כל מה שחשוב ויפה
Corkers, נעמה שטינבוק ועידן פרידמן (סטודיו Reddish). צילום: דן לב

הזוכים בפרס אדמונד דה רוטשילד 2021 בעיצוב מוצר

פורטפוליו News: אלכס פדואה וסטודיו REDDISH הם הזוכים בקטגוריית מעצבים בכירים בפרס אדמונד דה רוטשילד בתחום עיצוב המוצר 2021. הזוכים בפרס בקטגוריית מעצבים צעירים: טליה מוקמל וסטודיו קוצי׳ק אמיתי

חבר השופטים של פרס אדמונד דה רוטשילד לעיצוב, בראשות הברונית אריאן דה רוטשילד, בחר את הזוכים בפרס שמתמקד השנה בתחום עיצוב מוצר בסך כולל של 270,000 ₪. היוצרים הבכירים יזכו במענק כספי של 90,000 שקל כל אחד; היוצרים הצעירים יזכו במענק כספי של 45,000 שקל כל אחד.

למעלה מ־150 תיקי עבודות של טובי המעצבות והמעצבים בישראל הוגשו למועמדות לפרס. ארבעת הזוכים נבחרו מבין 22 שעלו לשלב הגמר, בתהליך שיפוט שבחן בקפידה, בשלושה סבבי שיפוט של חבר שופטים מקצועי בתחום עיצוב המוצר בארץ ובעולם מתחומי התמחות שונים, המייצגים יחד קול מגוון, ישראלי ובינלאומי, מקצועי ואקדמי כאחד. בנוסף בחרו השופטים לציין לשבח את אלעד קאשי ואת שירה קרת ואיתי לניאדו בקטגוריית מעצב צעיר, 2021.

חברי ועדת השיפוט כללו השנה את הברונית אריאן דה רוטשילד; רנאטה מנצי – אוצרת מוזיאון העיצוב בציריך; פרופ׳ דוד ראב״ד – דקאן הפקולטה לעיצוב במכון טכנולוגי חולון, מעצב תעשייתי בכיר; פרופ׳ דינה שחר – מעצבת בכירה, לשעבר ראש המחלקה לעיצוב מכליל במכללת הדסה; שלומית באומן – אוצרת ראשית בבית בנימיני לקרמיקה עכשווית, חוקרת, אוצרת ויוצרת, מרצה במכון טכנולוגי חולון; יואב זיו – מרצה בכיר במחלקה לעיצוב תעשייתי בשנקר (לשעבר ראש המחלקה), מעצב בכיר; הדר שפירא – מרצה בכירה לעיצוב מוצר במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל, מעצבת בכירה. 

מימין: טליה מוקמל, רן אמיתי, גילי קוצ׳יק, אלכס פדואה, נעמה שטיינבוק, עידן פרידמן. צילום: אמנון חורש

מימין: טליה מוקמל, רן אמיתי, גילי קוצ׳יק, אלכס פדואה, נעמה שטיינבוק, עידן פרידמן. צילום: אמנון חורש

אלכס פדואה, בראשית. צילום: מ״ל

אלכס פדואה, בראשית. צילום: מ״ל

אלכס פדואה, עמדת הפעלה לניתוחים רובוטיים. צילום: מ״ל

אלכס פדואה, עמדת הפעלה לניתוחים רובוטיים. צילום: מ״ל

בנימוקי השופטים להענקת פרס מעצב בכיר לאלכס פדואה כתבו חברי ועדת השיפוט שהפרס מוענק לו בזכות היצירתיות, היכולות הוירטואוזיות, התשוקה והמקצועיות הבלתי מתפשרת ו״הודות ליכולתו יוצאת הדופן לפתח אוביקטים בעלי שפה צורנית מדויקת ואקספרסיבית – גם במרחבים המורכבים של תחומי הרפואה, הרכב והתעשיה. בין אם מדובר בכלי רכב, במכונת MRI או במכשיר לאנליזה של ביופסיה, פדואה מייצר אייקונים תלת־ממדיים במרחב תוך שהוא מאתגר פרדיגמות עיצוביות״.

בנימוקים להענקת פרס מעצב בכיר לנעמה שטיינבוק ועידן פרידמן (סטודיו REDDISH) נכתב ש״עשייתם המתמשכת והנדיבה היא נכס צאן ברזל בשדה העיצוב בישראל״ ושהפרס מוענק להם בזכות ״שפת חקר העיצוב שפיתחו לאורך שנות עבודתם הרבות, הפכה לסמן משמעותי בשדה היצירה המקומי בתחומי עיצוב המוצר ומחקר העיצוב. עבודות הסטודיו מעודנות, מוקפדות, ומקדמות את השיח אודות עיצוב – בהתכתבות עם הבטים תרבותיים והיסטוריים דרך פרשנות עדכנית ומקומית״.

נעמה שטינבוק ועידן פרידמן, סטודיו Reddish. צילום: דן לב

נעמה שטינבוק ועידן פרידמן (סטודיו Reddish), מנורה. צילום: דן לב

נעמה שטינבוק ועידן פרידמן (סטודיו Reddish), מצוי. צילום: מ״ל

נעמה שטינבוק ועידן פרידמן (סטודיו Reddish), מצוי. צילום: מ״ל

בנימוקי השופטים להענקת פרס מעצב צעיר לגילי קוצ׳יק ולרן אמיתי (סטודיו קוצ׳יק אמיתי) נכתב ש״גוף העבודות שמציגים קוצ׳יק ואמיתי בתחומי הריהוט, עיצוב מוצר ופיתוח אבות־טיפוס, מציב אותם בחזית העיצוב התעשייתי המקומי והבינלאומי גם יחד. עשייתם מתאפיינת בהתייחסות מחד למסורות עיצוב ולאייקונים תרבותיים, ומאידך לשילוב חדשנות וטכנולוגיות מגוונות, המתגלמת בפיתוח שפה אסתטית אישית ורעננה״.

בנימוקי השופטים להענקת פרס מעצב צעיר לטליה מוקמל, נכתב שהפרס מוענק לה בזכות ״גישה ייחודית לעיצוב חפצים וחקירתם. הוועדה מצאה ערך רב בעבודותיה של מוקמל, המגלמות אסתטיקה מקומית שמשכילה להיות רלוונטית בהקשרים אוניברסליים מבלי לאבד את אופיה. בפרויקטים השונים שהציגה בוחנת טליה מוקמל תרבות ותעשיה מקומית בדייקנות ובתעוזה, ומרחיבה בפועלה את שדה עיצוב המוצר״.

גילי קוצ׳יק ורן אמיתי לסטרטסיס. צילום: איה וינד

גילי קוצ׳יק ורן אמיתי לסטרטסיס. צילום: איה וינד

גילי קוצ׳יק ורן אמיתי, שולחן הפוכה. צילום: יוסי סודרי

קרן אדמונד דה רוטשילד (ישראל) פועלת ליצירת חברה ישראלית צודקת, מלוכדת ומשתפת, ומניעה תהליכים עמוקים של שינוי חברתי במטרה לקדם את המצוינות, הגיוון והמנהיגות באמצעות ההשכלה הגבוהה. כממשיכת דרכה של מורשת פילנתרופית בת למעלה מ־140 שנים, מגשימה הקרן את המחויבות ארוכת השנים של משפחת רוטשילד לרוח החלוצית של מדינת ישראל ומשקיעה בסוכני שינוי ובקידום החלוצים החדשים שלה.

פרס אדמונד דה רוטשילד לעיצוב, מיסודה של הקרן, נועד לקדם ולעודד מצוינות דרך הכרה ציבורית ביוצרים בכירים בעלי נפח עבודה איכותי ומשמעותי, זיהוי ותמיכה במעצבים בתחילת דרכם בתחום, הגברת ההתעניינות המקומית בעיצוב עכשווי וכן העצמת החשיפה לעיצוב הישראלי. ייסוד פרס יוקרתי בעל נוכחות והכרה בין־לאומית, המוקדש לעיצוב ישראלי עכשווי, יאפשר ליוצרים להישמע ולהיראות גם מחוץ לקהילה המקצועית והמקומית. במטרה לעודד מגוון קולות ויצירה חדשה.

בחודש יוני השנה הזמינה הקרן מעצבות ומעצבים להגיש את מועמדותם בתחום עיצוב המוצר בישראל. תחום עיצוב המוצר הוא השני מבין שלושה במהלך מלא של הפרס, כשהפרס לשנת 2020 הוענק בתחום התקשורת החזותית.

טליה מוקמל. צילום: רן ארדה

טליה מוקמל, TerraCotta#1. צילום: רן ארדה

טליה מוקמל, המסע אל האי רצפה

טליה מוקמל, המסע אל האי רצפה. צילומים: רן ארדה

טל שגיא פארן, מנהלת קרן אדמונד דה רוטשילד בישראל, ציינה ש״אירוע הענקת הפרס השנה בתחום של עיצוב מוצר מציין סופו של תהליך מקצועי, ארוך ומרתק שמוקיר עבודה יוצא דופן של מעצבים ומעצבות שעבודתם בתחום עיצוב מוצר היא חלוצית ופורצת דרך.

״לא סתם אנחנו משתמשים במילה חלוציות, זו בהחלט מילת מפתח בעשייה של קרן אדמונד דה רוטשילד ובמסורת של משפחת רוטשילד, המלווה אותנו כבר למעלה מ־140 שנה – מהחלוציות ההיסטורית של הנדיב הידוע בהקמת מדינת ישראל, ועד העשייה שלנו היום במגוון תחומים למען החברה הישראלית והחלוצים הצעירים החדשים – הכל מתוך אמונה בכוחו של הפרט לחולל שינוי.

״כך גם בתחום האמנות, פעילות הקרן תומכת באמנויות ועידוד של מגוון קולות של יצירה חדשה כדי לתת במה והכרה למעצבים הבכירים והוותיקים ולצדם – למעצבים בתחילת דרכם. בשנה הבאה נעניק את הפרס בתחום טקסטיל, אופנה, תכשיטים ואביזרי לבוש״.

תקופת הגשת המועמדויות לשנה השלישית עתידה להיפתח באביב 2022.

birds

*כוכבית מייצגת שדות חובה

מעבר לתוכן מרכזי, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + zמעבר לסגיר, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + x
Silence is Golden