כל מה שחשוב ויפה
משה רואס, שלדג, 2024. צילום: אמירה זיאן
משה רואס, שלדג, 2024. צילום: אמירה זיאן

זוכה פרס קשת לאמנות עכשווית 2026: משה רואס

פורטפוליו News: האמן משה רואס הוא זוכה פרס קשת לאמנות עכשווית לשנת 2026. הפרס, מייסודה של משפחת בר־גיל אבידן במוזיאון הרצליה, יוענק בפעם החמישית והאחרונה, לאחר עשור

מוזיאון הרצליה הכריז על האמן משה רואס כזוכה פרס קשת לאמנות עכשווית לשנת 2026. הפרס, בשווי כספי כולל של מיליון ש״ח, שהוענק לאורך עשור, יוענק השנה בפעם החמישית והאחרונה ויוקדש ליצירת פסל חדש לגן הפסלים של המוזיאון.

את הפרויקט הזוכה השנה בחרה האוצרת אבאסה מירוואלי, אוצרת ומנהלת מוזיאונים שפועלת שנים רבות בזירת האמנות הבינלאומית וכוללת הובלת מוסדות, אוצרות תערוכות ומעורבות חברתית. פעילותה מפגינה מחויבות למעורבות אזרחית ופעילות ציבורית באמצעות שיתופי פעולה בין יוזמות של אמנות עכשווית לבין הקהילה. לאחרונה שימשה כמנהלת האמנותית של Vienna contemporary 2025.

משה רואס. צילום: ג׳אנה סימנטוב

משה רואס. צילום: ג׳אנה סימנטוב

מירוואלי הגיעה לישראל כדי לערוך מפגשי עומק ודיאלוגים מתמשכים עם האמניות והאמנים המועמדים לפרס, יחד עם נציגות מוועדת השיפוט ומפיקת הפרס ורד גדיש. בוועדה כיהנו האמן איתן בן משה, האוצר רון ברטוש והאוצרות סמדר שינדלר, גלית גאון וקרן בר־גיל – התורמת והמייסדת של הפרס. בראש הוועדה עמדה איה לוריא, המנהלת והאוצרת הראשית של מוזיאון הרצליה.

מנימוקי הבחירה של האוצרת אבאסה מירוואלי: ״ההצעה של משה רואס לפסל בשם ׳שבע עלמות׳ מבטאת דיאלוג שקט ועקשני בין הדימוי האידיאולוגי של שורשיות למציאות החיה הטבועה בחומר המקומי – אבנים הנושאות דחיסות גיאוגרפית, פוליטית ורגשית. האזכור לשירה של לאה גולדברג ׳בארץ אהבתי׳ (ובו המילים ׳שבע עלמות, שבע אימהות, שבע כלות בשער׳) מציג גוף קולקטיבי ונשי, שהוא בה בעת מגן וחשוף.

״הפסל, שצורתו מזכירה דקל נושא פירות, טומן בחובו תקווה ומלנכוליה, ומבטא המשכיות שברירית ולא נרטיב מנצח. בבהירות וברצינות יוצאות דופן, רואס מתכנן להציב במרחב הציבורי יצירה שאינה פונה רק אל ההווה, אלא גם אל העתיד הרחוק״.

רואס (נ. 1981, פועל בתל אביב), חוקר בעבודתו מצבי טרנספורמציה דרך תהליכים של איזון וזיכרון חומרי. באמצעות פעולות של איסוף, יצירה ובנייה, הוא בוחן איך מגע, זמן ומקום חרוטים בתוך צורה חומרית. רואס הוא בוגר שנקר והמדרשה לאמנות, והרחיב את עבודתו באמצעות שהויות אמן ולימודים מתקדמים בארץ ובעולם. בשבוע הבא תיפתח תערוכת יחיד שלו במוזיאון חיפה.

פרס קשת לאמנות עכשווית במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, מייסודה של משפחת בר־גיל אבידן, בשווי כספי כולל של מיליון ש״ח, הוקדש לתמיכה במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית באמצעות הצגת תערוכת יחיד של האמן או האמנית הזוכים. את התערוכות הנבחרות ליוו אוצרים מרחבי העולם. הזוכים והזוכות בפרס קשת לאמנות לאורך השנים: משה רואס, חביב קפצון, יעל פרנק, הילה עמרם וגיא גולדשטיין. אוצרי התערוכות: אבאסה מירוואלי, פול הובסון, ד״ר מלגוז׳טה לודוויז׳יאק ולואיס גראצ׳וס.

״המהדורה הנוכחית של פרס קשת היא שיא של עשר שנות מחויבות מתמשכת לאמנות ישראלית עכשווית ויוצריה״, אומרת לוריא. ״היצירה שנבחרה, ׳שבע עלמות׳ של האמן משה רואס, מתאימה לכך מאין כמוה, שכן היא נושאת משקל היסטורי, אסתטי ורעיוני מבלי לקרוס לדידקטיות.

״במהלך העשור האחרון אפשר פרס קשת למוזיאון הרצליה לשתף פעולה עם אוצרים ומנהלי מוזיאונים מובילים מרחבי העולם: אוקספורד, אוסטין טקסס, ורשה ואמסטרדם. גם בימים קשים אלה, מצאה האוצרת אבאסה מירוואלי חשיבות בעבודה משותפת, וזהו הישג מקצועי ומרגש.

״לפרס קשת הייתה השפעה עמוקה על התערוכות במוזיאון, ואנחנו שמחים שאקורד הסיום של הענקת הפרס יהיה הקמה של פסל קבוע וחדש בגן הפסלים של המוזיאון, שיישאר עימנו לדורות. אני מודה לקרן בר־גיל ולרן אבידן על תרומתם הנדיבה, ועל שיתוף הפעולה הפורה והמיוחד עם המוזיאון במשך עשור״.

מעבר לתוכן מרכזי, for shortcut key, press ALT + zמעבר לסגיר, for shortcut key, press ALT + x
Silence is Golden