בוגרים 2019 // תקשורת חזותית
משחק פינבול שמנגיש זרמים ביהדות, דיבור מלתחות, העיצוב הגרפי ברחוב הישראלי, עברית רב־מגדרית: 8 פרויקטי גמר נבחרים במחלקות לתקשורת חזותית
אריה קופרשמידט // פינבול זרמים
בפרויקט הגמר שלו במחלקה לתקשורת חזותית במכון טכנולוגי חולון, אריה קופרשמידט יצר משחק פינבול המנגיש עשרה זרמים ביהדות בצורה אינטראקטיבית בעבור בני נוער. קופרשמידט ביקש לבטל אנטיגונזם, לקרב ולגרום להכרת השונה בחברה הישראלית, ולהבנה שהחברה הדתית מתפלגת לזרמים השונים זה מזה. במהלך המשחק השחקן נכנס בכל פעם לעולם של זרם שונה ולומד על אופיו. בכל פעם שהכדור פוגע בדימוי במשחק, השחקן מקבל עליו הסבר קצר וניקוד. כל זרם מעוצב בשפה שונה שנובעת מההיסטוריה ומהתרבות שלו, בעזרת סמלים ודימויים שונים, תנועה, טיפוגרפיה וסאונד.
אריה קופרשמידט
בר גליק // Sounds of Silence
הסיפור מאחורי השיר ״צלילי השקט״ של סיימון וגרפונקל עומד בבסיס פרויקט הגמר של בר גליק מהמחלקה לתקשורת חזותית בוויצו חיפה. תוך שימוש בטכנולוגיית מציאות רבודה, אנימציה תלת־מממדית ושילוב קטעי סאונד, גליק יצר מעין סרט דוקומנטרי המחולק לשבע אפיזודות שמוגשות דרך הדפסות בתלת־ממד, טאבלטים ואוזניות. גליק הפך את המבקרים לחלק פעיל ובלתי נפרד מהיצירה: הם קיבלו מצלמה, שהיוותה מעין חלון הצצה לסיפור ההיסטורי, איפשרה להם לשוטט בסיפור ובסופו של דבר יצרה לכל אחד ואחת חוויה אישית ושונה.
בר גליק
גל ברין // מאלום, ה־א״ב של הרוע
רוע הוא מושג מורכב, אומרת גל ברין מהמחלקה לתקשורת חזותית במנשר: מצד אחד קל מאוד להגדיר מעשים או אנשים כרעים, ואנשים משתמשים במושג הזה על בסיס יום־יומי. מצד שני, כשנכנסים לעומקו של המושג, אין הסכמה על משמעותו ואין לו הגדרה אחת ויחידה. את המחקר היסודי שביצעה היא מביאה ליבי ביטוי ב״מאלום״, מגדיר רוע אלפביתי מקיף ומטריד במיוחד, המקטלג פרשנויות שונות לרוע לפי גישות שונות הקיימות בעולם.
גל ברין. צילומים: רותם שמואלי
דניאל אליאס וניר להד // Nugget & Penny's Adventure Machine
דניאל אליאס וניר להד מהמחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל יצרו משחק מחשב מרשים במיוחד המיועד לשני שחקנים. האחים פני ונאגט יוצאים להרפתקה לא שגרתית: המכונה המעופפת שלהם מתרסקת לאחר שנקלעו לסופת מטאורים אימתנית וכעת עליהם למצוא את חלקי המכונה כדי לשוב לביתם. בדרך יתעמתו עם רובוט נקמן, ינוסו מרגלי ענקים ויאבקו בקופים שובבים. המשחק כולל שלושה עולמות שבכל אחד משימה הדורשת שיתוף פעולה וחידוד מיומנות; המטרה בכל משימה היא להשיג את אחד מחלקי המכונה החסרים. כל מרכיבי המשחק נוצרו תחת ידיהם של אליאס ולהד, לרבות איור, הנפשה, תכנות, עיצוב, גיים־דיזיין ולבל־דיזיין.
• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>
דניאל אליאס וניר להד
טל גולן // הסדנה
טל גולן מהמחלקה לתקשורת חזותית בשנקר עסקה בפרויקט הגמר שלה בדיבור הגברי שבעבר נחשב ל״דיבור מלתחות״ (של חדרי הלבשה), וכיום הוא קיים בשימוש מוכר – ומטריד – בציבור. הסרטון הלכאורה משעשע שיצרה מציג את תופעת ההחפצה המילולית באמצעות המחשה ויזואלית של סלנג גברי. ייצוג מילות הסלנג דרך החזרתן למשמעות המקורית ממחישה את האבסורד בשימוש הגברי במילים אלה כלפי נשים, ויוצר מודעות לשימוש בהן בצורה אפקטיבית ולא דידקטית.
טל גולן
ליעד שדמי // סוגרים כל החנות חיסול
שלטי בתי עסק ברחובות הראשיים בישראל היוו את הבסיס למחקר הגרפי המצולם של ליעד שדמי מהמחלקה לתקשורת חזותית בשנקר. שדמי מציג את המחקר המקיף בספר עב כרס מרשים, שמכיל תיעוד יוצא דופן של השלטים והשוואות ובדיקות על־פי פרמטרים שונים בתקשורת חזותית, כמו חזות השלט, השפות שמופיעות בו, הטיפוגרפיה השונה, הדפוסים שחוזרים בעיצוב השילוט של סוגים דומים של עסקים (שווארמיות, מספרות) ועוד. הפרויקט מציג מסקנות ותופעות שקיימות בשילוט, שמבטאות את תמונת המצב הלא מאוד מחמיאה של העיצוב הגרפי ברחוב הישראלי לשנת 2019.
ליעד שדמי. צילומים: קית׳ גלסמן
מיכל שומר // עברית רב־מגדרית
אל פרויקט עברית רב־מגדרית ניגשה מיכל שומר מהמחלקה לתקשורת חזותית במכון טכנולוגי חולון מתוך ההבנה שהשפה העברית היא שפה פטריארכלית, שבה במקרים רבים הנשים מודרות מהשיח: יש חלוקה דיכוטומית בין גבר או אישה, אין מקום לרצף המגדרים שביניהם, וקיים דיסוננס בין השפה ומי שהיא מייצגת, לבין מי שהיא אמורה לייצג. שומר חקרה את צורניות האותיות באופן ידני, תוך מתיחה של גבולות העברית וגבולות הקריאות לסירוגין, ועיצבה מערכת של אותיות עבריות חדשות, המאפשרות קריאה וכתיבה רב־מגדריות, לצד סימן ניקוד רב־מגדרי שמקל על הקריאה.
מיכל שומר
שלומי יצחק // כהניזם
שלומי יצחק מהמחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל הציג בפרויקט הגמר שלו מחקר גרפי המנסח את מאיר כהנא כתופעה; ״חשוב לי להעלות את הנושא לתודעה ולהנכיח את הרלוונטיות של כהניזם במקרי טרור־יהודי וכניסת ׳עוצמה יהודית׳ לכנסת ה־21״, הוא אומר. הספר המקיף והמטריד שיצר מנהל דיאלוג בין מסמכים היסטוריים, מכתבים אישיים, שלטי מודעות, קטעי עיתונות וקטעי וידיאו, שמתלכדים לסיפור על רוע, אנושיות, גזענות ואלימות.
שלומי יצחק. צילומים: מ״ל
קונוטציה שלילית על אהבת המדינה
אין פלא…כך לא רוצה שהיה החינוך במדינה שראויה לערכים פי אלף טובים ועוד רור מחנכים ..בושה