150 שנות פעילות הוועד הבינלאומי של הצלב האדום בתערוכה חדשה
תערוכת צילומים חדשה שתפתח מחר (6/12) במחסן 2 נמל יפו, לרגל 150 שנות פעילות הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, תספק הצצה נדירה לפעילויות ההומניטריות של הארגון באזורי קונפליקט בעולם, מיום הקמתו ועד היום. כך לדוגמה, אחד הצילומים שיוצגו בתערוכה (ומוצג בראש הפוסט), מציג צילום של אנה פריץ’ שתיעדה את רצח העם ברואנדה, בשנת 1994. בתמונה אפשר לראות יחידה רפואית של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום במחנה עקורים בסיאַנְגּוגוּ.
הצלב האדום הבינלאומי הוקם ב-1863 ע”י ז’ן-אנרי דנן (1828 – 1910), איש עסקים ונדבן שוויצרי שהמלחמה בין צרפת לאוסטריה שבה השתתף בגיל 30 ומראות הפצועים המוזנחים זיעזעו אותו. היקף הפעילות היה בהתחלה מוגבל לטיפול בחיילים חולים ופצועים בשדה הקרב, אך התרחב במהירות לטיפול בקבוצות שונות שנפגעות מהשלכות המלחמה. עם מנדט מורחב לשבויי מלחמה, אזרחים, עקורים ופליטים, פיתח הארגון את טווח פעילויותיו כאשר מאז ומתמיד מנחים אותו עקרונות בסיסיים של נייטרליות ועצמאות. בנוסף על ביקור עצורים וסיוע בתקשורת עם משפחותיהם, התרחבה פעילות הארגון בהדרגה לחלוקת מזון ופריטי סיוע אחרים לנזקקים. הארגון החל במתן שירותי בריאות ושיקום לפצועי מלחמה, תיקון מערכות סניטציה ואספקת מים, וניהול מיזמי פרנסה לפגיעים ביותר, על ידי אספקת זרעים, כלים חקלאיים, ציוד דיג וחיות משק, ובאמצעות מתן הלוואות מיקרו אשראי.

ליבריה. הכלא המרכזי של מוׂנְרוׂביה, 2006. נציגים מטעם הוועד הבינלאומי של הצלב האדום מבקרים עצורים ביטחוניים. צילום: בוריס הגר / ICRC
אוצרת התערוכה, סיגל קשקש, מספרת שהתערוכה כוללת 55 צילומים ומקיפה מסע בזמן מתחילת הדרך ב-1863 של חמשת מייסדי הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, דרך מלחמת העולם הראשונה, השניה, מלחמות אזרחים באפריקה, מלחמת ויטנאם, מלחמות בין מדינות במזרח התיכון ועד היום. אופי וסוג הסכסוכים שהארגון מעורב בהם השתנה אף הוא, ומתאפיין כיום בסכסוכים בין מדינות לארגונים שאינם מדינתיים.
הנושאים המתועדים בתערוכה הם הפעילות הענפה של הארגון החל מהגנה בעיתות מלחמה הכוללת הגנה על אזרחים, עקורים, עצורים וסיוע לפליטים, נשים וילדים; סיוע לנפגעי סכסוכים הכוללים סיוע ביטחון כלכלי ושרותי בריאות, לרבות פעילות מונעת הכוללת הפצת המשפט ההומניטרי הבינלאומי והסברתו; וכמו כן מבצעי סיוע עצומים כמו ברואנדה, ביקורי אסירים בכל העולם ושיתוף פעולה עם אגודות הצלה לאומיות שונות (כגון מד”א).
רוב הצלמים שמציגים בתערוכה עובדים בשיתוף פעולה עם הארגון במשך שנים רבות ומתמחים בצילום באזורי סכסוך. ״הייחוד של הארגון – פעילות הומניטרית באזורי סכסוך בכל העולם – מאפשר לצלמים שהם צלמי חדשות בנשמתם להיחשף לסיפור האנושי שמאחורי הסכסוכים ולרדת למשמעות של סכסוך מבעד לענני המיסוך של הדיווחים הנקודתיים שמספקים אמצעי התקשורת״.

הסכסוך הערבי-ישראלי. בית החולים סואץ, 1973. צילום: מקס פאטרלאוס / ICRC
הצילומים בתערוכה מסודרים לפי סדר כרונולוגי. ״חשוב לי שהצופים יחוו את פעילות הצלב האדום מראשיתו ויספגו את תהליך התעצמותו וחשיבותו של הארגון עם השנים, וכמו כן את המשמעות ההומניטרית שיש לסכסוכים. חשובות ההבנה וההפנמה שמאחורי המילה מלחמה יש אזרחים שנעקרו מבתיהם, משפחות שאיבדו קשר עם יקיריהם, רעב וקשיים רבים שבני אדם נאלצים להתמודד איתם. מטרה משנית היא להדגיש את התפקיד שיש לארגון נייטרלי במצבי סכסוכים כמי שיכול לפעול ולהתרכז במשימתו ההומניטרית וקידום ההבנה של דיני המלחמה״.

מלחמת וייטנאם, 1964-1975. סייגון, 1969. רופא של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום מבקר בבית יתומים. צילום: ICRC
התערוכה הנודדת (רמאללה – תל אביב – חברון – בית לחם – עזה) מתקיימת בשיתוף שגרירות שוויץ בישראל, מגן דוד אדום והסהר האדום הפלסטיני. מחסן 2, נמל יפו, תל-אביב. שעות פתיחה: שישי, 6 דצמבר 10:00-15:00; שבת ,7 דצמבר 10:00-20:00. הכניסה חופשית













