כל מה שחשוב ויפה
בן ערובה. צילומים: נטפליקס
בן ערובה. צילומים: נטפליקס

״בן ערובה״: כשהגבול בין הפרטי לפוליטי מתפורר

הסדרה החדשה של נטפליקס מתרחשת בין כותלי רחוב דאונינג ומגוללת את סיפורה של ראשת ממשלת בריטניה. היא מתחילה כהבטחה לעסוק במתח שבין האישי לפוליטי, אבל כשהיא צריכה לתת תשובות - היא מתכווצת למותחן טלוויזיוני סטנדרטי

סוראן ג׳ונס, מהפנים המוכרות של הדרמה הבריטית (״דוקטור פוסטר״), לוקחת על עצמה את אחד התפקידים הנועזים בקריירה שלה – ראש ממשלת בריטניה. בסדרת המתח החדשה של נטפליקס, ״בן ערובה״, ג׳ונס מובילה סיפור שמתרחש כמעט כולו בין כותלי רחוב דאונינג – הבית שהוא גם זירת מגוריה וגם מקום עבודתה, ומעמידה במרכזו את השאלה – מה קורה כשהגבול בין הפרטי לפוליטי מתפורר?

ראש ממשלת בריטניה אביגייל דלטון (סוראן ג׳ונס) מתמודדת עם משבר אישי ופוליטי כבד, כשבעלה, ד״ר אלכס אנדרסון (אשלי תומאס), נחטף במהלך שהותה בפסגה מדינית עם הנשיאה הצרפתית ויויאן טוסן (ג׳ולי דלפי). השתיים נאלצות לשתף פעולה תחת לחץ גדול, בין ההישרדות האישית לבין היציבות הדיפלומטית, בין נאמנות למשפחה לבין נאמנות למדינה.

עוד מראשית התקופה הוויקטוריאנית נבנתה חלוקה חדה: הגבר שלט במרחב הציבורי־הפוליטי, הכלכלי והמשפטי; ואילו האישה נותרה במרחב הביתי, שסימל מוסר ויציבות. במאה ה־20 הגבול הזה נשחק אבל לא נעלם. התפיסה ש״הפרטי הוא פוליטי״ מזכירה שגם הבית אינו מנותק מכוחות של שליטה ומבנים חברתיים. רחוב דאונינג הוא דוגמה חיה לכך: מצד אחד בית משפחתי, מצד שני לב הפוליטיקה הבריטית.

הבחירה להציב במרכז העלילה ראשת ממשלה אינה מקרית. לבריטניה הייתה בעבר מנהיגה – מרגרט תאצ׳ר – אבל הדימוי שנבנה סביבה היה של ״אשת הברזל״ – דמות נוקשה שנדרשה לאמץ קודים גבריים של שליטה וכוח כדי לזכות באמון הציבור. עצם העובדה שהמנהיגה היחידה עד כה נחשבה בראש ובראשונה לסמל של קשיחות ולא לנשיות – חושפת עד כמה הגבול בין האישי לציבורי נותר טעון.

לאורך העלילה קיימת תנועה בלתי פוסקת בין מלודרמה למותחן פוליטי. מצד אחד – סצנות טעונות של משפחה במשבר, ויכוחים עם בת מתבגרת או מבטים עוקצניים בין שתי מנהיגות; מצד שני – חדרי ישיבות, מבצעי חילוץ ושיחות דיפלומטיות קרות

כבר בתחילת הסדרה, הערבוב בין המרחב האינטימי והמרחב המדיני מגיע לשיא, כשבעלה של אביגייל שנחטף הופך מיד לאיום מדיני, ובכך מציב אותה מול הדילמה הבלתי אפשרית: להציל את האיש הקרוב אליה ביותר או לשמור על יציבות המדינה. לעומת זאת, בתה בת ה־18 רוצה לצאת, לבלות ולעשות שטויות עם חברות כמו כל אישה צעירה, אבל כל צעד שלה מצולם ומתויג – כי כשאת הבת של ראשת הממשלה, גם בילוי תמים יכול להפוך לכותרת מביכה.

במקביל, היחסים עם הנשיאה הצרפתית ויויאן טוסן מתחילים בהתנצלות מביכה על התבטאות עוקצנית פומבית מצידה של אביגייל, והופכים במהרה למאבק אגו קשוח – כזה שמתנהל גם בין שתיים שהן נשים, וגם בין שתיים שמחזיקות בידיהן את הכוח הפוליטי של אירופה. הנוכחות של ג׳ולי דלפי מייצרת עניין, אבל הדמות שניתנה לה שטוחה, קרה ותלויה באישורם של הגברים סביבה – מה שמדגיש שעדיין קיימות מגבלות בכל הנוגע לייצוג ואפיון נשים בעמדות כוח.

לאורך העלילה קיימת תנועה בלתי פוסקת בין מלודרמה למותחן פוליטי. מצד אחד – סצנות טעונות של משפחה במשבר, ויכוחים עם בת מתבגרת או מבטים עוקצניים בין שתי מנהיגות; מצד שני – חדרי ישיבות, מבצעי חילוץ ושיחות דיפלומטיות קרות. המעברים החדים האלה לא רק מגבירים את המתח הדרמטי, אלא גם מחדדים את הערעור על החלוקה המסורתית בין האישי לציבורי, בין המרחב הנשי לבית לבין המרחב הגברי של הפוליטיקה.

כאן הגבולות מתמוססים: הרגש מתפרץ לתוך זירת הכוח, והאקשן הפוליטי גולש אל תוך המטבח המשפחתי. בדיוק במקום הזה נבחן המחיר של ההנהגה הנשית – מחיר שנמדד לא רק בהחלטות מדיניות, אלא גם בקשרים האינטימיים ביותר.

birds

עד לאמצע העונה נראה שהסדרה מצליחה להחזיק על חבל דק, לשלב בין הסערה המשפחתית לבין הלחץ המדיני. אבל אז מגיע הפרק השלישי שבו החבל נקרע. ההכרעה הברורה בין האישי לפוליטי הופכת את המתח לצפוי מדי, וכשהסדרה בוחרת ללכת בנתיב אחד בלבד – היא מאבדת את האיזון שיצר בה עניין מלכתחילה. מהנקודה הזו, שני הפרקים האחרונים רצים אל סיום חונק, כזה שלא מותיר מקום לשאלות.

״בן ערובה״ מתחילה מהבטחה גדולה: לגעת בנקודה הכואבת שבה הבית והמדינה הופכים לאחד, ולהראות שהפרטי תמיד פוליטי. היא מצליחה להעמיד שאלות מרתקות על הנהגה נשית, משפחה בשלטון והמחיר האישי של כוח. אבל כשהיא צריכה לתת תשובות – היא מתכווצת למותחן טלוויזיוני סטנדרטי. רחוב דאונינג אולי נותר סמל תרבותי אדיר, אבל הסדרה לא מנצלת אותו עד הסוף.


בן ערובה
יוצר: מאט צ׳רמן
5 פרקים, 2025
2.5 כוכבים

מעבר לתוכן מרכזי, for shortcut key, press ALT + zמעבר לסגיר, for shortcut key, press ALT + x
Silence is Golden