פוקימון, גו: קהילת האספנים ש(גם) מגלגלת כסף
אם הייתם אומרים לילד בשנת 2001, זה שמחליף קלף של צ׳אריזארד בהפסקה בתמורה לכריך עם שוקולד, שהנייר הזה יהיה שווה יום אחד עשרות אלפי דולרים, הוא כנראה היה מעקם פרצוף, צוחק וממשיך לאכול את הכריך. אבל ב־2026, האמירה הזו כבר לא נשמעת מופרכת במיוחד: עולם קלפי האספנות, ובעיקר זה של המותג פוקימון, עבר בשנים האחרונות מהפך שקט אבל מהותי – מתחביב זניח של ילדים לתופעה תרבותית של פופ, קהילה, ולעיתים קרובות גם כסף גדול.
אחת הדמויות הבולטות בזירת האספנים המקומית הוא דור מנטל, בן 36 מהוד השרון, שמנהל את קהילת ״אספני פוקימון ישראל״, המונה כ־12 אלף חברים. עבור מנטל זה ממש לא טרנד חדש, אלא המשך ישיר של משהו שהתחיל מזמן. ״אני אוהב פוקימון מגיל 9–10. זה התחיל מהסדרה ומהמשחקים לגיימבוי, אבל הקלפים היו הדבר שתפס. היינו מביאים אותם לבית ספר, מחליפים, משחקים, שומרים באלבומים. זה היה חלק מהיומיום״.

יריד האספנים
החיבור של מנטל למפלצות הכיס היפניות לא נעלם עם השנים, הוא פשוט עבר שינוי גרסה. כמו אצל רבים מבני הדור שגדל בתחילת שנות האלפיים, גם אצל מנטל הייתה תקופה שבה האוסף מצא את עצמו בארגזים בבוידעם. ״היו שנים שזה פחות היה בתודעה. זה תמיד היה שם, אבל פחות חזק״.
נקודת המפנה הגיעה סביב 2016, עם יציאת המשחק הסלולרי המהפכני Pokémon Go ואז שוב בתקופת הקורונה. ״מרוב חוסר תעסוקה, המון אנשים התחילו לחטט ולפתוח ארגזים מהבוידעם, לחפש עיסוקים חדשים ופתאום זה חזר. משם זה כבר צבר תאוצה״.
גם מחבילה פשוטה אתה יכול להוציא קלף ששווה כמה מאות שקלים. לפעמים אפילו יותר. זה חלק מהריגוש שמזכיר גירוד חישגד. לפתוח חבילה ולא לדעת מה תקבל
כדי להבין את ייחודיות המותג, מנטל חוזר לשורשים שלו. ״היוצר של פוקימון, סאטושי טאג׳ירי, היה אוסף חרקים. בדור הראשון ראינו הרבה פוקימונים שמבוססים על חרקים וחיות. היום זה כבר עולם הרבה יותר רחב. יש פוקימונים מכל מיני סוגים, דברים שלא קשורים בכלל לטבע.
״אבל הרעיון הבסיסי נשאר אותו דבר: לאסוף וכמה שיותר. מה שתפס אותי זה המסע. הרעיון של לצאת החוצה, לאסוף, להתקדם ולהתפתח. זה משהו שמאוד דיבר אליי כילד, וזה נשאר גם כשהתבגרתי״.
חוזרים בגדול
לפי מנטל, לצד החוויה הנוסטלגית, עולם הקלפים פועל היום גם לפי כללים ברורים יחסית. ״יש תחום של דירוג קלפים, וזה קצת כמו יהלומים. שולחים את הקלף לחברות בחו״ל, והן בודקות אותו לפי מצבו: קילופים, שריטות ואיכות כללית. לפי כל אלה נותנים ציון. קלף שמקבל ציון גבוה במיוחד יכול להגיע למחירים משמעותיים״. באותה נשימה מנטל מציין שיש כאלה שנכנסים לזה גם בשביל כסף, אבל זה לא העיקר. הרוב נהנים מהאיסוף עצמו.
ועדיין, קשה להתעלם מהשוק האדיר שנוצר סביב התחום. ״גם מחבילה פשוטה אתה יכול להוציא קלף ששווה כמה מאות שקלים. לפעמים אפילו יותר. זה חלק מהריגוש שמזכיר גירוד חישגד. לפתוח חבילה ולא לדעת מה תקבל״.
באופן טבעי, עם ההצלחה המסחררת, מגיעים גם דברים פחות נעימים. ״יש הרבה זיופים בארץ. אם חבילה עולה 5 או 10 שקלים – כדאי לדעת שזה כמעט בטוח לא אמיתי. חבילה מקורית מתחילה סביב 25-30 שקלים. חשוב שאנשים ידעו את זה״.
הקהילה שמנטל מנהל משקפת עד כמה התחום התרחב מעבר לקהל היעד המקורי שלו. ״הרוב אצלנו הם בכלל בני 18 עד 50. יש גם ילדים, אבל הרבה יותר מבוגרים שחזרו לזה. אנשים שפעם אספו, הפסיקו ועכשיו חוזרים לזה בגדול. יש אנשים מכל מיני מקומות, מגזרים ורקעים. זה משהו שמחבר בין לא מעט קצוות באוכלוסייה״.
אבל הפעילות הקהילתית ממש לא נשארת רק ברשת. נוסף לפוסטים ושיחות יומיומיות, מתקיימים גם מפגשים פיזיים. ״אנחנו עושים אירועים ומפגשים על בסיס קבוע. זה חשוב לאנשים להיפגש, לראות את הדברים בעיניים ולדבר״.
אחד מאותם מפגשים כיפיים הוא יריד האספנים התשיעי שייערך ביום שישי הקרוב (8.5, 10:00-16:00) במתחם meex בקניון שרונים בהוד השרון. ״יהיו שם המון דוכנים, הרוב סביב פוקימון, אבל לא רק. בין שאר המותגים יהיו גם דרגון בול, וואן פיס, יוגי הו, קצת משחקי רטרו, אקשן פיגרז ופופים. אנחנו תמיד שואפים לגוון בתכנים״.
לצד הדוכנים, האירוע יכלול גם אזורים פתוחים יותר לקהל הרחב, כולל חלוקת קלפי אספנות, בעיקר עבור ילדים ומי שעושים את הצעדים הראשונים בעולם הזה, ומתחמי מכירה שבהם אפשר למצוא גם פריטים נדירים יותר. אחד המוקדים המרכזיים ביריד הוא מתחם ההחלפות. ״אנשים מביאים דברים מהבית ומחליפים. זה חלק גדול ובלתי נפרד מהחוויה. לא רק לקנות, אלא גם לדבר, להשוות, להכיר אנשים״.
הכניסה לאירוע חופשית, החלטה שמבחינת מנטל ממש לא מובנת מאליה. ״אני רוצה שכל אחד יוכל להגיע. גם מי שלא מכיר את התחום. אנחנו מזמינים את כולם לבוא, להסתובב, לראות להכיר ומי יודע – אולי אפילו לאמץ תחביב חדש״.
יריד האספנים התשיעי
מתחם meex, קניון שרונים, הוד השרון
8.5, 10:00-16:00











