כל מה שחשוב ויפה
מיכאל ליאני, אמה ואביגיל; פסטיבל הצילום הבינלאומי
מיכאל ליאני, אמה ואביגיל; פסטיבל הצילום הבינלאומי

המוזות יאלצו לחכות: אירועי התרבות שנדחו לאחרי ״אחרי החגים״

פסטיבל הצילום, אאוטליין, אוהבים אמנות עושים אמנות, אניניישן ומנופים הם רק חלק מאירועי התרבות שנדחו בחודש האחרון. השאלה האם לשנות את התוכנית האמנותית בעקבות ה־7.10 מעסיקה רבים

זה היה אמור להיות חודש עמוס באירועי התרבות, שמתקיימים באופן מסורתי בשבועות של אחרי החגים. אבל אז, באבחה אחת בבוקר ה־7.10, חיינו סטו ממסלולם וגם עולם התרבות נכנס להקפאה עמוקה. לצד מגזרים אחרים במשק שנפגעו במלחמה, בתחומי התרבות השונים יש אלפי יוצרות ויוצרים שעדיין לא יודעים מתי והאם תהיה להם עבודה ופרנסה.

הראשון להודיע על דחייה למועד חדש היה פסטיבל הצילום הבינלאומי PHOTO IS:RAEL ה־11. ״אירועי שבת ה־7 באוקטובר שברו את לבבות כולנו״, כתבו מארגני הפסטיבל, שתוכנן להיפתח ב־8.11 במרכז ענב ובמתחם גן העיר, ונדחה למרץ־אפריל 2024. במסגרת הפסטיבל נכללו כ־50 תערוכות ואירועים רבים בזמן אמת. לאחרונה הודיעו המארגנים על עדכון התכנית, כך שתכלול גם פרויקטים בתגובה למלחמה.

״לאחר שהיה לנו זמן להתאבל, לעכל ולחשב מסלול מחדש, אנחנו מאמינים שגם בימים קשים אלו, האמנות היא חלק בלתי נפרד מאיתנו כחברה והיא חייבת לשמש ככלי לביטוי ותמיכה בתהליך השיקום. הפסטיבל, שיתקיים במועדו החדש, בצניעות וברגישות, יכלול מספר פרויקטים עם יוצרים ומפוני העוטף שעברו גיהנום, פרויקטים שבהם אנחנו ממוקדים כיום״.

דור פרנק ונועם בן ישראל, דואט עורות. צילום: דור פרנק

דור פרנק ונועם בן ישראל, דואט עורות, פסטיבל צוללן. צילום: דור פרנק

הצילומים האחרונים של רועי עידן מבוקר ה־7.10

הצילומים האחרונים של רועי עידן מבוקר ה־7.10

פסטיבל צוללן, לעומת זאת, שהיה אמור להפתח ב־18.10, עשרה ימים אחרי פרוץ המלחמה, לא יתקיים במתכונתו המתוכננת. ״עבודות מחול, תיאטרון פיזי, טקסט וסאונד מבוססות זמן אבדו ברגע את מטריצת המשמעות שנושאת אותן. לכן לעת עתה אינני מתכוונים להעלות את הפסטיבל מחדש כמו שהיה מתוכנן״, אומר עדו פדר, המנהל האמנותי של הפסטיבל. ״עם זאת אנחנו מתכננים לעשות אירוע משך בסוף דצמבר שיציג רסיסים ושאריות מהפסטיבל, מעין טקס של רגעי קצה, דימויים ששרדו את המציאות, בצד טקסטים, מניפסטים, ומוזיקה.

״שם הפסטיבל השנה היה a state of self והוא ביקש לשמוע את כפל המשמעות המופיע ממצבו של העצמי בתוך מצבה של המדינה, והנה כעת נפלנו למרחב שכמעט לא ניתן להבדיל בין שני המצבים. הטקס ינסה להרים ראש, מבלי להביט אל האופק. ננסה להסתפק, לעת עתה, בלישה ראשונית של תנועת הזמן הכתובה בגוף שמבעד לגמגומיה נתחיל לטוות מצב חדש״.

המצב, הרוח ומצב הרוח

השאלה האם לבטל, לדחות או לבצע שינויים בתכנית האמנותית, מעסיקה בשבועות האחרונים את כל גופי התרבות, בין אם בפעילויות קיימות ובין אם בעתידיות. תערוכת ״עדות מקומית״ שתאצור ענת סרגוסטי במוז״א, מוזיאון ארץ ישראל, תיפתח כמתוכנן ב־5.12. בתערוכה, שהשנה תציין 20 שנה להקמתה במיצב וידיאו שיצר רן סלוין, תהיה התייחסות נרחבת למלחמת ה־7 באוקטובר ולצילומו האחרון של צלם העיתונות רועי עידן ז״ל. 

שינוי אחר בתכנית שכמו נכפה על המארגנים הוא תערוכת הצילומים הבינלאומית world press שלא תתקיים בגלל בעיות לוגיסטיות של שינוע. הסיבה: כמעט ואין טיסות לישראל פרט לאל על, והקארגו של החברה מגויס רק לצורכי מלחמה ולוגיסטיקה.

פסטיבל ״אאוטליין – איור ומילים בירושלים״ שיתקיים זו השנה השביעית ביוזמת אגף התרבות והאמנויות, עיריית ירושלים, חישב אף הוא מסלול מחדש. קול קורא שפרסמו המארגנים הזמין מאיירות ומאיירים להגיש עבודות בנושא המצב, הרוח ומצב הרוח, ולקחת חלק בתערוכה שמתהווה תוך כדי תנועה. 

״על רקע המלחמה והאבידות הגדולות״ נכתב, ״הפסטיבל ישנה השנה את מתכונתו ויתקיים כפעולה מתמשכת החל מאמצע נובמבר ועד סוף דצמבר. במקביל לתערוכות השונות שיתקיימו בגלריות ובמרחב הציבורי לקהל הרחב, יתקיימו גם מגוון פעילויות וסדנאות. באירועים השונים יקחו חלק עשרות משתתפים ומשתתפות – מאיירים.ות, אנימטורים.ות, מעצבים.ות, אמנים.ות, משוררים.ות ואוצרים.ות, במגוון רחב של פעילויות״. 

שלומי יוסף, אניניישן: הרבה מהתכנים שהציגו אלימות וביקורת אנטי מלחמתית הפכו טעונים וטריגריים מבעבר. נראה שלא יהיה אפשר לפעול ללא התייחסות למה שעובר עלינו

עוד בירושלים, פסטיבל מנופים שתוכנן להתקיים בתאריכים 24-28.10, עם חמישה ימים של תערוכות חדשות ברחבי העיר, כנס בינלאומי לאמנות, מופעי פרפורמנס, מופעי מוזיקה ועוד. ההקמות של התערוכה המרכזית של הפסטיבל, ״להאמין״, היו אמורות להתחיל ב־8.10 בהר ציון, שנבחר ״מכיוון שהוא יכול להיות מקרה מבחן לאפשרות של אמונות שונות לחיות במקביל על אותו שטח״, מספרות לי היא שולוב ורינת אדלשטיין, מייסדות הפסטיבל.

״בימים אלו של הקצנה דתית בארץ, נדמה כי מחשבה זו היא בגדר פנטזיה או לכל הפחות תמימה מאוד, והתערוכה נדחתה למועד לא ידוע בשנה הבאה. במקום הפסטיבל שתוכנן, החלטנו לרתום את צוות הפסטיבל וצוות סדנאות האמנים ירושלים לעבודה עבור המפונים הרבים שהגיעו לירושלים ועבור תושבי העיר. במהלך חודש דצמבר נקיים שלושה ימים רצופים באירועים ומופעים לכל המשפחה שיחברו בין מוסדות תרבות שונים בעיר לבין מרכזי מפונים בירושלים״.

אילנה הופמן, מציאות מדומה_ בית נקי. פסטיבל מנופים

אילנה הופמן, מציאות מדומה_ בית נקי. פסטיבל מנופים

מארגני פסטיבל הקולנוע הגאה הודיעו שהפסטיבל יתקיים במהלך דצמבר, בתכנית אמנותית דומה, אך עם שינויים אקטואליים שעליהם יעדכנו בקרוב. הפסטיבל יתמקד במתכונת הנוכחית בסרטים בלבד, לא יתקיימו מסיבות ולא יגיעו אורחים מחו״ל.

ליהי סבג ושירה מישר, המייסדות והמנהלות האמנותיות של הפסטיבל הבינ״ל לסרטי נשים בירושלים, שהיה אמור להתקיים ב־23-27 באוקטובר, כתבו אף הן ש״לאחר אותה שבת ארורה, הפסטיבל השקיע את מירב כוחותיו בקיום הקרנות במקלטים לנשים נפגעות אלימות, הלב הפועם של הפסטיבל, ובהקרנות סרטים למפונים במלונות ברחבי העיר ירושלים.

״הפסטיבל מתכנן לחזור בסוף דצמבר, במתכונת היברידית – אונליין ופיזית בסינמטק ירושלים, לצד הקרנות של מיטב הסרטים שנעשו בשנה האחרונה, עימם נגיע בתקווה לכל קצוות הארץ למקומות שבהם נמצאים המפונים. לפני כל הקרנה נקרין את השקופית שקוראת להחזיר את החטופים והחטופות, לא נחדול עד שישובו״.

תכנים שהפכו טעונים וטריגריים מבעבר

אירוע הדגל של המחלקה לאמנות של עיריית תל־אביב-יפו, ״אוהבים אמנות עושים אמנות״, היה אמור להתקיים אף הוא באמצע אוקטובר. צלילית בן נבט, מנהלת המחלקה, אומרת ש״לאור המצב האירוע ידחה למועד חלופי בהקדם, ככול שהתנאים יאפשרו, במהלך 2024. אנחנו שואפות לקיים את האירוע המלא כסדרו, כולל סטודיו פתוח ואירועים ברחבי העיר.

״באשר ל׳עירוב שימושים׳, האירוע המרכזי שתוכנן לפארק החורשות, בשלב זה אנו לא משנות את התכנים ובתקווה להוציא את הפרויקט כמו שהוא לאחר שנחזור לשגרת פעילות מסוימת. כל היוצרים והאמנים המעורבים בפרויקט ישופו על ההוצאות שמומשו עד כה בהכנת העבודות. מתוך הפרויקטים המיוחדים שתוכננו – מה שיתאפשר יצא לפועל במהלך 2023 כפעולות אמנותיות עצמאיות תוך כדי התאמת התכנים והפעילויות של כל פרויקט״.

במקביל, ב־19.10 הייתה אמורה להתקיים ההשקה של כיכר ביאליק, מרחב המכיל את חמשת בתי התרבות המקיפים את הכיכר: מוזיאון בית ביאליק, מוזיאון העיר, בית ליבלינג, המרכז למוזיקה ע״ש פליציה בלומנטל ומוזיאון בית ראובן. היום (16.11) הייתה אמורה להתקיים הפתיחה החגיגית והרשמית של מוזיאון העיר תל־אביב-יפו החדש. למעלה מ־80 אמנים ואמניות בשיתוף תושבים ותושבות העיר יצרו עבודות מקוריות לקראת אירועי הפתיחה החגיגיים, בהזמנת דפנה קרון, המנהלת האמנותית של אירועי הפתיחה.

מארגני האירוע מסרו ש״הכיכר והבתים מתנהלים במתכונת של מתן מענה אמנותי ויצירתי לקהילה שמקיפה אותם, ולכלל תושבי העיר ולמפונים שנמצאים בבתי המלון השונים. הכוונה היא לקיים את אירועי פתיחת הכיכר באפריל 2024. אין מחשבה לשנות מהותית את הקונספט הראשוני, אם כי אין ספק שתהיה התייחסות לטרגדיה שאנו עוברים כמדינה וכעם״.

אוהבים אמנות עושים אמנות. צילום: דור קדמי

אוהבים אמנות עושים אמנות. צילום: דור קדמי

birds

״אניניישן״, פסטיבל האנימציה הבינלאומי של המיזם לקולנוע ולטלוויזיה ירושלים, היה אמור להתקיים בשבוע שעבר בסינמטק ירושלים, ונדחה למועד לא ידוע. שלומי יוסף, המנהל האמנותי של הפסטיבל, מספר: ״אנו נחושים לקיים אותו כשיתאפשר. נצטרך להבין איך מתאימים אותו למציאות שהשתנתה ולהתייחס אליה. הרבה מהתכנים שהציגו אלימות וביקורת אנטי מלחמתית הפכו טעונים וטריגריים מבעבר. נראה שלא יהיה אפשר לפעול ללא התייחסות למה שעובר עלינו.

״אנימטורים רבים חשים מחסום יצירתי בימים אלו ועל כן ערכנו לאחרונה מרתון אנימציה בשיתוף קולקטיב תוהו, בית הנסן ואיגוד מקצועות האנימציה, שהיה אמור להתקיים במסגרת הפסטיבל. לפני המלחמה חשנו בצוות האוצרות את המתח במדינה ודמיינו שהפסטיבל יהא לנקודת אור, לתקווה והשראה. נדמה לנו שהיעוד הזה חזק יותר בימים כואבים אלו ואנחנו מייחלים ליום שבו נוכל להביא את האירועים הללו לקהל הרחב״.

ולבסוף, הביאנלה של ירושלים היתה אמורה להיפתח אף היא בשבוע שעבר. רם עוזרי, מייסד הביאנלה: ״אחרי הרבה מאוד התייעצויות והרבה מאוד מחשבה, החלטנו לדחות את הביאנלה השישית לאביב. בינתיים אנחנו גם עסוקים בפיתוח פרויקטים חדשים שיקחו חלק במאמץ הלאומי לשקם את כל מה שדרוש שיקום. 

״מאז ההחלטה על הדחיה, כמה מהשותפים היקרים שלנו בחו״ל יזמו ודחפו שורה של תערוכות ואירועים בערים שלהם ברחבי העולם. בשבוע האחרון נפתחו תערוכות של הביאנלה 2023 בבואנוס איירס, ניו יורק (שלוש תערוכות) וקאסלה (איטליה). בהמשך צפויות להיפתח תערוכות גם בבודפשט, לונדון ודאלאס. התערוכות מאפשרות לאנשי אמנות ברחבי העולם להביע סולידריות עם שדה האמנות בירושלים בתקופה הקשה הזו ובפרט עם הביאנלה״. 

ואלה שמות. צילום: מרכז מאיה, בואנוס איירס

ואלה שמות. צילום: מרכז מאיה, בואנוס איירס

*כוכבית מייצגת שדות חובה

הוסיפו תגובה

מעבר לתוכן מרכזי, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + zמעבר לסגיר, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + x
Silence is Golden