דרך אגב // ה־AI מחפש קוף
לפני כשבוע צצה משרה מפתה בלינקדאין: להיות העובד האנושי היחיד בחברת NO CAPS. לא צריך תואר, לא חייבים ידע קודם – והדרישה הממשית היחידה היא להיות מסוגל לשאת מזוודה למסעות עסקים. בתמורה, העובד הנבחר יקבל שכר מפנק ואחוזים בחברה, ויצטרך רק לבלוע מעט את כבודו העצמי: תיאור המשרה הרשמי הוא ״משרת אנושי לבינה מלאכותית״.
למרות שזה נראה ככה, לא מדובר רק בתעלול יחסי ציבור. NO CAPS היא חברה אמיתית לחלוטין, שהוקמה על ידי משקיעים שיצאו מ־Y COMBINATOR – חממת הסטארטאפים המצליחה בעולם (שנוהלה בעבר על ידי סם אלטמן מ־OPEN AI). הרעיון שמאחורי החברה פשוט: זו קרן השקעות שמנוהלת על ידי בינה מלאכותית.
כל יזם שיצא לגייס השקעה יודע כמה ארוך ומתיש התהליך הזה יכול להיות – עם אינספור פגישות, עיכובים, ומסמכים ארוכים שאיש אינו קורא. במקום להתבסס על ״תחושות בטן״ של משקיע יחיד, NO CAPS היא מערכת בינה מלאכותית שהוזנה באינספור תובנות של משקיעים מצליחים – ומטרתה לקצר את התהליך באופן משמעותי, ולהפוך למשקיע יעיל הרבה יותר מכל בן אנוש. היא סורקת וממיינת בקשות השקעה, מבקשת הבהרות, חותמת על חוזים ומעבירה כספים באופן אוטומטי. התהליך כולו אורך ימים אחדים, לא חודשים.
החברה עשתה לא מזמן כותרות כשהשקיעה 100 אלף דולר ב־WONDER FAMILY: עוד מערכת AI שמטרתה לייצר ״הכנסה פאסיבית״ לבני אדם על ידי הקמת עסקים וירטואליים. המערכת עושה הכל בעצמה: ממציאת הרעיון למוצר, דרך מחקר השוק, ועד סגירת החוזים עם היצרנים, המשלחים והשיווק. באתר שלהם הם מראים כיצד ה־AI המציא סרט משי לאיסוף השיער – ומשווק אותו בהצלחה דרך אמזון.
הבחירה של NO CAPS לקרוא למשרה החדשה ״משרת״ היא לא מקרית. בהגדרת התפקיד הם מציינים שהעובד צריך ״להיות זמין בכל רגע למלא את הוראות ה־AI״ – ולתפקד, בין השאר, כפנים שלו בפגישות, כנסים ומול השלטונות. מי שדמיין שמהפכת ה־AI תוביל אותנו לעולם של שפע אינסופי, מקבל כאן הצצה לאיך האנשים שמקיפים את מנכ״ל OPEN AI, חושבים על העתיד ועל תפקידנו בו כקליפה אנושית.
אבל כשהתחזיות מדברות על אובדן של לפחות 25% מהמשרות בעולם בשלוש שנים הקרובות לטובת מערכות AI – כל המתכנתים, המעצבים, אנשי הכספים, אנשי המנהלה, המשווקים ואפילו הפסיכולוגים שאינם נדרשים עוד – השאלה היחידה שנשאלת היא למי יהיה כסף לקנות את הסרט לשיער שה־AI מנסה למכור לנו בשם מישהו אחר? מי בכלל יוכל להרשות לעצמו להיות צרכן בעולם החדש?
מי שדמיין שמהפכת ה־AI תוביל אותנו לעולם של שפע אינסופי, מקבל הצצה לאיך האנשים שמקיפים את מנכ״ל OPEN AI, חושבים על העתיד ועל תפקידנו בו כקליפה אנושית
מומחים מצפים שכבר השנה נראה חברה שמנוהלת ברובה על ידי סוכני בינה מלאכותית עוברת את השווי של מיליארד דולר. בחברה כזו יש רק משרה אחת לבן אנוש: להיות הפנים שלה. בעולם התחתון קוראים לזה ״קוף״ – האדם שעומד בחזית של ארגון פשע, ושמשמש כמייצג החוקי שלו למקרה שהעניינים יסתבכו. זה מקצוע מסוכן מאוד – פעמים רבות הקוף מסיים את חייו בכלא.
אבל כמי שעשויים להידחק אל מחוץ לכלכלה, לא גורלו של הקוף צריך לעניין אותנו, אלא שאלה לגמרי אחרת: כמה סרטים עשויי משי לשיער הוא יכול לקנות? לא משנה, אני כבר הגשתי מועמדות.
פנים של דיקטטור
קוף מסוג אחר הוא כריסטינה צ׳פמן, אינפלואנסרית בטיקטוק שאהבה לשווק מוצרי איפור, אופנה ולייף סטייל למאה אלף עוקביה. אבל כשחוקרי FBI צפו בסרטונים שלה הם הבחינו במשהו מוזר. ברבים מהסרטונים, בעודה מסבירה, לדוגמה, על שייק הבריאות הכינה לעצמה – אפשר היה להבחין מאחוריה בעשרות מחשבי לפטופ פתוחים מפוזרים בבית. המחשבים האלה, מתברר, הופעלו על ידי צפון קוריאה.
@everyday_tina
כתבה בוול סטריט ג׳ורנל מתארת כיצד מאז הקורונה, המדינה הפאשיסטית המסוגרת שמתמודדת עם חרם בינלאומי נרחב, הגתה רעיון גאוני לגיוס כספים לקופתה המדולדלת: היא מחדירה את אנשיה למשרות ״עבודה מרחוק״ ברחבי העולם. העובדים הללו לא רק מרוויחים משכורות שמנות של העולם המערבי, אלא גם שמים את ידם על מידע יקר ערך.
אבל גם כשעובדים מרחוק, צריך כתובת אמיתית במדינת היעד. וכאן צ׳פמן נכנסה לתמונה, כשענתה על משרת לינקדאין מפוקפקת – והפכה ל״חוואית לפטופים״, שאיפשרה להאקרים צפון קוריאנים לעבוד בחברות מערביות (חלקן, למרבה האירוניה, עוסקות באבטחת סייבר). כמוה, מעריכים בארצות הברית, יש עוד רבים.
צ׳פמן עצמה, כך נראה, הבינה מהר מאוד שמדובר בעיסוק לא לגמרי חוקי – אבל כמי שמגיעה ממשפחה ענייה ואין לה אמצעים אחרים לממן את עצמה, היא העדיפה לעצום עין. בימים אלה היא מחכה שייגזר עונשה, ובינתיים ממשיכה לשחרר סרטונים לטיקטוק.











