יונת חמיידס בין שמים לארץ
בתערוכה ״בין שמים לארץ״ יונת חמיידס מציגה מיצב העוסק במצבי מעבר בין חיים ומוות, רוח וחומר. מצבים המתאפיינים בחוסר וודאות, תלישות ואובדן שליטה. ״אם השמים ניתנו לאלים והארץ לבני האדם, אזי ההימצאות בין שמים לארץ משקפת הוויה רעועה זו, על הדואליות הקיימת בה״, כותב האוצר, אילן בק. בשבת הקרובה (13.4) יתקיים שיח גלריה בתערוכה המוצגת בגלריה ״המבשלה״ בקרית טבעון.
חמיידס עושה שימוש בדימויים כגון עפיפונים וסירות, המייצגים בתרבויות שונות אמצעי מעבר בין עולמות. המיצב עשוי גריד ברזל המונח על הרצפה ואליו מחוברות במוטות דקים סירות מרחפות באוויר, ומעליהן מסתחרר להק עפיפונים, הנמצאים בתהליך התרסקות ומעלים אסוציאציה ל״טרור העפיפונים״ בעוטף עזה.
יונת חמיידס. צילום: אילן עמיחי
העפיפון מחובר בחוט לארץ והרוח מחזיקה אותו בשמים – אך במקום הקלילות המצופה ממנו, העפיפון של חמיידס נראה כעשוי בטון כבד, מתרסק וצולל מטה. כך גם השימוש בדימוי הסירה הנראית כעשויה מבטון (בפועל הם מפוסלים בחמר קל משקל). הסירות כמו קפאו על מקומן בתוך גריד שמייצג את הניסיון האנושי ליצור סדר בכאוס ותחושה של שליטה ביקום.
מנגד, חמיידס מציבה קבוצת אובייקטים דמויי אלים חלולים וריקים, כביטוי לשאיפה האנושית להגיע לשמים, לעולם האלים. ניסיונות סרק שלא יצלחו מצד אחד, ואלים ריקים מתוכן שאינם ממלאים את תפקידם מהצד האחר.
תחושה של חוסר ודאות עולה גם מעבודת הקיר – אזכור של המשחק ״סולמות ונחשים״, שמקורו בהודו העתיקה. אלא שכאן חמיידס מחליפה את הסולמות והנחשים בעפיפונים. לכאורה זהו משחק ילדים פשוט – משחק מזל, שתוצאתו תלויה בהטלת קובייה, אך הוא טומן בחובו רעיון עמוק יותר, מתורת המוסר ההינדית. המשחק משקף את הטלטלות הבלתי צפויות הפוקדות את האדם במסע שהוא עושה במהלך חייו. הקובייה הופכת ניצחון כמעט וודאי להפסד ולהיפך, תהפוכות גורל וקארמה. הצלחה יכולה להפוך בן רגע לגלישה תלולה במדרון. כלומר: המשתתף תלוי בין שמים וארץ, נתון לחסדי הגורל.
חלומו של האדם להמריא אל על הוא חלום עתיק יומין. הכמיהה לעוף שבאה כנראה בעקבות ההתבוננות בציפורים, היא ביטוי לרצון להגיע לשמים, לעולם האלים. העפיפון הינו אחד מהאמצעים הראשונים שאיפשרו לאדם לממש כמיהתו זו, ולו באופן סימלי, על ידי שליחת אובייקט לשמים.
שיח גלריה בשבת 13.4 בשעה 11:30. נעילת התערוכה 27.4.
גלריה קרית האמנים ״המבשלה״, רחוב הדגניות 12, קרית טבעון.
תגובות