כל מה שחשוב ויפה
שני גלס, המחלקה לתקשורת חזותית, בצלאל. צילומי העבודות: מ"ל
שני גלס, המחלקה לתקשורת חזותית, בצלאל. צילומי העבודות: מ"ל

יוצאים לאור 2023: התערוכה פתוחה ויש מקום לתקווה

פנטזיה ומציאות, מתחים חברתיים, חיפוש עצמי, משפחה ואהבה, מוצאים ביטוי בעבודות הבוגרים שמוצגות בימים אלה ביפו

התערוכה ״יוצאים לאור״ 2023 נפתחה בגלריית הרחוב ביפו העתיקה בראש השנה. איש לא שיער ששמחת החגים תתחלף באסון הכבד של שבת ה־7.10 ובמלחמה שנחתה על ראשינו, אך התערוכה עדיין מוצגת במרחב הפתוח של יפו, שנראית היום כאי של שפיות, ואנשים חוזרים לרחובותיה, בין הנמל וכיכר קדומים לשוק הפשפשים.

בקופסאות האור של סמטת מזל אריה ומזל דגים מוצגות כ־60 עבודות של בוגרות ובוגרי 2023 מהאקדמיות והמכללות לאמנות ולעיצוב ברחבי ישראל. בעבודות ניתן לראות, לצד כישרון ומקוריות, גם שמחת חיים וכוחות נפש, שמעניקים לנו תקווה ואופטימיות. זוהי השנה השביעית ברציפות שבה מתקיימת התערוכה, באוצרות עורכי פורטפוליו, יובל סער וחגית פלג רותם.

עבודות הבוגרות והבוגרים של השנה משקפות קשת רחבה של כישרונות צעירים, של סגנונות אמנותיים ושל תחומי עניין. מתוך הקולות המרובים עולה תחושה של דריכות ודחיפות, עומס והצפה של גירויים, תמונת עולם של צעירים במציאות משתנה. ומי היה מאמין שתשתנה בצורה כזו קיצונית.

תמר הכט, המחלקה לאמנות, בצלאל

תמר הכט, המחלקה לאמנות, בצלאל

תיאה ים פרנק, המחלקה לצילום, ויצו חיפה

תיאה ים פרנק, המחלקה לצילום, ויצו חיפה

ניצן טוביה, המחלקה לתקשורת חזותית, מכון טכנולוגי חולון

ניצן טוביה, המחלקה לתקשורת חזותית, מכון טכנולוגי חולון

שי מאור, המחלקה לאמנות, תל חי. צילום: יעלי גבריאלי

שי מאור, המחלקה לאמנות, תל חי. צילום: יעלי גבריאלי

חלק מהמציגים הם הקהל של מסיבות הטבע, חלקם מגוייסי מילואים, חלקם הורים צעירים ואחרים שרק חיכו לסיום הלימודים כדי לצאת לקריירה מקצועית או לחופשה ממושכת בעולם. כמו מרבית הישראלים, גם התוכניות של רבים מביניהם נקטעו ונטרפו. בין הבוגרים יש כאלה שמתמודדים עם פוסט טראומה, עם מוגבלויות וקשיים, ואצל חלקם מהדהדת הנוכחות הצבאית בחיינו.

עוד טרם המלחמה, הייתה זו המתיחות בחברה הישראלית, שהתחדדה ותפסה מקום רב על סדר היום בשנה האחרונה, ומצאה ביטוי בפרויקטי הבוגרים. עולם הפוך, תחושת קץ מתקרב, התגייסות למאבק הפוליטי או מנגד, הסתגרות וחיפוש דרכי בריחה למחוזות הפנטזיה. חלק מהעבודות עוסקות בהתמודדות אישית, במערכות יחסים ובבדידות, ואחרות בדאגה לטבע ולאקלים – כל אלה ממשיכים להיות רלוונטיים, חלקם אף מחריפים בעיתות חירום, ואחרים עוד ישובו לסדר היום.

הצגת התערוכה במרחב הציבורי הפתוח נותנת לאמנים הצעירים במה חשובה והזדמנות חשיפה לקהל הרחב. החברה לפיתוח יפו העתיקה שמה לה למטרה ליצור מרחב תרבותי המשלב אמנות ייחודית. תיבות האור של הגלריה בסמטאות מזל דגים ומזל אריה יוצרות נקודת מפגש טבעית ונגישה לקהל עם האמנות המשקפת את רוח התקופה.

מספר דוגמאות של העבודות: עדן נג׳ם, בוגר המחלקה לצילום בוויצו חיפה, מצלם עולם הולך ונעלם של בעלי מקצוע ואנשים משמעותיים בחיי הקהילה הערבית, איכרים, נשים עמלות, בשחור לבן המעמיד את התיעוד באור של רשמיות על זמנית, מבלי לפגוע בתחושת ההיכרות האישית והגעגוע שהדמויות מעלות בצופים.

נגה שליט גליק בוגרת המחלקה לאמנות ניו מדיה בבי״ס מוסררה, מספרת על מקורות ההשראה שלה: ״נוגעת במצבים רגשיים הנשזרים בחיי העיר. דרך מבטי מנסה ללכוד את הרגש החולף. מסמנת קו כמעט שקוף בין הדמיון שלי לבין העיר הסואנת. הקו הזה חמקמק ואני בוחנת אותו בעדינות״.

שון הלפרין מהמחלקה לצילום בבצלאל, מדברת על שאלות של מקור והעתק – העולות לעתים קרובות בהקשר של צילום. בפרויקט הגמר שלה ״אני לא מקורי״ מצולמים בני המשפחה הקרובה והמורחבת שלה, בעין אוהבת אך גם בריחוק מקצועי. ״סדרת הדיוקנאות של בני משפחתי המורחבת, המלווים אותי מילדותי, טומנת בחובה זיכרונות, חוויות ואירועים שהתוו את סיפור חיי ויחד הפכו לדיוקן עצמי. ההיכרות העמוקה והאינטימית עם המצולמים והמצולמות אפשרה תהליך צילומי המשלב תיעוד ובימוי של הסביבה האישית – של התאורה, של הלבוש, של החפצים המעידים על חייהם וזהותם ועל השפה האסתטית של עולמם. זאת ועוד, ההיכרות מדגישה עבור מצולמים צדדים שאינם בהכרח מודעים או מוכרים להם״.

בן אלון, המחלקה לצילום, בצלאל

בן אלון, המחלקה לצילום, בצלאל

רותם קודיש, המחלקה לתקשורת חזותית, שנקר

עדן נג׳ם, המחלקה לצילום, ויצו חיפה

נגה שליט גליק, המחלקה לניו מדיה, מוסררה

נגה שליט גליק, המחלקה לניו מדיה, מוסררה

מאיה הלמן, המחלקה לתקשורת חזותית, שנקר

מאיה הלמן, המחלקה לתקשורת חזותית, שנקר

רותם קודיש, מאיירת, אנימטורית ומקעקעת, בוגרת לימודי תקשורת חזותית במסלול איור בשנקר אומרת על עבודתה: ״לספר סיפורים זה הדבר האהוב עלי, בהרבה עבודות שלי אני מספרת סיפורים מהחיים ובפרוייקט הגמר שלי ׳רחוב ביאליק׳ יצרתי ספר שהוא אוסף של סיפורים קצרים שהמצאתי על אנשים שראיתי ברחוב. מכירים את הרגעים האלה שאתם הולכים ברחוב, נוסעים בתחבורה ציבורית או באוטו ומישהו תופס לכם את העין? ובשנייה הקצרה הזאת יכולתם לדמיין את סיפור החיים שלהם? הסיפורים האלה שאנחנו ממציאים על אנשים מבוססים על סטיגמות ודעות שטחיות, שמספרות משהו גם על החברה והתרבות שבה אנו חיים, וגם מראה פנימית על עצמנו״.

פנטניל אקילילו, בוגר מנשר, מבטא בצילום את תחושת הניכור וחיפוש השייכות שלו, כבן הקהילה האתיופית. תיאה ים פרנק, בוגרת ויצו חיפה, מציגה דמות שיצאה מעולם של משחקי תפקידים מומחזים בעקבות סיפורי פנטזיה. עוז וירט, בוגר המחלקה לאמנות בשנקר מצייר ומפסל את נקודת המפגש בין אדם לטבע, ומחפש כוחות וריפוי ביופי ובתווך שבין הארצי לרוחני ולשמאני.

בתערוכה מציגות ומציגים בוגרי בצלאל, שנקר, המדרשה לאמנות בית ברל, ויצו חיפה, אוניברסיטת חיפה, מכללת אורנים, מכללת אמונה, מנשר לאמנות, מכון טכנולוגי חולון, מכללת תל חי, ביה״ס מוסררה, סמינר הקיבוצים.

המשתתפים בתערוכה: אביבה דורה, אדיר כהן, אופיר בן סדון, אור בן שטרית, אור שלומית פרץ, אורן רוזנסל, איב קורשיא, איה שור, אירה בבנקו, איתי ליפשיץ, אנסטסיה ריבלוב, ארן שביט, בן אלון, גל מקליין מיטשל, דניאל וייסרמן, דניאלה קראוסקופף נרקיס, הדס דהן, הדס חי, ולאא אבו עובייד, זיו שטרנברג, יאיר גלייכר, יואב צמח, יעל אילוז, יעקב זמר, לונה ולין, ליאור וקסלר, ליטל כהן, לינה ברוך, מאי לויטה, מאיה הלמן, מארון איברהים, מיכאלה מור, מיכל ארכנגורודסקי, מעין לבון, נגה שליט גליק, נוי עזורי, נועם שתרוג, נורל שמש, ניצן טוביה, נעה יחזקאלי, עדן נג׳ם, עוז וירט, עמיה הורוביץ, פנטביל אקלילו, קתרינה קצן, ראונק מחמוד, רגד עמראן, רותם קודיש, רחלי דרור, שאם מחמיד, שובל קלושינר, שון הלפרין, שי מאור, שיר מלך, שירה רוזיליו, שני גלס, תום פרסמן, תיאה ים פרנק, תמר הכט, תמרי צור.

שון הלפרין, המחלקה לצילום, בצלאל

שון הלפרין, המחלקה לצילום, בצלאל

שאם מחאמיד, המחלקה לאמנות, אוניברסיטת חיפה

*כוכבית מייצגת שדות חובה

מעבר לתוכן מרכזי, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + zמעבר לסגיר, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + x
Silence is Golden