כל מה שחשוב ויפה

ברוכים הבאים לאתר החדש שלנו

לכבוד יום ההולדת ה־13 (!) של פורטפוליו - שהתקיים בחודש ינואר - החלטנו שמגיעה לנו מתנה שווה במיוחד: אתר חדש. ואם כבר אתר חדש אז גם כתובת חדשה: prtfl.co.il

מגזין פורטפוליו מפרסם מידי יום כתבות, ראיונות, ביקורות וחדשות בתחומי העיצוב, האמנות והאופנה. למגזין, שהוקם בשנת 2005, עשרות אלפי קוראים מידי חודש, והוא משמש בנוסף כפלטפורמת תוכן לתערוכות, לסיורים בארץ ובחו״ל, למפגשים עם יוצרים ועוד.

קראו עוד על פרוטפוליו

מנופחים בבית הנסן

אחד מפרוייקטי הגמר המעניינים שהוצגו בתערוכות הבוגרים של הקיץ האחרון היה פרוייקט הגמר של עומר פולק מהמחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל. פולק הפגיש את עולם העיצוב עם עולם מדעי המוח במטרה להציג מחקר הסובב את חוש הריח והשימושים בו. הפרויקט, שפותח בשיתוף מכון ויצמן למדע, כלל אוסף של סיפורים ומחקרים שנעשו בתחום, והוצג מנקודת המבט של דמות וסיפור חייה כתתרנית, שמעולם לא חוותה את חוש הריח. תחילה היא לומדת להריח בעזרת כלי ללימוד ריחות הפועל בשיטת הביופידבק, ובהמשך היא עוסקת בשילוב ריחות בעולמה כדרך חיים וכלי לשליטה במצבים דרך תכשיטים יעודיים.

במהלך שבוע העיצוב ירושלים תהיה הזדמנות להתרשם מפרויקט מסקרן אחר שפולק מעורב בו, כחלק מאירועי מעבדת אוכלעיצוב שאצרה ויזמה אילה מוזס. "מנופחים", שיעלה בשבוע העיצוב בירושלים ביום חמישי ה-19.12 (תאריך חדש בעקבות דחיית שבוע העיצוב) בשעה 20:00, הוא תוצר של שיתוף פעולה בין פולק והמעצבת מיכל אביתר עם השף–אופה ארז קומורובסקי.

_MG_9819

"מייד כשנוצר החיבור עם ארז קומורובסקי ידענו שהטריטוריה שלנו היא חומר הגלם: הקמח והמים (הבצק)״, מספר פולק. ״רצינו להפתיע גם את ארז עצמו, הרי נסיונו הארוך לימד אותו כמעט הכל על בצק ולחמים. לשם כך ניסינו למצוא את הדבר המפתיע שיכול להוולד מתוך החיבור של שני העולמות, אוכל ועיצוב. ואמנם, טריטוריות העשייה והתהליכים החומריים דומים בין המטבח לסדנה, אך הכלים וצורת החשיבה שונים״.

הקו המנחה היה עבודה עם פשטות טכנולוגית בדומה לפשטות החומרים – הקמח והמים. ״העברנו את הבצק במניפולציות שונות עד שהוקסמנו מהאופציה הטמונה בניפוח הבצק על ידי אויר חם, שמלבד הניפוח עצמו גם דואג לאפיית הבצק במהלך הניפוח. השתמשנו בכל הדרך בכלים מהסדנה וביכולות שלהם בעולם המטבח, כך הגענו לשימוש ביכולות הפן התעשייתי לניפוח ואפייה ובמערגלת לצורך לישה.

״את הצבעים העזים של הבצק אנחנו מקבלים דרך שימוש במיצים טבעיים שנותנים מצבעם וטעמם לבצק/בלון שנוצר. בנוסף, תהליך הניפוח עובר דרך עלי תבלין שונים, שורף אותם וממלא את הבלון בעשן, ריח וטעם המשתלב עם הבצק. החוויה שנוצרת מביאה חידוש בצורת האכילה והחוויה של הנוגסים, והמבקרים באירוע יזכו לראות מקרוב את תהליך העשייה על כל שלביו ולטעום מהנעשה״.

כשעומר סיפר לי על הפרויקט וכשראיתי את התמונות, משהו בצבעוניות ובאסתטיקה שלהן הזכיר לי פרויקט אחר שעסק בעיצוב ואוכל, שהוצג בשבוע העיצוב של מילאנו ב-2010: "אוטרקיה" (Autarchy), שהציע מצב אוטופי ובו קהילה יכולה לספק את צרכיה בדרך ידידותית לסביבה. המיצב, שיצרו שני בוגרים של האקדמיה לעיצוב של איינדהובן, סימונה פארסין ואנדראה טרימארקי מסטודיו "Formafantasma", הוצג במילאנו במתחם התצוגה הנחשב של רוזאנה אורלנדי והורכב מגופי תאורה וכלי קיבול.

formaautarcky

formafantasma

Autarchy. Formafantasma

הכלים יוצרו מתערובת טבעית של קמח, פסולת חקלאית ואבן סיד, ונצבעו בעזרת פיגמנטים שהופקו מירקות, תבלינים ושורשים. בנוסף, השניים הזמינו יצרנית מטאטאים איטלקית להשתתף במיצב: הם יצרו את שערותיו של מטאטא הקש הקלאסי מגבעולי דגנים, ויצרו אובייקט שהוא שילוב בין משהו פשוט ומסורתי לבין משהו פיוטי ועתידני.

לסיום, הנה כל הפרטים לגבי שעות, תאריכים ומשתתפים:

מעבדת אוכל עיצוב #1: Re-alive. משתתפים: שף דוד ביטון, המעצב פרופ' עזרי טרזי. יום חמישי, 12 בדצמבר, בשעות 20:00–22:30

מעבדת אוכל עיצוב #2: אריות י-ם. משתתפים: שף קונדיטור ערן שוורצברד, המעצבים טל גורמיכל צדרבאום ונועם דובר. יום שבת, 14 בדצמבר, בשעות 20:00–22:30

מעבדת אוכל עיצוב #3: מנופחים. משתתפים: שף אופה ארז קומורובסקי, המעצבים עומר פולק ומיכל אביתר. יום שני, 16 בדצמבר, בשעות 20:00–22:30

ff2

פורטפוליו באינסטגרם
עקבו אחרינו
Silence is Golden