.10 והמלחמה שלאחריה.
בתערוכה נוצר קשר בין היצירה של האמן לבין פריטי אספנות ייחודיים שמשפיעים בהכרח על משלח ידו האמנותי. דיאלוג זה, בין הצייר לבין האמנות והאספנות, יוצר חוויה חזותית ייחודית הדורשת מהמבקרים בתערוכה לתהות אודות מהות הקיום האנושי, על הטוב והרע שבו, ועל הסכנה האורבת בהרדמות תבונת האדם.

קרני עם עד. צילומים: קובי סיבוני
אגודת אמני אשדוד בבית קלנג
״חלום. חלמתי״, תערוכה קבוצתית של אגודת אמני אשדוד, מוצגת בבית קלנג באשדוד (אוצרת: מירי גרינבאום) ומפגישה בין יצירות מגוונות המתכתבות עם עולמות הדמיון, התת מודע והיצירה. התערוכה מאגדת 59 אמניות ואמנים שמציגים פרשנויות שונות וייחודיות למושג ״חלום״ דרך מדיומים שונים, בהם ציור, פיסול, מיקס מדיה ומעשה טלאים.
התערוכה שואבת השראה מהאמירה של פבלו פיקאסו: ״היצירה היא גילום של חלום שהפך לממשי״, ומבקשת לחקור את המקום שבו המציאות והחלום נפגשים, המקום שבו הדמיון חופשי מכל מגבלה ומאפשר לאמנים ליצור ולבטא עולמות פנימיים עשירים בצבעים, צורות וטקסטורות.

יוסי מאיר. צילומים: מ״ל

תמר גרינפלד











