איינדהובן 2023 // SALT x MESSMERIZING
מי
SALT, פלטפורמה/גלריה הממוקדת בשדה האספנות של פריטי עיצוב ייחודיים, שהוקמה על ידי האמנים שי אלפיה ותומר נתנאל לוי. באמצעות יצירה וקידום של מהדורות מוגבלות מעשי ידיהם של מעצבים־אמנים, מבקשים השניים להעלות את המודעות לתחום הדיזיין־ארט ולחשוף את הקהל לעולמות אספנות מרעננים. בדירת הגלריה תצוגה שמתחלפת בתדירות גבוהה ומציגה דיאלוג בין אוביקטים לחלל תוך שילוב מגמות אסתטיות שונות. הביקור בגלריה בתיאום מראש בכל ימות השבוע.
מה
״ממצאים בין זמננו״, פרויקט משותף ל־SALT ולגלריה הנודדת MESSMERIZING (הלחם של mess = בלגאן, ו־mesmerising = מהמם), שנאצר והופק על ידי המעצבת ואמנית הזכוכית סנדרה קחה פלנקן. התצוגה של הגלריה התפרסה על פני קומותיה העליונות של תחנת הרכבת המרכזית באיינדהובן, זו השנה השנייה ברציפות, והוצגו בה עשרות עבודות של אמנים ומעצבים צעירים תחת הקונספט המאחד curiosity sets things in motion. השנה נערכה במקביל גם מכירה פומבית שהתרחשה במשך כל ימי התערוכה בשיתוף פעולה עם האתר האירופי CATAWIKI.
Ghost
Ghost
Jaffa
Jaffa
Narcissus
אוסף האובייקטים של SALT הוצג תחת התמה ״ממצאים בין זמננו״ (Contemporary Findings) ובו פריטים מסדרות שונות המאפשרים הצצה להלך הרוח של יוצרים מקומיים בארץ, בעלת ההיסטוריה המורכבת ועמוסת הקונפליקטים. עבודות הקיר המשקפות של אלפיה, המשלבות טכניקות עתיקות של זהב וכסף ומתכתבות עם סממנים איקונוגרפיים דתיים ורוחניים של ימי הביניים, הוצגו לצד סדרתו האחרונה של לוי, ״רוחותיה של המלכה אן״ – פסלי רוחות רפאים הומוריסטיים עשויים פלדה ובעלי נוכחות מרחפת בחלל, שמצטטים מגמות ריהוט אנגלי עתיק שהובאו לכאן בימי המנדט.
סדרות נוספות שהוצגו היו ״הוואזות של נרקיסוס״ – מיכלים מרובי חלקים בניפוח זכוכית שהם כממצא ארכיאולוגי המרכז את עקרונות המחקר של אלפיה בתופעת ההשתקפות, ופריטים נבחרים מהקולקציה ״יפו״ שבה משבש לוי את הקשת האדריכלית האייקונית של העיר והופך אותה מאלמנט קונסטרוקטיבי מאבן לאובייקט דקורטיבי מפלדה, כמהלך ביקורתי על המתרחש כיום בעיר מגוריו.
לפני שבוע העיצוב
בשנה השנייה להקמת הגלריה החלטנו להרחיב את פעילותנו גם לאירופה, והאוסף ״ממצאים בין זמננו״ מתעדכן כל הזמן כדי לדייק את הערכים הבולטים שלנו כיוצרים מישראל בזירה הזו. כבר עם השתתפותנו ביריד COLLECTIBLE בבריסל במרץ האחרון קיבלנו את הרושם שהולנד היא כיוון מעניין להתפתח אליו. ההולנדים חיים ונושמים עיצוב והתגובות לפריטים שלנו היו טובות.
לפני חודשיים האמנית והאוצרת סנדרה (המדהימה!) הגיעה אלינו בליווי אדיר יעקבי, חבר ויוצר מוכשר שגם מציג אצלנו. מיד היה ברור שיש קליק. הגישה העכשווית שלה והדמיון בין הפעילות שלנו כאן לזו שלה באמסטרדם, לא הותירו ספק שנחבור לתצוגה הזו. התרגשנו מאוד לקראת חזרה לסיבוב נוסף באירופה והכנו את עצמנו לביקור של כמה שבועות ואז – 7 באוקטובר והכל נשמט.
כמו כולם, עם פריצתה של המלחמה בדרום, היינו מזועזעים והכל הפך לשולי. בחלוף כמה ימים, כשכבר הבנו אל מול מה אנחנו עומדים, ניסינו למפות את התחושות. היססנו ושקלנו רבות והבנו שמעל הכל אנחנו מאמינים ביכולתן של יצירתיות והמשכיות לרפא. החלטנו להמשיך בהשתתפות, גם במטרה לשמור על שפיות ובעיקר כי הרגשנו שלעצור משמעותו להיכנע.
תומר נתנאל לוי ושי אלפיה. צילום: מ״ל
בזמן שבוע העיצוב
למזלנו חוסר הנוכחות שלנו זכה לחיפוי מלא: אורי אוריסאן מרחב, מעצבת מוכשרת שהשתתפה בתערוכה גם כן, הסכימה לעזור לנו עם שינוע הפריטים. יותם כהן, יוצר וחבר שלומד באיינדהובן בתואר הראשון, לקח על עצמו את שרביט המיקום והתלייה. כך יצא שהדברים הופקו בשלט רחוק. בנוסף, עלו כלל הפריטים למכירה פומבית, נתלה לידם קוד QR עם הפנייה לעמוד המכירה, ולמבקרים התאפשר לקבל את האינפורמציה בקלות ולהציע ״ביד״ לרכישת האוביקט.
במהלך שבוע העיצוב הגיעו לתערוכה נציגים מחברות ומותגים כמו Fram, Hermes, Algemeen Dagblad, Financieel Dagblad & VT Wonen, Eigen Huis & Interieur ועוד. חלק גדול מההשתתפות הוא הפרונטלי, להכיר להסביר וליצור קשרים, ובשל המצב לא היינו שם על מנת לספר ולהסביר. היינו ברגשות מעורבים. מצד אחד, היתה תחושת החמצה. מצד שני, היה לנו ברור שזה זמן להישאר בארץ. לנכוח, לתרום איפה שאפשר ולעבור את זה יחד.
אחרי שבוע העיצוב
התערוכה הסתיימה ולשמחתנו מספר פריטים נרכשו במכירה הפומבית, מה שכמו תמיד מקנה הרגשה מעולה. אוביקטים אחרים ימשיכו לתצוגה נוספת בהולנד ואנחנו מקווים למקסם את החשיפה בעזרת הנוכחות שלהם. ההתרחשויות באירופה לאחרונה (בעולם התרבות, רשתות חברתיות וכמובן במפלס הרחוב) מעלות קצת חשש, אבל אנחנו ממתינים בציפייה להזדמנות הבאה להתפתח שם במקביל לפעילות שלנו כאן. אנחנו מחזיקים במסר העיקרי – אנחנו כאן כדי להמשיך ליצור, לחיות ולנסות לשמור על רוח חיובית, למרות הכל.
תגובות