כל מה שחשוב ויפה
מפעל הטבק בפירנצה
מפעל הטבק בפירנצה. צילומים: Giovanni Savi Aria Days

רנסנס במפעל הטבק

סטודיו Sanaa היפני ופטרישיה אורקיולה בין המתכננים של מרכז אמנותי חדש בפירנצה. שטחי מפעל הטבק משנות ה־30 יעברו שיקום ושינוי ייעוד למגורים, פנאי ותרבות

שיקום מפעל הטבק של פירנצה, שנבנה בין השנים 1930-1940 ונסגר בשנת 2001, הוא פרוייקט שאפתני, המנסה למשוך את מרכז הכובד של העיר מעט הצידה מהמרכז ההיסטורי התיירותי – מרכז מחוץ למרכז. הצהרת הכוונות הרשמית של היזמים מדברת על הקמת מרכז אלטרנטיבי מבחינה תרבותית, אורבנית וארכיטקטונית.

פירנצה, כמו רוב הערים האיטלקיות, מורכבת ממרכז עתיק בן כ־800 שנה, שהיה מוקף בחומות, ומהעיר שהתעבתה במרוצת השנים מסביב ומחוץ לחומות. אבל ״מרכז״ הוא גם מצב תודעה, מרכז כבידה. בפירנצה, כמו בערים אחרות באיטליה, המרכז הוא לא רק המקום התיירותי והמפורסם. עבור תושבי העיר, זה המקום שבו נפגשים צעירים ומבוגרים, לפני הסרט או לאפריטיבו לקראת ארוחת הערב, ולשם יוצאים לסיבוב של לראות ולהראות. בימים של טרום קורונה קשה היה לפלס דרך בתוך ההמון, ואפילו בימי קורונה, כשרק אפשר – אין דבר יותר חביב על האיטלקים מלצאת בשבת אחר הצהרים לסיבוב במרכז העיר.

הדמיות: Concrete Architectural Associates

במרחק של 20 דקות הליכה מהמרכז ההיסטורי נמצא מפעל הטבק הישן. המפעל שייצר את מותג הסיגריות MS היה פעיל למעלה מ־70 שנה, עד שנסגר בשנת 2001. כעת הוא עובר תוכנית שיקום מורכבת ושאפתנית, שכוללת את חידוש המבנים הנטושים, ונועדה להעיר לחיים את כל האזור ולהוות מוקד משיכה שיכלול אמנות עכשווית, עיצוב ואופנה.

הכוונה היא ליצור מעין ״מוצר משלים״ למרכז העתיק של פירנצה, שפונה לקהל צעיר, פתוח ומעודכן בעשייה העכשווית. בשנת 2022 הייתה מתוכננת להסתיים גם הבנייה של קו החשמלית (טראם) שיחבר את האזור למרכז, אולם כעת נראה שהדברים יתעכבו על רקע המשבר העולמי.

מסגנון רציונליסטי לתכנון מודולרי

שטחו של המפעל נפרש על פני 100 אלף מ״ר, והוא כולל פיאצות, שבילים ורחובות. כיום שוכנים בו 16 מבנים – נטושים ברובם – שנבנו בסגנון הרציונליסטי, שצמח באיטליה בשנות ה־20-30, תחת השלטון הפשיסטי.

את תוכנית האב של המרכז החדש תכנן משרד קונקריט ארכיטקטים, והיא פותחה בשיתוף עם משרד האדריכלים הכוכבים היפני Sanaa ועם סטודיו מומבאי. הפרויקט אמור להכיל מספר פונקציות שמזינות זו את זו, בתוכנית התחדשות שכוללת את המבנים הקיימים לצד מבנים חדשים, שבהם ישתלבו בתי ספר לעיצוב, מעבדות וחללי סטודיו של אמנים מתחומים שונים; משרדים וחללי עבודה שיתופיים.

צילום: Andrea Martiradonna

בנוסף יכלול המקום דירות סטודיו קטנות, שטחי מסחר, מלון, דירות שחלקן ישמשו לרזידנסי ואף דירות יוקרה בעיצוב פטרישיה אורקיולה, בתוספת חניה תת־קרקעית ואפילו גן ילדים. עוד תוספת מעניינת יהווה מוזיאון קטן, שמצהיר על עצמו שאינו מוזיאון רגיל, כבר בשמו NAM – Not A Museum, ושיוקדש למחקר ותצוגה של אמנות עכשווית.

אם זה נשמע כמו סתירה פנימית, מסבירים מובילי התוכנית כי בעוד שמוזיאון הוא חלל עבור אמנות, ״לא מוזיאון״ הוא חלל עבור אמנים – חלל ״גמיש״ המעודד שיתופי פעולה מסוגים שונים בין אמנים, אדריכלים, מעצבים, אוצרים ומדענים, ומקדם שילוב בין תחומי מדע, אמנות ומחקר.

במקום תפעל גם מבשלת בירה, עוד בחירה לא מקרית, שמהווה סוג של מרד קטן בהקשר המקומי – של אזור עם היסטוריה כל כך מכובדת של ייצור יין. השערים ייפתחו והחומות שפעם סגרו על המפעל יהרסו, והמתחם יתחבר אל העיר עם מסלולי אופניים וגינות קטנות.

הזיכרון שמור במבנים

התכנון מחדש לוקח בחשבון, כמו בהרבה מקרים בעיצוב ואדריכלות איטלקית, את הצורך לשמר את הזיכרון הטמון במבנים האלגנטיים. רק שניים מהמבנים ייהרסו וייבנו מחדש, והאחרים יעברו שיפוץ בר קיימא.

השאיפה היא לא רק ליצור רובע חדש, צעיר ותוסס, בפירנצה, אלא גם לעמוד בקריטריונים של פרוייקט שימור בר קיימא, שאמון על חיסכון באנרגיה, חימום באמצעות אנרגיה גאו־תרמית ושימוש חסכוני במים. בתוך המתחם ישתלו אלפי עצים ותכנון הנוף כולל גן תלוי על גג המבנה המרכזי.

מעצבי הפנים של הפרויקט, משרד Q BIC המקומי, החליטו להשאיר את הקירות חשופים במראה המקורי, ולחפש ריהוט וינטג׳ לחללים הציבוריים. הם גם מיחזרו את משקופי העץ הישנים, והשתמשו בהם כדי לחלק את אחד החללים לאזורי עבודה קטנים עבור אמנים.

הפרוייקט בהיקף של כ־200 מיליון אירו ממומן על ידי חברות פרטיות (Cassa Depositi e Prestiti ו־AERMONT). הוא מחבר בין הפרטי לציבורי בין אמנות עכשווית ויזמות יצירתית.

קודם חיים בחוץ

ב־2018 נפתח המבנה הראשון שהיווה מעין מעבדה לבאות. זה התחיל בחללי עבודה לאמנים, רזידנסי, אזורים פתוחים לקהל הרחב, כולל חללי לימוד וארועי תרבות ואמנות שנמשכו לאורך כל השנה. זה היה מן מבחן מעבדה שעבד טוב מהצפוי.

לדברי מיכלאנג׳לו ג׳ומביני, מנהל הפיתוח של הפרויקט, קונספט הפיתוח אומר ״קודם חיים בחללים שבין הבניינים ובסוף הבניינים. במקביל לתכנון הכולל, הכוונה להתקדם ולבדוק בכל שלב מה השלב הבא, ולהיות מספיק גמישים ודינמיים לשנות ולהזיז פונקציות שנראה שעובדות פחות טוב מאחרות״.

איטליה למדה לחיות מסגר לסגר. על אף זאת, ממשלת איטליה משקיעה משאבים במטרה לעודד את שוק הנדל״ן ונותנת הטבות מס מרחיקות לכת לבנייה ושיפוץ, ובמיוחד להתאמת מבנים ודירות לחיסכון אנרגטי

ג׳ומביני היה בעברו אחראי על השיווק ותקשורת של ההוצאה לאור מונדדורי, ולצד הוצאה של מגזינים מובילים נמנה על צוות ההובלה של אירועי שבוע העיצוב מילאנו ברחבי העיר (FUORI SALONE). כיום תפקידו להגדיר את המוצר הסופי וליצור יש מאין סוג של ״מיכל״ שיתמלא בתכנים. התפרצות הקורונה האטה את התקדמות הפרוייקט, אבל לא עצרה אותם לחלוטין. הוחלט לשנות סדרי עדיפויות ולשים יותר דגש עכשיו על החללים הפרטיים – כלומר דירות מגורים ופחות על החללים הציבוריים כגון המלון ובתי הספר, מגורי סטודנטים וכד׳, שאמורים להכיל תיירות צעירה מכל העולם, וכעת פחות רלוונטיים.

birds
צילומים: Andrea Martiradonna

צילומים: Andrea Martiradonna

היבט נוסף הוא אירגון מחדש של חלק מהחללים בדירות המגורים ברוח הזמן, הוספת פינות עבודה וחללי עבודה מגוונים שניתן להשכיר למי שלא רוצה לעבוד מהבית. למרבה המזל החללים התעשייתיים הגדולים, התיקרות הגבוהות והחלונות הגדולים מותאמים באופן טבעי לדרישות החדשות.

איטליה נפגעה מאוד קשה במגיפה העולמית, אבל למדה מהר לחיות מסגר לסגר ולהתגמש בהתאם להגבלות. התחום שנפגע קשה יותר מכולם הוא כמובן תחום התיירות וכל הנגזרות שלו. על אף זאת, ממשלת איטליה עושה מאמצים גדולים לעודד את שוק הנדל״ן ונותנת הטבות מס מרחיקות לכת לבנייה ושיפוץ, ובמיוחד להתאמת מבנים ודירות לחיסכון אנרגטי. כך, על אף הסגרים וחוסר הוודאות, ניתן לראות תנופה בתחום הנדל״ן.

בפרויקט מפעל הטבק מקווים לראות את הקורונה כאפיזודה חולפת ולסיים את מיחדוש המתחם כולו עד 2025. הפרוייקט מצליח לתת לעיר פירנצה אופק חדש שמנותק מהקשריה ההיסטוריים הרנסנסיים. כעת, בצל המגיפה, מקווים מוביליו לצאת אל עבר רנסנס שני.


תמי אייל היא מעצבת רב־תחומית החיה בפירנצה עם משפחתה; בעלת סטודיו Slowlab Firenze

*כוכבית מייצגת שדות חובה

הוסיפו תגובה

פורטפוליו באינסטגרם

עקבו אחרינו
מעבר לתוכן מרכזי, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + zמעבר לסגיר, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + x
Silence is Golden