״שומרי הגלקסיה: חלק 3״ הוא הסרט של מארוול הכי לא מארוולי שנוצר
קשה להאמין, אבל שומרי הגלקסיה הצטרפו לראשונה ליקום הקולנועי של מארוול כבר לפני עשר שנים. הסרט הראשון בטרילוגיה הציג את חבורת המנודים כחסרי יכולת פורעי חוק שהצלת הגלקסיה – או לכל הפחות שמירתה – מעניינת להם את העכוז. ג׳יימס גאן האלמוני כתב וביים, כריס פראט לוהק לתפקיד סטאר לורד/פיטר קוויל אחרי דיאטת כסאח, וין דיזל תרם את קולו לגזע עץ ענק (והרוויח לא רע תמורת משפט אחד), והסרט הפך לשובר קופות שגלגל יותר מ־700 מיליון דולר, קטף פרסים רבים והוכתר על ידי מבקרי קולנוע כאחת ההפתעות הנעימות ביותר של שנת 2014.
שלוש שנים לאחר מכן הגיע סרט המשך, שאמנם זכה לביקורות פושרות אבל הצליח וגלגל יותר מ־800 מיליון דולרים. בעקבות ההצלחה ביסס ג׳יימס גאן את מעמדו כאחד היוצרים המוכשרים והמבטיחים בעולם הקומיקס הקולנועי, שצמח מאז ועד היום לממדי ענק. לאחר הסרט השני, פוטר גאן בעקבות חשיפות ציוצי עבר מטרידים שלו, הדפיס כרטיס ב־DC עם ״יחידת המתאבדים 2״ ו״פיסמייקר״ המוצלחים, והוחזר לסיבוב שלישי ואחרון עם השומרים של הגלקסיה, רגע לפני שהוא מאתחל את היקום הכושל של DC וגם מעצבן את המעריצים שלה על הדרך.
פיטר קוויל/סטאר לורד (כריס פראט, ״עולם היורה״, ״הנוסעים״) עדיין לא מצליח להתגבר על מותה של גאמורה, שנהרגה באירועי ״מלחמת האינסוף״. הוא מטביע את יגונו באלכוהול ולא מתפקד מי יודע מה בתור הקפטן של שומרי הגלקסיה. בזמן שהוא עסוק בענייניו (כלומר להתעלף משתיית אלכוהול מוגזמת), הצוות נקלע לצרה כשזר מסתורי וחזק בשם אדם וורלוק (ויל פולטר, ״מידסומר״, ״אנחנו המילרים״) מנסה ללכוד את רוקט (בראדלי קופר, ״כוכב נולד״, ״ללא גבולות״) ופוצע אותו באורח אנוש. וורלוק נשלח בהוראתו של הוד התפתחותו (צ׳וקוודי יוג׳י, ״פיסמייקר״, ״ג׳ון וויק 2״), יוצרו של רוקט ומדען רשע ורב יכולות (רפרנס לד״ר מנגלה והנאצים) המנסה לפתח יצורים שונים לכדי גזע עליון וחכם.
על סמך התוצאה הסופית אפשר לומר שג׳יימס גאן נועד עבור השומרים והשומרים נועדו עבור ג׳יימס גאן. החיבור שלו לחבורה הרגיש מבורך כבר בסרט הראשון, והסימביוזה שקיימת ביניהם חיה ובועטת בעוצמה גם בחלק השלישי. הפינאלה של ג׳יימס גאן בכל מה שקשור לשומרי הגלקסיה בפרט ולדיסני בכלל (או שמא?) נעשה בצורה מצוינת מצידו והוא משאיר אחריו מורשת מכובדת וראויה.
הסרט מורכב מעלילה ראשית השוזרת בתוכה עלילה משנית שמצליחה לנגן ביתר שאת על מיתרי הרגש לכל אורכו. אף על פי שהיא ביזארית לפעמים, היא מציגה סיפור רקע מושלם לאחת הדמויות היותר מוצלחות ביקום הקולנועי של מארוול
לגאן יש סטייל ייחודי שהפיח משב רוח מרענן ביקום הצבעוני של מארוול (יעידו על כך ההומור ופסקולי הסרטים המשובחים). לאחר השלב הרביעי המקרטע וההתחלה המדשדשת של השלב החמישי, השומרים של גאן הם כמו פנינה נוצצת בים עכור של אפקטים בינוניים, עלילות משמימות ודמויות גרוטסקיות.
בכל מה שנוגע לאספקט הסיפורי־עלילתי, גאן (שוב) מוכיח שהוא מוכשר על מלא בתור תסריטאי, שמבין דרמה לא פחות מקומדיה. הסרט מורכב מעלילה ראשית השוזרת בתוכה עלילה משנית שמצליחה לנגן ביתר שאת על מיתרי הרגש לכל אורכו. אף על פי שהיא ביזארית לפעמים, היא מציגה סיפור רקע מושלם לאחת הדמויות היותר מוצלחות ביקום הקולנועי של מארוול. לכן אין לי ספק שגאן יעשה חיל באולפנים של היריבה האפלה מעבר לכביש.

הסרט עוסק בין השאר, בנושאים פוליטיים ותרבותיים כמו רצח עם, ניסויים בבעלי חיים וסחר בבני אדם. הבחירה בנושאים כבדים כאלה (מישהו אמר נאציזם?) נועדה להעניק עומק וטון אפלולי לסרט. לא בטוח שהמסר מצליח לעבור בצורה רצינית לנוכח בדיחות, צחוקים ואדם וורלוק כסוג של דביל. ובכל זאת, לזכותו של גאן ייאמר כי זה ניסיון יפה לשלב תוכן בוגר יותר בתכנים של דיסני, שמצטיירים לפעמים (ובצדק רב) כילדותיים.
על אף שהסרט מיועד (גם) לקהל צעיר, יש בו כמה סצנות קשות לצפייה (במיוחד לאוהבי בעלי חיים). סצנה אחת בו חושפת מראה זוועתי וגרוטסקי שלא משאיר מקום לדמיון. אם אתם מתכוונים לקחת ילדים קטנים, אולי כדאי לשקול זאת שוב. גם הוויזואליה בסרט מרשימה מאוד: האפקטים טובים ומושקעים, ובמערכה האחרונה מצולמת סצנת אקשן מרהיבה בשוט רציף מהמשובחים שנראו לאחרונה, ובמיוחד בסרטים של מארוול.
כל המכלול הזה הופך את ״שומרי הגלקסיה: חלק 3״ לסרט של מארוול הכי לא מארוולי שיצא עד כה (וזה מצוין). בפן המוזיקלי, שממשיך את הקו של שני הסרטים הקודמים, הסרט שופע בשירים מעולים, כך שהפסקול של הסרט מרגיש כמו יצירה שעומדת בפני עצמה הכוללת יוצרים מהשורה הראשונה כמו הביסטי בויז, ברוס ספרינגסטין ואליס קופר. כמקובל בקודש, הסרט כולל שתי סצנות פוסט קרדיטס, אז חכו רגע עם הפיפי.
שומרי הגלקסיה: חלק 3
בימוי: ג׳יימס גאן
149 דקות; ארצות הברית, 2023
4.5 כוכבים
















