הזוכים בפרס אדמונד דה רוטשילד לעיצוב טקסטיל, אופנה ותכשיטים 2022
חבר השופטים של פרס אדמונד דה רוטשילד לעיצוב, בראשות הברונית אריאן דה רוטשילד, בחר את הזוכים בפרס שמתמקד השנה בתחום עיצוב טקסטיל, אופנה ותכשיטים בסך כולל של 270,000 ₪. היוצרים הבכירים יזכו במענק כספי של 90,000 שקל כל אחד; היוצרים הצעירים יזכו במענק כספי של 45,000 שקל כל אחד. רשימת המועמדים הסופיים גובשה בשלושה סבבי שיפוט, מתוך למעלה מ־200 תיקי עבודות של טובי המעצבים והמעצבות בישראל שהגישו מועמדותם לפרס. מתוך כלל המועמדויות נבחרו 22 מועמדים סופיים, מהם נבחרו ארבעת הזוכים.
חברי ועדת השיפוט כללו השנה את הברונית אריאן דה רוטשילד – יו״ר ועדת השיפוט; חיימה חיון – שופט בינ״ל בועדה, מעצב ואמן רב תחומי; נאורה ורשבסקי – מעצבת טקסטיל בכירה, מחלוצות התחום בישראל; פרופ׳ דגנית שטרן שוקן – מעצבת תכשיטים מובילה ומייסדת המחלקה לעיצוב תכשיטים בשנקר; לאה פרץ – היסטוריונית וחוקרת אופנה ואמנות, לשעבר ראש המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר; ד״ר עומרי גורן – מעצב אופנה ותכשיטים, אמן, מרצה בכיר במחלקה לצורפות ואופנה ובמחלקה לתרבות חזותית וחומרית, בצלאל; גדעון אוברזון – מעצב אופנה בכיר, בעברו מנהל קריאייטיבי בבתי אופנה מובילים בארץ ובעולם.
אסתר קנובל, תליונים. צילום: תמיר ניב
אסתר קנובל. צילום: אמנון חורש
גלי כנעני, Stop Motion: עבודה משותפת עם רוני כנעני, שירי כנעני ואליס דהן. צילום: רוני כנעני
גלי כנעני. צילום: אמנון חורש
בנימוקי השופטים להענקת הפרס לאסתר קנובל נכתב שהפרס מוענק ״בזכות הסקרנות הבלתי נדלית של קנובל, רציפות עשייה יצירתית ותרומתה החשובה לשדה הצורפות המקומי והבין לאומי. גוף עבודותיה של קנובל מציג עושר יצירתי, ומעיד על גמישות מחשבתית מרתקת. עבודתה צומחת בזיקה לזרמים מושגיים המשפיעים על היצירה בתחום התכשיטים ומתמקדת בשאלות עקרוניות ורלוונטיות הנחקרות באינטנסיביות לאורך 100 השנים האחרונות: האם הצורפות ועיצוב התכשיטים יכולים לעמוד ברשות עצמם כאמנות לכל דבר, ומה בין אמנות כזו ובין אמנות שימושית?״.
בנימוקים להענקת הפרס לגלי כנעני נכתב שהפרס מוענק ״על גוף יצירה מרהיב בתחומי הטקסטיל, שמרחיב מחד את גבולות התחום ומעמיק מאידך את חקר העומק המקצועי הנלווה לו. באמצעים הפשוטים העומדים בבסיס תחום הטקסטיל מראשיתו, מצליחה כנעני, להגות ולפתח שיטות מחקר ויצירה חדשניות ומפתיעות, המדגימות ידע והבנה מעמיקים בתחום. בכך, היא הופכת למומחית ייחודית, שבוחרת לשתף בידע הרב שלה ואינה מסתפקת במיומנות הטכניקה הקיימת, אלא מקפידה לאתגר, להרחיב ולשתף את הידע הקיים בתחומה.
על אהרון גניש נכתב שהוא ״מייצג עתיד מבטיח לאופנה שמקורה בישראל. שניש מציג גוף עבודות מרהיב ומקורי. עבודותיו מביעות סגנון אישי מובהק ומרשים לגילו הצעיר, המאתגר את ההגדרות המקובלות של יופי וכיעור, ומותח את הגבול שבין מעודן וגרוטסקי. הוא מטפל בנושאים רגישים ומורכבים ביותר, באומץ ובתבונה ראויים להערכה, ומצליח להביא בעבודותיו לכדי יופי ואלגנטיות בלתי צפויים בעבודותיו״.
על דניאלה שריה נכתב ש״יצירתה החדשנית והרדיקלית כצורפת ומעצבת תכשיטים רב תחומית, מציגה מחקר ניסיוני במערכת היחסים שבין התכשיט לגוף העונד אותו. ניסוי זה מתבטא בעבודות שמלהטטות בגבול שבין אוביקט ופעולה, גבול שנדמה כברור ומוחלט – אך במרחב היצירתי של שריה הופך לקו גמיש ומלא אפשרויות דינמיות. שריה מביטה במסורות הצורפות ועיצוב התכשיטים בעיניים רעננות, ונעזרת בידע ובהקשרים בתולדות התחום כבסיס יציב להתנסות וללקיחת סיכונים״.
אהרון גניש. צילום: גיא נחום לוי
אהרון גניש. צילום: אמנון חורש
דניאלה שריה, דמעות. צילום: מ״ל
דניאלה שריה. צילום: אמנון חורש
קרן אדמונד דה רוטשילד (ישראל) פועלת ליצירת חברה ישראלית צודקת, מלוכדת ומשתפת, ומניעה תהליכים עמוקים של שינוי חברתי במטרה לקדם את המצוינות, הגיוון והמנהיגות באמצעות ההשכלה הגבוהה. כממשיכת דרכה של מורשת פילנתרופית בת למעלה מ־140 שנים, מגשימה הקרן את המחויבות ארוכת השנים של משפחת רוטשילד לרוח החלוצית של מדינת ישראל ומשקיעה בסוכני שינוי ובקידום החלוצים החדשים שלה.
פרס אדמונד דה רוטשילד לעיצוב, מיסודה של הקרן, נועד לקדם ולעודד מצוינות דרך הכרה ציבורית ביוצרים בכירים בעלי נפח עבודה איכותי ומשמעותי, זיהוי ותמיכה במעצבים בתחילת דרכם בתחום, הגברת ההתעניינות המקומית בעיצוב עכשווי וכן העצמת החשיפה הבין־לאומית לעיצוב הישראלי. ייסוד פרס יוקרתי בעל נוכחות והכרה בינלאומית, המוקדש לעיצוב ישראלי עכשווי, מאפשר ליוצרים להישמע ולהיראות גם מחוץ לקהילה המקצועית והמקומית. במטרה לעודד מגוון קולות ויצירה חדשה.
טל שגיא פארן, מנהלת קרן אדמונד דה רוטשילד בישראל: ״פרס אדמונד דה רוטשילד לעיצוב, נועד לקדם מצוינות בשדה העיצוב הישראלי דרך הכרה ציבורית ביוצרים בכירים בעלי נפח עבודה איכותי ומשמעותי, בד בבד עם זיהוי ותמיכה במעצבים פורצי דרך בתחילת דרכם בתחום.
״השנה זכינו לעסוק בתחום מורכב ועשיר, המורכב משלוש התמחויות – עיצוב טקסטיל, עיצוב אופנה ועיצוב תכשיטים. המעצבות והמעצבים הישראלים הציגו תיקי עבודות מבריקים ומרשימים מאוד, שחשוב לנו לחשוף קודם כל לקהל הישראלי, אך גם להתגאות בהם על הבמה הבינלאומית.
״אין לי ספק שלפרס אדמונד דה רוטשילד לעיצוב תהיה השפעה גם בשנים הבאות על השדה המקומי ועל החשיפה בינלאומית לעיצוב הישראלי, ואני שמחה לבשר כי הקרן תמשיך להיות מחויבת לפרס ולתחום העיצוב המקומי גם בשנים הבאות״.
חברי ועדת השיפוט והזוכות בפרס. צילום: אמנון חורש
עבודות מופלאות. מרגש!
פרויקט נהדר ותכנים מקבילים . ברכה לשופטים ולמשתתפים בתחרות
האגודה הישראלית לאופנה וטקסטיל IFT