כל מה שחשוב ויפה
שרית שני חי, בית חולים תל השומר
שרית שני חי, בית חולים תל השומר. צילומים: רוני כנעני

שרית שני חי: לשחק, ללמוד, להחלים

״סביבה אסתטית ונעימה מחזקת את הצד הבריא של המטופלים ומאיצה את תהליך ההחלמה והריפוי שלהם״, אומרת שרית שני חי, שעיצבה חדרי לימוד ומשחק ייעודיים לילדים בשלושה בתי חולים: תל השומר, אסף הרופא ואברבנאל

״כשעמותת סאסא סטון, שפועלת בשיתוף משרד החינוך, פנתה אלי כדי לעצב חדרי לימוד ומשחק ייעודיים לילדים בבתי חולים, התרגשתי״, מספרת המעצבת שרית שני חי. ״מבחינתי זה היה המשך ישיר לחוויה מרגשת שעברתי לפני 11 שנים כשעיצבתי משחקייה במחלקה ההמטו־אונקולוגית בבית חולים דנה לילדים באיכילוב.

״כמובן שכמעצבת אני אוהבת את כל מה שאני עושה, אבל אין ספק שלעשייה עם גון ציבורי וערך לקהילה יש ערך מרגש במיוחד״, מוסיפה שני חי, שבשנה שעברה זכתה פרס בתחרות בינלאומית מטעם המגזין FRAME בקטגוריית עיצוב חברתי, שהוענק לה על עיצוב בית ספר מכיל, המשלב חינוך רגיל ומיוחד.

״מעבר להתמודדות הפיזית, השהייה בסביבת חולי וכאב השונה ורחוקה כל כך מסביבת החיים הרגילה והמוכרת קשה מאד גם במישור הרגשי, ובפרט כשמדובר בילדים. להכרה באיכויות התרפויטיות שיש לסביבה ששמה דגש על רווחתם הרגשית של הילדים המאושפזים יש חשיבות עצומה, וכך גם לרעיון שמטרתו לאפשר להם להמשיך בשגרת חייהם ככל האפשר, לשחק וללמוד״. 

 מיני חדר ניתוח

עמותת סאסא סטון היא ארגון חברתי ששם לו למטרה לקדם את תחום החינוך לילדים מאושפזים בבתי החולים בישראל. הארגון – הפועל בשיתוף עם משרד החינוך (האגף לחינוך מיוחד, רשויות מקומיות, והמגזר העסקי והפרטי) – יוזם, מפתח ומספק לילדים שירותי חינוך מתקדמים, ומעניק להם אמצעים שתכליתם לסייע להם בעת ההתמודדות עם תקופת האשפוז, ולהקל עליהם בעת חזרתם למסגרות חייהם.

״החללים שעוצבו הם הפרויקט ׳הפיזי׳ הראשון של העמותה, שעד עתה פעלה לקידום החזון החשוב במגוון דרכים אחרות, והרעיון שהוצג לי היה לייצר שפת עיצוב שתגדיר את הזהות שלה ותחזור ותשולב גם במרחבי למידה עתידיים.

״מדובר היה בשלושה בתי חולים ובחללים שונים זה מזה בייעוד שהוגדר בעבורם, כמו גם בשטחים לא גדולים ובגיל מאושפזים לא אחיד, שנע בין פעוטות לבין מתבגרים, כך שהאתגר היה גדול והמענה היה צריך להתאים לכל קבוצות הגיל״, מוסיפה שני חי על החללים שהתבקשה לעצב: חלל שנועד לתווך את התהליך הניתוחי לילדים העומדים לעבור ניתוח במחלקת כירורגיה ילדים בתל השומר, מרחב לימודי במחלקת ילדים באסף הרופא ומרחב מייקרים לילדים ובני נוער במרכז לבריאות הנפש אברבנאל. 

בית חולים תל השומר

אם בכל תהליך תכנוני הפרוגרמה היא שלב משמעותי בהגדרת הצרכים, הרי שכשמדובר בסביבות רגישות כמו אלה שמיועדות לילדים בבתי חולים, היא משמעותית שבעתיים וכוללת גם מחקר רב. ״התהליך כלל הרבה פגישות ודיונים עם אנשי מקצוע מתחומים טיפוליים רלוונטיים כמו רפואה, פסיכולוגיה ופדגוגיה, על מנת לדייק את הצרכים השונים שחללים מסוג זה צריכים לספק.

״כך לדוגמה, לצורך עיצוב החלל בבית החולים תל השומר הצטרפתי למנהל המחלקה הכירורגית ונכחתי בניתוח שבוצע, על מנת שאוכל לחוות את התהליך מקרוב ולתרגם את החוויה לשפת עיצוב. ככלל מדובר בקונספט חדשני וייחודי בנוף בתי חולים, שנהגה על ידי הצוות החינוכי־טיפולי שבראשו עומדת מיכל רז״. 

המשחק הוא דרך לעבד את המצב שבו הילדים מצויים, וכשהם חווים אותו כך באמצעים משחקיים המוכרים להם מעולמם ״הרגיל״ כמו בובות לדוגמה, הדבר גורם להם להתיידד עם הלא נודע שמאבד כך מהמשמעות המאיימת והמפחידה שלו

החלל בבית החולים תל השומר, שהיה גדול יחסית לחללים האחרים, חולק על ידי שני חי לשניים; חלקו יועד לפעוטות וילדים רכים וחלקו למתבגרים. ״בעבור הפעוטות יצרנו סביבה משחקית שמדמה מיני חדר ניתוח בשפה שתואמת את גילם הרך ואת השלב ההתפתחותי שלהם.

״יש בו בובה שהם יכולים לטפל בה, ואביזרים משחקיים נוספים שבאמצעותם הם יכולים לחוות את התהליך. המשחק הוא דרך לעבד את המצב שבו הם מצויים, וכשהם חווים אותו כך באמצעים משחקיים המוכרים להם מעולמם ׳הרגיל׳ כמו בובות לדוגמה, הדבר גורם להם להתיידד עם הלא נודע שמאבד כך מהמשמעות המאיימת והמפחידה שלו״.

בית חולים תל השומר

בית חולים תל השומר

birds

חלקו השני של החלל, שנועד למתבגרים, עוצב בהתאם בשפה דידקטית יותר שהולמת את גילם. ״בחלל זה הם מקבלים מהצוות החינוכי הסבר על המהלך הצפוי להם. העיצוב משלב עץ שמשרה חמימות, צבעוניות בהירה ונעימה לעין, וכחלק מרעיון התיווך גם אלמנטים שפוגשים בחדר ניתוח, דוגמת גוף התאורה או מיטת ניתוחים ששופצה והפכה לשולחן.

״המפגש עם אלמנטים אלה בתוך סביבה מכילה ובאווירה ידידותית ומסבירת פנים משפיע לטובה על המצב הרגשי, כשהוא מסייע להם ׳לעבד׳ טוב יותר את חוויית הניתוח שהם עומדים לעבור ולרכך את החרדה מפניה״.

איך קורה הקסם

אם מישהו היה צריך הוכחה נוספת למידת ההשפעה שיש לחללים מסוג זה, אזי לשני חי הזדמן לראות אותה במו עיניה. ״ביום שהחלל נחנך באנו לצלם אותו, ופתאום נכנסו לחדר ילדה קטנה כבת חמש ואמה, שעברו במסדרון, ראו את החדר ונכנסו.

״הילדה, שהייתה כבר אחרי ניתוח, הייתה מסוגרת ומופנמת, אבל לא לאורך זמן; היא ניגשה למשחקים, התחילה לשחק וממש ׳הפשירה׳. זה היה מרגש מאוד כי הזדמן לי לראות בזמן אמת איך קורה הקסם, את האפקט הכל כך חשוב וחיובי שהחלל מעורר. בהמשך יצא לי לדבר עם האם, שסיפרה לי שמכל חוויית האשפוז והניתוח, שהיה פתאומי ועלול היה להיוותר אצלה כטראומה, הילדה רק מדברת כל הזמן על החדר והמשחקים שבו״. 

בהמשך יצא לי לדבר עם האם, שסיפרה לי שמכל חוויית האשפוז והניתוח, שהיה פתאומי ועלול היה להיוותר אצלה כטראומה, הילדה רק מדברת כל הזמן על החדר והמשחקים שבו

החלל הלימודי שעוצב בבית החולים אסף הרופא נוצר מתוך הבנה שחשוב ורצוי להמשיך ללמוד בעת האשפוז. ״הוא נועד לשמש גדולים וקטנים כאחד, באופן שכל קבוצת גיל תחוש בו בנוח, וככזה להיות פונקציונלי ואסתטי כאחד״, מספרת שני חי.

החלל העגול, שעיצוב משלב עץ, פורמייקה, עבודות יד, צבעוניות נעימה ואלמנטים שמדברים בשפה של בית, נרקם כאזורי פעילות מותאמים לקבוצות הגיל השונות; אזור משחקי דמיון לפעוטות ולילדים קטנים, פינת רובוטיקה למתבגרים, שולחנות כתיבה ללימוד פרטני, שולחן לעבודה קולקטיבית, וספריות ששולבו בהקפו.

שרית שני חי

שרית שני חי. צילום: רוני כנעני

בית החולים אברבנאל

בית החולים אברבנאל

לעיצוב מרחב המייקרים במחלקה לילדים מתמודדי נפש באברבנאל, קדמו שעות שיחה ולימוד רבות במיוחד עם הצוותים המקצועיים במקום. החלל הקומפקטי, ששטחו 35 מ״ר, עבר שיפוץ מסיבי על מנת להתאימו לייעודו כחלל טיפולי פונקציונלי.

״התפיסה הרעיונית הייתה שסביבה אסתטית ונעימה מחזקת את הצד הבריא של המטופלים ומאיצה את תהליך ההחלמה והריפוי שלהם. בתוך כך האתגר העיצובי היה לתת מענה לצרכים החינוכיים והתפקודיים הספציפיים תוך שמירה על תחושה של מרחב נדיב, אווריריות ואווירה חמימה״.

במסגרת זו בוצעה בו חלוקה חדשה, כשכל פינה בשטחו תוכננה בעבור המטופלים הצעירים ועיצובו גובש כתחנות פעילות תוך שימת דגש על אומנות ומלאכה כאמצעי לחקירה וריפוי. תחנות הפעילות כוללות כבשן חרס, מדפסת קרמיקה, פינת רובוטיקה, פינה להדפסת טקסטיל, מדפסת תלת־ממד, מכונות תפירה ורקמה ועוד.

״ההבנה היא שתחושת ההעצמה בתקופת האשפוז היא משמעותית ביותר, ומנעד הפעילויות אכן מאפשר לכל ילד למצוא לעצמו את מה שמעניין אותו או לרכוש מיומנות חדשה. במרכז החלל הוצב מקבץ שולחנות לעבודה קבוצתית־משותפת, כשבמידת הרצון אפשר להפרידם לצורך עבודה פרטנית״.

החומרים שבהם נעשה שימוש הם חומרים עמידים, הצבעוניות חושפת שימוש מעודן בצבעים ככחול ואדום לצד שימוש מרובה בלבן על מנת לא ליצור גירוי יתר או מופע עז מידי, ושפת העיצוב פורמליסטית ומשלבת צורות גיאומטריות. כך, לדברי שני חי, ״האסתטיקה של החלל מייצרת תחושת עשייה ומעודדת חדוות היצירה, ובה בעת משמרת תחושה של סדר ושלווה נעימה״. 

עם תשוקה גדולה לעשייתה ארוכת השנים בעיצוב לילדים ורזומה עשיר של עיצוב סביבות למידה, שני חי מאמינה שאפשר לדבר היום על מגמה שמבינה את ערכו של עיצוב כערך חברתי וכמה שתורם לרווחה רגשית של ילדים ומבוגרים כאחד. ״היכולת להשתמש בעיצוב ככלי ליצירת רווחה רגשית היא בעלת חשיבות רבה, וככל שמכוונים למטרה זו ומשקיעים יש בכך משום התווייה של דרך התייחסות חדשה ומושכלת.

״באופן אישי אני מרגישה סיפוק גדול ושנפלה בחלקי הזכות להיות שותפה לפרויקט שמגלם התייחסות כזאת; פרויקט עם חזון מבורך ונכונות להשקעה מצד כל המעורבים בו״. 

*כוכבית מייצגת שדות חובה

2 תגובות על הכתבה

  1. גיא

    היי, יכול להיות שהתמונות מאסף הרופא קיבלו בטעות את הכיתוב תל השומר?

  2. שחר

    לא. צולם בתל השומר

Comments are closed.

הוסיפו תגובה

פורטפוליו באינסטגרם

עקבו אחרינו
מעבר לתוכן מרכזי, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + zמעבר לסגיר, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + x
Silence is Golden