כל מה שחשוב ויפה

עיצוב על הבמה

פורטפוליו News: אנשי מעבדת תרבות טרמינל עיצוב ירוחם יציגו ״עיצוב בפעולה״ לצד מופעי תיאטרון ומוזיקה, על בימת ״מעבדאדא״ - אירוע החשיפה של מעבדות התרבות של מפעל הפיס, בצוותא ת״א ב-30.10
גופי חרס בעיצוב הדר לוי

גופי קרמיקה בעיצוב הדר לוי

איך מציגים עיצוב מול קהל? בשאלה הזו התחבטו אנשי מעבדת התרבות טרמינל עיצוב בירוחם, לקראת אירוע החשיפה מעבדאדא, שיתקיים ב-30.10 ובו יציגו מעבדות התרבות של מפעל הפיס הפעילות ברחבי הארץ את התוצרים הצומחים בהן. בעוד שמרבית המעבדות עוסקות בתיאטרון, מוזיקה ומחול, במקרה של טרמינל עיצוב ירוחם, המעבדה מתמקדת בעיצוב על ענפיו השונים, ואת מוצרי המעצבים יותר קשה להראות במופע בימתי.

הדילמה נפתרה באמצעות רעיון מקורי, המשמש למעצבים כמקור להשראה ונקודת מוצא לתרגילי פיתוח. ״מופע העיצוב״ של המעבדה מירוחם יציג עיצוב חי על הבמה, השואב את השראתו מסרטוני הדרכה ויראליים הפופולריים במיוחד. מעין סרט נע של עיצוב.

״החלטנו לעשות טייק-אוף על הפרוייקט ׳How To׳ – יצירת עיצוב בעקבות סרטוני הדרכה פופולריים ביוטיוב. בעוד שרוב המעבדות עוסקות באמנויות הבמה, מעבדת העיצוב עוסקת בחומרים אחרים, יצרניים, אשר ברובם מתרחשים בתהליכים שמאחורי הקלעים. בניסיון לפצח את הפורמט הנכון להצגת עיצוב לקהל, החלטנו לעשות מעין דיזיין פרפורמנס״, אומרת הדר ממרוד, המנהלת האמנותית של מעבדת תרבות טרמינל לעיצוב ירוחם.

ממרוד עצמה מעצבת שלמדה עיצוב תעשייתי בפולטקניקו במילאנו ותואר שני בניהול עיצוב בבצלאל, תעלה על הבמה יחד עם מעצבי המעבדה אלעד אור, קרן סינגר (סטודיו Suit-Case)הדסה יצחק, הדר תדהר ומנהלת המעבדה הדרה שטיינברג, למופע קטן שביים אודי רצין.

לצורך המופע בחרו המעצבים בסרטון הדרכה ״כיצד חובשים חיג׳אב״. ממרוד: ״בחרנו בו דווקא בזכות המורכבות של הנושא הטעון.התמה השנתית שבחרנו לעבוד סביבה השנה היא ׳גם וגם׳ ואנו מתייחסים למסורתיות הפוגשת מודרניות, נושא שהוא מאוד בולט בנוכחותו בירוחם. אפשר לראותו למשל ביום שישי בין הקידוש והטלוויזיה. בסרטון הגם וגם הזה בא לידי ביטוי: בחורה בעלת מבטא אנגלי בולט מדריכה כיצד לחבוש חיג׳אב מנומר – וזה מעיד דווקא על האפשרות של כל הדברים לחיות יחד. זה מתקשר לתפיסה שלנו שהיא לא דיכוטומית אלא פתוחה להשראה הדדית ופיתוח.

״על הבמה נעשה פס ייצור של מוצרים שעשינו בהשראת הסרטון. אנחנו עובדים על גופי תאורה שמתייחסים גם לתנועתיות של האישה הכורכת את הצעיף על ראשה וגם לכיסוי של היופי – כאשר האהיל מכסה ומסתיר את האור וביחד עם זאת מוסיף לו ממד אחר״.

גוף תאורה של יוכבד פרימר

גוף תאורה של יוכבד פרימר

במקביל יציגו בכניסה לתיאטרון צוותא מוצרים נוספים שפותחו ויוצרו במעבדת פיס ירוחם, סדרת גופי קרמיקה ZIN ZEN, המולבשים על צנצנות והופכים אותן לאגרטלים, שעיצבה הדר לוי, וגוף תאורה ״רסיסי חמה״, שעיצבה יוכבד פרימר משברי זכוכית המיועדים למיחזור תעשייתי. הגוף מיוצר בעבודת יד בתהליך של סינון ומיון וללא היתוך של של השברים.

מעבדת העיצוב בירוחם פועלת כבר שנתיים וכבר מהמחזור הראשון של התוכנית נשארו חלק מהמעצבים להתגורר בעיר. יש בין המשתתפים גם תושבי הסביבה הדרומית, אך באופן כללי, אומרת ממרוד ״אנחנו מנסים לפגוש בתוכנית את האנשים שמעוניינים להתחבר למקום – כאלה שרוצים אולי לעשות שינוי ולעשות זאת בירוחם. אנחנו מאוד רוצים לקלוט מעצבים חדשים ואף נותנים מלגות מגורים לעידוד הצטרפותם״.

בשני מחזורי הרזידנסי בירוחם עד כה עברו במעבדה כ-20 מעצבים. ״אחרי המחזור השני החלטנו לעבוד באופן רציף עם גרעין של מעצבים הפעילים באזור, ולצרף אליהם מעצבים נוספים, כאורחים לתקופות שונות וגם בפוטנציאל להישאר בסביבה. אחד הדברים שהכי חסרים למעצבים זו עבודה ביחד, הפריה הדדית וחלוקת אמצעי ייצור – שהמעבדה מאפשרת להם״.

בנוסף פעילים המעצבים עם הקהילה בסדנאות ובמפגשים בסוגיות חברתיות ועובדים עם מפעלי התעשייה באזור. ״אנחנו יוזמים מחקרי עיצוב במרחב, הצגת תערוכות מקוריות, סדנאות עיצוב בקהילה ופעולות בראייה ארוכת טווח״.

*כוכבית מייצגת שדות חובה

מעבר לתוכן מרכזי, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + zמעבר לסגיר, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + x
Silence is Golden